Hjælp til ny lejlighed

Onsdag, 31. januar 2024
Bettina Post
Illustration: AGD
Gittes bror skal skilles og flytte fra sin kone. Han har svært ved at finde en ledig bolig, som han har råd til. Er der hjælp at hente hos kommunen?
flyttekasser

Min bror skal skilles fra sin kone og flytte ud af hendes andelslejlighed. Han arbejder i et supermarked og tjener ikke så meget. Derfor har han ikke råd til at købe en lejlighed eller bo til leje i København, hvor de bor, for huslejen er mindst 13.000 kr. om måneden på de ledige lejligheder, han har set på nettet.

De har to børn, så han kan ikke flytte for langt væk, men hvad gør han så? Kan han få hjælp af kommunen til en lejebolig? Og hvis ja, er der så lang ventetid? Og kan han overhovedet stille krav til beliggenheden?

Jeg håber, at du kan hjælpe.

Gitte

Ny brevkasse: Socialt set

Kære Gitte

Din bror er havnet i en velkendt situation, hvor der desværre ikke er så meget hjælp at hente nogen steder. Mange tror, at kommunerne har et antal ledige ”akutboliger”, man kan blive tildelt ved pludseligt opstået boligløshed, men mig bekendt er der ingen kommuner, som har råd til det længere.

Kommunerne har til gengæld en såkaldt ”husvilde forpligtelse”, som dækker over, at man kan blive anvist midlertidigt husly mod betaling, hvis man er blevet husvild. Det betyder som regel et tilbud om overnatning på et herberg, dog kun hvis man vitterlig ikke har andre muligheder.

Det er gudskelov de færreste, som ikke har nogen, som gerne reder op på sofaen i en kortere periode, men hvis din bror ikke har det, så er det altså det, han har ret til.

Det bedste, han kan gøre selv, er at blive skrevet op i alle de boligselskaber, som har boliger der, hvor han gerne vil bo og har råd til huslejen. Men der er formentlig lang ventetid. Den gode nyhed er, at eftersom din bror er i arbejde, og boligmanglen skyldes skilsmisse, så opfylder han det, man kalder ”fleksible kriterier”. Det skaffer ham næppe en bolig her og nu, men det giver ham nogle fordele på ventelisterne i de forskellige boligselskaber.

Idéen om ikke at flytte for langt væk fra børnene er rigtig god, men jeg tror, man skal kende nogen, som kender nogen for at være heldig at få en billig lejebolig i København.

Så han skal nok være indstillet på at rykke ud i en af omegnskommunerne. Det er nu heller ikke så ringe endda.

Bedste hilsner Bettina