Min mor stæser rundt for de andre ældre

Onsdag, 9. august 2023
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
Læseren henvender sig til Puk for råd vedrørende sin mor, der altid stræber efter andres bedste. Dette resulterer i, at moren bruger sin tid og sine penge på andre ældre fremfor på sig selv.
En bil i fart

Kære Puk

Jeg har brug for nogle argumenter i forhold til den sag, jeg vil beskrive her.

Min mor er 82 og klarer sig godt. Hun kører stadig bil og bor for sig selv. Hun er frisk, men alene, da min far døde for tre år siden. Hun bor i en lille midtjysk by uden butikker rundt om hjørnet, så man skal ind til en større provinsby for at handle rigtigt. Og her kommer vi til problemet:

Min mor er den eneste af tre ældre i byen, der stadig kører bil, og de to andre sender hende hele tiden i byen. De sidder og kigger i tilbudsaviser, og så ringer de og siger ”hej, der er tilbud på sødmælksbrød i Rema. Vil du ikke køre ind og hente et til mig, så sparer jeg fem kroner”. Eller den anden ringer og siger ”der er tilbud på isvafler i Netto, og jeg kan spare en hel 10’er, vil du hente dem?”

Min mor har ikke noget imod at handle for andre, men når de sparer fem kroner, bruger min mor dem på benzin. Hun mangler ikke noget, men hun bruger en masse penge på at køre rundt som stik-irenddreng for de ældre i byen.

Når jeg siger det til hende eller foreslår, at de skal give benzinpenge, slår hun det hen. Men hvorfor skal det koste min mor både tid og penge at ordne ærinder for andre?

Hvad tænker du om sagen, Puk?

Datteren

Kære Datteren

Din mor er et godt menneske, og jeg gætter på, at hun gennem hele sit liv har hjulpet mange. Hun er nok typen, der kan lide at ordne og fikse og faktisk finder stor tilfredsstillelse i at gøre det.

Når man er en hjælper eller en fikser, er det svært sådan lige at stoppe og skifte karakter. Især hvis man er 82. Jeg forestiller mig, at du måske selv har en rem af huden, fordi du nu er i gang med at fikse din mors problem, uden hun egentlig har bedt dig om det.

Du skal som en start anerkende din mors vilje og evne til at træde til, når andre har brug for det. Som jeg hører dig, er pengene problemet? Det kan løses. Din mor kan meddele de andre ældre en form for køreplan. Om mandagen går turen f.eks. til Rema og om fredagen til Netto eller hvilke supermarkeder, der nu er i byen. Så behøver hun ikke ligge og cruise rundt mellem butikkerne flere gange om ugen. Jeg ved ikke, hvornår diverse tilbudsaviser udkommer, men man kan jo også lægge turen fast efter den avisudbringning. Din mor skal nok handle lidt madvarer til sig selv også?

Jeg kan godt forstå det med benzinen, og din mor kan sagtens bede sine veninder om at lægge et beløb, det ville være helt rimeligt. Det er selvfølgelig ikke i orden, at de sparer, mens hun har udgifterne. Men jeg vil samtidig lige bede dig om at tænke over de fordele, der også er for din mor ved at køre. Hun føler, at hun har en funktion. Hun hjælper sine medmennesker. Hun holder sig i gang. Hun er noget for nogen, også efter din far er væk. Så det er altså ikke kun skidt.

Din mor er en voksen kvinde og har levet 82 år. Hun ved godt, hvem hun er, og hvad der holder hende i gang. Du må ikke tromle hende.

Jeg håber, I kan få en god snak om sagen, hvor du også respekterer din mor.

Mange hilsner fra Puk