Puk Elgård: Jeg har en lille bøn og en øvelse

Tirsdag, 7. april 2020
Af Puk Elgård. Foto: Søren Lamberth
Her får du en lille bøn og øvelse fra Puk Elgård i forbindelse med Covid-19. Pas på dig selv og andre i denne svære tid.

Kære Venner af brevkassen

Jeg tillader mig at henvende mig direkte til jer i disse svære, helt skøre og ukendte corona-tider. I skrivende stund ser virkeligheden sådan ud: Statsminister Mette Frederiksen har afsluttet endnu et pressemøde.

Vi befinder os i en historisk situation i det hele taget. Der vil over hele verden være et FØR og et EFTER Covid-19.

Hvordan virkeligheden ser ud, og hvilke nye tiltag der er tiltrådt, når I læser dette, kan jeg ikke vide, men jeg gætter på, at uroen og følelsen af uvirkelighed nok er den samme som i dette øjeblik, hvor jeg sidder her i mit køkken og skriver til jer.

Læs også: Puk Elgård om sin opvækst: Tavsheden var det værste

Jeg har en lille bøn. Vi skal passe ekstra godt på vores psykisk sårbare venner og familie. Der er en gruppe i samfundet, hvor hjernen i forvejen kører på overarbejde. Folk, der har angst, sygdomsangst, OCD og depressioner er stærkt udfordret for tiden. Lov mig at ringe mere til dem og om muligt være mere omkring dem. Telefonkontakt er også kontakt. Hvis man i forvejen føler sig ensom og isoleret, misforstået og bange, så gør denne virkelighed det ikke lettere.

Jeg har en lille øvelse, jeg vil dele med jer. Den er god til alle popcornhjerner. Sådan en hjerne har jeg selv. En hjerne, der stikker af og popper tanker hele tiden. Vi har allerbedst af at være til stede i nuet og ikke ude i en fremtid, vi alligevel ikke ved, hvordan ser ud. Vi skal være til stede lige her, hvor vi er. Øvelsen hjælper mod katastrofetanker, der stikker af, og er sådan:

Sæt dig godt til rette lige der, hvor du er.

1. Find fem ting, du kan se. (Jeg kan se de brune bøgeblade, der stadig sidder på hækken, hundene, der ligger og sover, tulipaner på mit spisebord, en støvsuger på gulvet og en banan, der skal spises i dag.)

2. Find fire ting, du kan høre. (Jeg kan høre køleskabet, der brummer, fuglene, der fløjter, min golden retriever Filuca, der snorker, og mine naboer, der kører med en motorbør.)

3. Find tre ting, du kan mærke. (Jeg mærker mine varme uldsokker på fødderne, mit pandehår i øjnene og at mit ene lår sover.)

4. Find to ting, du kan lugte/dufte. (Jeg kan dufte tulipanerne på bordet og fornemme duften af uld fra vores fåreskindstæpper.)

5. Find én ting, du kan smage. (Jeg kan smage kaffe.)

Læs også: Puk Elgård skriver: Stol trygt på min brevkasse

Prøv den øvelse med jeres børn, jeres ældre, de sårbare, hinanden og med jer selv. Den tvinger os til at bruge vores sanser, og på den måde lander vi lige her og nu i det øjeblik, hvor vi er. Det giver ro i hovedet. God fornøjelse.

Og ellers vil jeg bare skrive, at I skal passe på jer selv. Min gode ven Anders Kofoed, der er biolog, siger, at mennesket er det dyr i verden, der er bedst til at passe på hinanden. Vi er selvfølgelig også af og til nogle fjolser, men grundlæggende er vi uden sidestykke i dyreverdenen, når det gælder omsorg.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: En læser spørger Puk: Svarer du alle?