Kan farmor passe vores søn?

Mandag, 10. juni 2024
Af Puk Elgård Illustration: Birgitte Ahlmann
Foto: Birgitte Ahlmann
Forældre står over for et dilemma, når det gælder pasning af deres lille barn. Farmor bor lige rundt om hjørnet og vil gerne hjælpe, men hun er begyndt at falde uden kendt årsag, hvilket skaber bekymring for hendes evne til at passe barnebarnet.
Farmor der holder sit barnebarn
En bedsteforældre der holder sit barnebarn.

Kære Puk

Min mand og jeg har den skønneste dreng på 10 måneder, som er et rigtig eventyrlystent og aktivt lille barn. Mine forældre bor halvanden time væk, og vi kan derfor ikke spørge dem så ofte om pasning, i situationer, hvor vores dreng måske sover middagslur, og man nødig vil vække ham, fordi jeg skal til lægen, handle osv.

Min svigermor bor lige rundt om hjørnet, men den seneste måned er hun begyndt at falde. Hun har været hos lægen, som ikke kan finde en årsag til det. Hun vil så gerne passe den lille, men både min mand og jeg er utroligt splittede omkring det. Vi har naturligvis en frygt for, at hun falder med ham på armen.

Hvad skal vi gøre?

Hvis vi tager en snak med hende om det, er vi bange for at såre hende, men vi synes også, at vi snart skylder hende en forklaring på, hvorfor hun ikke bliver spurgt.

Hun vil så gerne, og det skærer os i hjertet at sige nej eller sige, at vi har fundet en anden løsning.

Skal man tage chancen og lade hende passe? Hvad er det mest forsvarlige? Overtænker vi situationen?

Hun har fået seks dejlige børn, og vi er fuldstændig trygge ved at overlade drengen til farmor, men det uvisse omkring hendes fald gør os nervøse.

De nervøse forældre

Kære De nervøse forældre

Børn på 10 måneder kræver hurtig reaktion. De kravler, de falder, de tumler, de skal løftes, og det er i det hele taget et stort arbejde at holde øje med sådan nogle små størrelser.

Jeg synes, I skal sige det, som det er, og selvfølgelig med stor omsorg. Sig til svigermor, at I ikke vil sætte hende i den situation, hvor hun måske falder, mens hun passer barnebarnet. Tænk, hvis der skete noget. Hun ville aldrig tilgive sig selv. Hun ved jo godt selv, at hun er usikker på benene.

Jeg kan høre, at I har stor kærlighed til hende, brug den varme, når I taler med hende om det. Inderst inde vil hun forstå. Det er også for hendes skyld.

Og lov mig at give svigermor mulighed for at være sammen med barnebarnet på anden måde. Hun må ikke føle sig lukket ude, fordi hun ikke kan hjælpe. Hun har stadig en vigtig funktion og en tryghedsskabende relation til den lille.

Det er svært at blive ældre og miste sine kræfter, men det er nok endnu værre, hvis folk, man elsker, lister rundt omkring en og ikke vil tale om det.

Mange hilsner fra Puk