Dårligt vejr: Sådan aktiverer du din hund

Tirsdag, 30. januar 2024
Af Rolf Andersen
Foto: Colourbox
Når det er koldt, mørkt og vådt, har de færreste lyst til lange gåture med hunden. Her er nogle idéer til indendørs aktivering af hunden.
Pige træner hund

Lige nu er vi midt i årets mørkeste og vådeste tid. Julen er bag os, og det er igen tid til at tænke på at lave noget med hunden.

Slud og regn pisker på ruden, det er koldt udenfor, og det frister ikke spor at træne og motivere Buller i en vind på 10 meter i sekundet og med udsigt til skyttegravsfødder og smertefulde forfrysninger i næsen.

En af mine elever spurgte mig, hvad han skulle gøre, for hans hund nægtede at gå tur i regnvejr. Jeg sagde, at han havde en meget fornuftig hund. Så lad være.

Læg den dårlige samvittighed i kasserne sammen med julepynten, nøjes med at lufte Buller, og lav motivationen og træningen indendørs.

Selvfølgelig skal alle hunde ud og besørge, men det behøver ikke være andet end det, hvis vejret er ondt, og Buller er ligeglad, om I træner ude eller inde. Det er bare omgivelserne, der skifter, og om det er fra kort græs til skov, eller fra skov til gulvtæppe, betyder ikke ret meget.

Det er klart, at motionstræning, hvor hunden løber over lange afstande, ikke er en mulighed, med mindre man har Versailles som adresse, men almindelig kontakttræning, søgeøvelser, gå ved fod m.m. kan sagtens laves i en stue.

Først en kommentar om motion: Alle hunde skal røre sig, men for meget og for lidt er lige galt. Hundens race spiller selvfølgelig ind, men man kan ikke motivere sin hund nok med motion. Ofte opnår du faktisk bare at sætte den i en kondition, der kræver endnu mere motion, samtidig med at den slet ikke lærer, at det er føreren, der er nøglen til oplevelserne.

Skal hunden bruges til noget bestemt, skal den selvsagt være i en kondition, så den kan holde til det. I jagtsæsonen apporterer mine hunde fasaner og løber mange, mange kilometer på en jagtdag, men efter sæsonen sørger jeg for, at deres kondition skrues ned igen.

Placeboardtræning er rigtig god indendørstræning, hvor hunden øver, at sit er sit, indtil noget andet siges. Det samme med bliv, for hundekurven er jo også en slags placeboard, og den kolde vinter er oplagt til at lære Buller at blive i kurven under middagen, eller når det ringer på døren, og der kommer gæster.

Et lille søg vil hunden nok finde sjovt at lære, og man kan gemme ting mange steder i huset, hvor hunden skal bruge næsen. Gå ved fod rundt i huset er også en mulighed, da der ikke er en masse distraktioner, der gør øvelsen for svær.

Når vejret igen bliver venligere, kan træningen fortsættes ude, og så er grunden jo lagt.

Listen over underholdning er meget længere og forskellig fra hund til hund. Husk, at hunde også synes, at lydighedstræning er sjovt, når det bliver gjort på den rigtige måde, og at du bedst ved, hvad lige netop din hund synes er sjovt.