Mit barnebarn har fået kanin

Onsdag, 11. oktober 2023
Af Puk Elgård.
Illustration: Birgitte Ahlmann.
Er det passende at have kaniner som kæledyr? Læseren er ærgerlig over, at sønnen og hans familie har anskaffet sig en kanin, da læseren er nervøs for, om kaninen vil trives.
Et barn sidder med en kanin

Kære Puk

Jeg er lige ved at gå ud ad mit gode skind, men jeg ved ikke, hvem jeg skal snakke med, så nu får du et brev.

Min søn og hans familie har lige fået en kanin. De har en søn på seks år, og jeg tror egentlig, de har dårlig samvittighed over at arbejde så meget, og nu har de altså givet ham en lille pelsklump.

Jeg synes, det er verdens dårligste idé, og forudser, at den kommer til at stå og rådne op på værelset, når nyhedens interesse er overstået, og så ender de med at aflive den eller levere den tilbage, hvis man kan det.

Jeg fik nyheden forleden og havde noget svært ved at lægge ansigtet i de rette folder, da drengen kom med den hvide kanin. De har købt et lillebitte bur, og den står på sønnens værelse.

Kan jeg tillade mig at blande mig?

Kaniner er jo flokdyr og har brug for meget motion.

Jeg kan slet, slet ikke lide kaniner i små bure.

Farmor

Kære Farmor

Jeg er faktisk på din side.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er kaninen ikke noget let kæledyr. Den kræver nærmest det samme som en kat og en hund for at trives, og kaninen kan blive op til 15 år gammel. Dyrenes Beskyttelse skriver på deres hjemmeside, at kaniner ikke bør være alene.

Solokaniner kan mistrives og kan få store problemer. Kaninerne er desuden et byttedyr fra naturens side, og de kan derfor være utrygge ved at blive båret, løftet og transporteret rundt. Så når børnene hele tiden løfter dem, kan de blive meget stressede.

Dyret skal have minimum ni kvadratmeter, hvis det skal være i bur, og hvis det står inde, skal den have lov til at løbe frit.

Jeg kan anbefale alle, der overvejer at anskaffe sig en kanin, at læse meget mere på nettet, før de anskaffer sig den bløde pelsklump.

Og så tilbage til dig, Farmor. Du har jo fat i den lange ende.

Det er vigtigt, at familien gør kaninen til et fælles projekt for alle og ikke en bodsgang for en travl hverdag. Men du sidder inde med vigtig viden, og jeg synes, du skal oplyse din familie om, hvilket vidunderligt lille dyr der er flyttet ind hos dem. De ved det garanteret ikke. Det er ikke ond vilje, de har bare ikke sat sig ind i, hvad det vil sige at have kanin.

Læs bøger med dit barnebarn, så han kan lære om kaninens naturlige adfærd. Gør ham interesseret i at skabe gode vilkår for kaninen, og lær ham det, du ved.

Nu er kaninen jo landet i familien, og jeg synes, det bedste, du kan gøre, er at hjælpe med at oplyse, så den lille hvide kanin kan få det bedste liv hos den nye familie.

Varme hilsner fra Puk