Sonja og Benny har tilsammen tabt 71 kilo

Onsdag, 7. oktober 2020
Webversion af artikel af Marianne Knudsen Foto: Søren Lamberth
Søren Lamberth
De havde lige fundet sammen, da de for to år siden gik i gang med at tabe sig. Både Sonja og Benny var klar over, at det gjaldt liv eller død, for Bennys helbred skrantede på grund af hans overvægt. Nu håber de, at det vægttab, de indtil nu har opnået, har banet vejen for, at deres kærlighed til hinanden kan udfolde sig i mange år endnu.

Da Sonja blev skilt for to år siden, købte hun en enkeltmandsseng til sin nye lejlighed. For hun var absolut færdig med mænd. Nu ville hun bo alene, og det havde hun tænkt sig at nyde. Men nu er lejligheden i Stubbekøbing på Falster opsagt, for Sonja er både flyttet og blevet gift.

Læs også: Mor og datter tabte over 100 kilo

Selvtillid et nyk op

– Ja, det havde jeg da heller ikke lige regnet med, siger Sonja Olsen og griner. Det gør hun i det hele taget meget – griner. Og hører man hendes historie, har hun egentlig også meget at grine af. For i en alder af 57 år er der sket store forandringer i hendes liv, som har gjort hende meget gladere, end hun har været i årevis.

Hun har fundet en ny kærlighed i Benny, er flyttet ind på hans idylliske lille landsted med udsigt til marker, en skøn have, hvor blomster og planter gror vildt og med høns i baghaven, og så har hun tabt sig. Ganske meget, for der er røget 32 kilo i løbet af to år.

– Jeg har aldrig haft det så godt med mig selv, som jeg har nu. Min selvtillid har virkelig fået et nyk op, udbryder hun glad.

Benny sidder ved siden af og smiler også, fordi han kender følelsen ganske godt. For det er ikke kun Sonja, der har forvandlet sig til en slank udgave. Det har han om nogen. Med en kampvægt på 147 kilo var der noget at tage af, da han og Sonja besluttede, at NU skulle det være.

Hvis deres kærlighed skulle have en chance for at udfolde sig, var især Benny nødt til at tænke over, hvad han bød sig selv. De mange kilo var efterhånden svære at slæbe rundt på, hans sukkersyge var ude af kontrol, og både knæ og hofte var allerede skiftet ud. Det skrantende helbred var simpelthen en udfordring i det spirende forhold, og når nu Sonja var gået hen og havde forelsket sig i Benny, ville hun altså gerne beholde ham.

Læs også: Eva tabte 45 kilo

Lod bare stå til

Så de tog en beslutning sammen. Den gode, gammeldags mad med sovs og kartofler gik ikke længere. Det vidste de begge, for med et arbejdsliv bag sig, hvor Benny i flere år var kok på et af byens plejehjem og dermed ekspert i sprøde svær på flæskestegen og opbagt sovs, så vidste han jo også godt, at det ikke er slankemad. Alligevel spiste han hver dag dagens menu i køkkenet, mens vægten bare steg støt.

Sonja fik også tillagt sig dårlige vaner som sosu-assistent, for godt nok er der noget at se til, men der var som regel altid tid til lige at hapse et stykke kage med, købe en lun leverpostej og nybagt rugbrød fra Brugsens delikatesse eller endnu bedre – købe et par stykker højtbelagt smørrebrød på plejehjemmet til frokostpausen.

– Jeg var godt klar over, at det ikke var sundt for mig at spise på den måde, men det blev en vane, hvor jeg til sidst bare lod stå til. Der var heller aldrig nogen, der kommenterede, at jeg var så stor, fortæller Benny, der er 67 år.

Sonja har til gengæld været bevidst om sin vægt i flere år, for hun har altid haft en, hvad hun selv kalder, yoyovægt, der er gået op og ned – og mest op.

Men motivationen manglede i årenes løb, og det var først, da Sonja og Benny fandt sammen efter en middag og et tantekys, at den poppede op.

De kendte hinanden i forvejen gennem fælles venner, og da Benny blev alene og vidste, at Sonja var blevet skilt, sendte han hende en middagsinvitation. Sonja var klar over, at Benny var god til at lave mad, så hun takkede ja, og da snakken tilmed gik ubesværet, følte hun, at der var grobund for et nært venskab.

Læs også: Martin tabte 27 kilo fedt

Mere end bare venner

Ved havelågen endte det med et tantekys, og det kunne Sonja alligevel ikke helt lægge bag sig, da hun kom alene hjem i sin lejlighed. Hun var nødt til at understrege over for Benny, at hun ikke ønskede sig en kæreste, men gerne ville være hans ven. Det forstod Benny, lod han Sonja forstå, og de næste dage dukkede han op i hendes lejlighed som den ven, han var, og hjalp Sonja med både at samle seng og tørrestativ. En af dagene kom han med en buket langstilkede, røde roser, men skyndte sig at sige, at der var tale om en venskabsbuket. Det kunne Sonja alligevel ikke stå for og måtte grinende overgive sig.

– Lange, røde roser er da ikke venskabsblomster, griner hun og ser kærligt på Benny.

De blev gift i marts midt under coronanedlukningen. Otte gæster var vidner i Fanefjord Kirke, og de havde en skøn dag.

Sammen kunne de se tilbage på to begivenhedsrige år, hvor deres liv for alvor havde taget en drejning, og hvor det var gået op for dem begge, at de var nødt til at lægge deres liv om. For en aften i begyndelsen af deres nye forhold fik Benny det så skidt, at Sonja panisk ringede 112. Han kunne ikke få luft, og Sonja kunne se i hans øjne, at han var bange. På sygehuset fandt lægerne ud af, at han havde fået hjerteflimmer og gik rundt med et alt for højt blodtryk.

Med medicin blev han udskrevet, og da de var kommet hjem, sagde Sonja, at nu var det på tide at komme af med de overflødige kilo. Alle de hurtige kulhydrater skulle ud af kosten. I stedet skulle de spise lækre salater og grønt, fisk, kylling og det gode fedt fra blandt andet avokadoer og olier.

Læs også: Janni frygtede at dø af sit madmisbrug

Kilo rasler af

– Det var meget palæo-inspireret, og heldigvis var Benny med på den og kunne jo bare trylle den ene gode salat frem efter den anden, indskyder Sonja.

Og spørger man Benny om, hvordan det var at ændre kosten så drastisk, lyder det, at det faktisk ikke var så svært. For han blev jo mæt af den nye mad, og så viste resultaterne sig i løbet af kort tid. Kiloene raslede af ham.

– Det lyder måske meget nemt, men det synes jeg også, det har været, siger Benny, der aldrig har været kage- eller slikspiser. Hans last har simpelthen været den fede middagsmad.

Også Sonjas kilo røg af, og nu er hun landet på 83 kilo. Målet er at komme under 80. Benny vejer nu 108 kilo og vil gerne tabe yderligere 10 kilo.