Puks brevkasse: 11-årig pige tror, at jorden går under

Onsdag, 18. marts 2020
Af Puk Elgård. Foto: Shutterstock
Snak og bekymringer om klimaet har gjort læserens 11-årige datter bange for, at jorden går under. Hvad skal man stille op som mor? Læs her, hvad Puk råder den bekymrede mor til.
Puks brevkasse: 11-årig pige tror, at jorden går under

Min datter på 11 år er fornuftig og velfungerende. Hun var altid meget glad som yngre, og hun er, synes jeg, en vaks lille en. Hun fungerer også socialt og har veninder, men nu har en angst sneget sig ind i hendes lille sind.

Læs også: Puks brevkasse: Mormor og morfar skældt ud for at være klimasvin

Al den snak om klima har gjort hende bange, og hun tror simpelthen, at jorden går under. Hun kan ikke sove om natten, og hun stiller en masse dommedags-spørgsmål. Hun er nærmest hysterisk omkring brug af vand, tændt lys osv.

Jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre. Hvordan tackler jeg min bange, lille pige?

Læs også: Angst styrede Viktors liv

En bekymret mor

Kære En bekymret mor

Din datter er ikke alene. Klimaangst er nu et begreb, man behandler for. Det er en stigende tendens blandt både børn og voksne, og mange er dybt bekymrede for klodens fremtid. Der ER jo grund til at være bekymret, men vi er nødt til at berolige vores børn.

Læs også: Ida hjælper andre unge med angst

Jeg fandt en hjemmeside på nettet – skolebørn.dk – og jeg synes, de har fem glimrende råd til at tale med vores børn om angsten for klimaet. I kan selv klikke jer ind på siden, men jeg gengiver lige i kort form de fem råd her:

1. Spørg ind til bekymringerne. Børns forestilling om, hvad der kan ske, er ofte værre end virkeligheden. 2. Søg information med fokus på løsninger. Der er stadig meget, vi kan gøre, ha' fokus på, hvilke løsninger der er. 3. Fortæl de gode historier. Det kan være med til at berolige dit barn at høre, hvordan opfindelser tidligere har gjort en stor forskel. 4. Inddrag dit barn. Tal med dit barn om, hvad man selv kan gøre. 5. Gå forrest. Hjælp hinanden i familien med at lave konkrete ændringer i hverdagen.

Læs også: Brev til Puk: Hvordan overvinder jeg angsten for angsten?

Vi, der arbejder med medierne, har et stort ansvar. Vi skal være meget bedre til at fortælle de gode historier. Der bliver arbejdet på højtryk for at finde løsninger, og der er mange gode tiltag over hele verden. Men jeg er også bange, og jeg forsøger personligt at finde min egen vej gennem strømmen af nyheder. Det er så svært og uigennemskueligt, så jeg kan virkelig godt forstå, at især børnene er bekymrede.

Giv din datter en krammer, og i den alder, hun har, er jeg faktisk sikker på, at de fem råd vil have en god virkning på hende.

Kærlig hilsen Puk

Læs også: Værd at vide om angst