Hvem skal arve mine penge?

Onsdag, 6. september 2023
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
En godhjertet læser overvejer at inkludere en organisation, der støtter naturbevarelse, i sit testamente, men er usikker på, hvilken organisation, der bedst opfylder dette formål.
En lille fugl, et træ og nogle penge

Kære Puk

Jeg er som du stor naturelsker. Nyder dagligt og hele året at gå ture ved strand og i skov. Og elsker at se på fugle- og dyrelivet, også i haven.

Jeg har ingen nære pårørende og vil derfor skrive testamente. Jeg har ikke mange penge, men en bolig, jeg har haft i mange år, og som i dag nok vil give 5-600.000 kroner ved salg.

Jeg har kigget på forskellige organisationer, som siger, de vil gøre noget godt for den danske natur, men hvordan vælger jeg, hvem der vil have mest gavn af arven og bruge pengene til noget fornuftigt og ikke bare fup og administration?

Hvem ville du støtte, kære Puk? Naturfonden, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening eller andre? Ville du give alt til én eller lidt til flere?

Håber, du vil guide mig lidt.

Mia

Kære Mia

Hvor er det bare en god idé at få orden i papirsagerne, mens man kan. Det er vi mange, der kunne lære noget af.

Det er også en fin idé at tilgodese en organisation, når der skal skrives testamente. Vær opmærksom på, at visse organisationer betaler for dit testamente ved donation, og nogle organisationer har en speciel rådgiver til testamentesager.

Du elsker naturen og finder derfor glæde i at vide, at du støtter, når du en dag ikke er her længere. Ud fra de organisationer, du foreslår, kan jeg se, at det særligt er den danske natur, du vil påtænke.

Jeg kan ikke fremhæve én organisation frem for en anden. Det er simpelt hen ikke legalt for mig at gøre her i brevkassen, men for mig at se har du valgt gode sunde organisationer. Jeg vil foreslå dig at ringe og spørge, hvad de vil bruge dine penge til. Det er tale om en stor donation, og det er fornuftigt at være kritisk.

Notér de svar, du får, når du ringer. Kig på årsregnskaber, de ligger som regel på hjemmesiden og på deres årsrapporter. Her kan du se, hvad de har udrettet de seneste år.

Dine penge vil helt sikkert sprede glæde. Om du vælger en eller flere organisationer, må være en hjertesag.

Jeg synes måske, du skal vinkle dit ønske lidt mere. Er der noget særligt, der betyder mest for dig? Er det dyrene? Skovene? Biodiversiteten eller er andet, der står dit hjerte særligt nær?

Jeg håber, du kan mærke, hvad der er det rigtige, når du har taget en runde på telefonen.

Held og lykke.

Mange varme hilsner fra Puk