Puks brevkasse: Min mand går hjemme, men gider ikke at gøre rent

Mandag, 27. juli 2020
Af Puk Elgård. Illustation: Birgitte Ahlmann
Hvordan får man sin mand til at gøre rent i hjemmet? Det er en kvindelig læsers spørgsmål til Puk Elgård. Læs her, hvad Puk råder læseren til.
Puks brevkasse: Min mand går hjemme, men gider ikke at gøre rent

Efter 35 års ægteskab på godt og ondt har min mand og jeg desværre fået et – ja, lad os kalde det et luksusproblem: Rengøringen i vores hjem.

Da vi var yngre, var vi fælles om rengøringen, for vi arbejdede jo begge. Vores to døtre hjalp til, i takt med at de blev ældre – og på kraftig opfordring.

Læs også: Mand til Puk Elgård: Hvorfor det forfald?

Døtrene er for længst flyttet hjemmefra, jeg arbejder stadig og har tænkt mig at blive ved mange år endnu, hvis jeg får mulighed for det, og min mand, som er en del ældre end mig, gik for et år siden på pension.

Han tusser nu rundt i hus og have, spiller bridge to gange om ugen med nogle jævnaldrende mænd og går lange ture med hunden. Men rengøringen – dén er han ikke villig til at stå for.

Han er sund og rask, så det er ikke, fordi han ikke magter det. Nej, han ”gider” ikke at gøre rent alene! Han synes, vi skal hjælpes ad i weekenderne.

Der er det, jeg siger, at når jeg har arbejdet hele ugen, så vil jeg gerne holde fri i weekenderne, og da ville det være dejligt, om der var gjort rent i hele hytten.

Læs også: 73-årig mand til Puk: Hvorfor stoppe med at arbejde?

Så siger han, at vi skal finde en rengøringshjælp, og mit svar er, at ja, det kan vi godt, men så er det slut med blandt andet at rejse i mine ferier, for så mange penge har vi heller ikke, og når han nu har så meget tid alene, så kan han da godt lige ”tage sig sammen for husfredens skyld”, det er jo ikke en ugentlig hovedrengøring, jeg beder om.

Det er nu endt med, at han hver dag de seneste uger, når jeg er kommet hjem fra job, er i gang med enten at støvsuge, ordne badeværelse, støve af, pudse vinduer eller vaske et gulv, og hvad der ellers er af rengøring. Meget demonstrativt – i stedet for blot at bruge én dag om ugen. Og jeg kan så gå i gang med madlavningen, mens han bliver færdig med dagens ”projekt rengøring”.

Har du et forslag – udover en rengøringshjælp – til, hvordan vi kan komme hinanden i møde på dette punkt?

Kogekonen

Læs også: Puks brevkasse: Tjavserne får ham til at ligne en hjemløs

Kære Kogekonen

Det er interessant. Efter 35 år er det stadig ikke muligt af aflæse hinanden og bare løse den konflikt i fred og overensstemmelse. Det tegner ikke godt for fremtiden for alle os, der sandsynligvis har en hel del ægteskab foran os og måske til tider går og håber, at konflikterne holder op.

Læs også: Læser til Puk: Sådan fik jeg ham til at fjerne sit skæg

Og så skal jeg lige forstå det. Det var et problem, da han ikke ville gøre rent, og det er så også et problem nu, hvor han gør rent?

Husker du at rose ham? Kommer du ind ad døren og bliver irriteret over, at han går rundt med en støvsuger? Så bliver du altså nødt til at stramme op.

Hvis han gør rent, når du kommer hjem, demonstrativt eller ej, så giver du ham en ordentlig trutter lige på munden og siger: ”Hvor er det dejligt.” Du kan altså ikke være sur over både det ene og det andet.

Læs også: Puks brevkasse: Hjælp - min mand har fået skæg

Mon ikke det finder sit leje, hvis du begynder at anerkende hans indsats? I kan jo tale om, hvad der skal gøres, og lad så ham vælge fra listen, hvad han vil stå for. Det er de færreste mennesker, der bryder sig om at få en komando-liste i hånden i sit eget hjem.

Kom nu. 35 år. Det her kan I altså godt løse.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: Puks brevkasse: Min bror og min mand er blevet uvenner