Hvornår får jeg pension og ældrecheck?

Torsdag, 1. februar 2024
Bettina Post
Foto: Colourbox
Viggo fylder 68 og vil gerne vide, hvornår folkepensionen og ældrechecken udbetales. Bettina Post giver sit svar her.
Elderly woman with empty wallet.

Kære Bettina

Jeg fylder 68 i marts 2032 og bliver dermed folkepensionist og har tænkt på følgende:

1) Vil jeg få udbetalt den første folkepension 1. april 2032?

2) Hvad med ældrechecken? Vil den i mit tilfælde blive udbetalt for første gang i 2033? (Hvis der er noget, der hedder ældrecheck til den tid).

Viggo

Kære Viggo

Folkepension udbetales månedsvis bagud fra den 1. i måneden efter, at betingelserne er opfyldt. Du vil altså være folkepensionist fra 1. april 2032, og du vil få den første udbetaling den sidste bankdag i april måned.

I forhold til ældrechecken har du ret i, at den vil blive udbetalt første gang 1. januar 2033, hvis du er berettiget til den. Det kræver, at din ”tillægsprocent” er over nul.

Tillægsprocenten er nul, hvis du er enlig og tjener 91.300 kr. (2023) eller derover om året ud over folkepensionen, eller hvis du er gift eller samlevende, og I tilsammen har indkomster på 182.900 kr. (2023) eller over om året ud over jeres folkepension. Tjener du/I mindre end det, vil du kunne få ældrecheck i et eller andet omfang, hvis den altså – som du skriver – stadig findes til den tid.

Vær i øvrigt opmærksom på, at medmindre du er førtidspensionist, når du rammer pensionsalderen, og dermed overgår automatisk til folkepension, skal du ansøge om folkepensionen. Du får en reminder fra Udbetaling Danmark, når tiden nærmer sig.

Bedste hilsner Bettina

Socialt set

Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk