Jesper overtog sin fars livsværk

Torsdag, 19. juni 2014
af Kurt Balle Jensen, foto: Jørgen Ploug
Jesper Horner var kun 19 år, da hans far pludselig døde og overlod sønnen ansvaret for sin tømmerhandel. Det ændrede fuldstændig livet for Jesper og hans kæreste, Jane, men nu er næste generation i Horners tømmerhandel på vej.

En dag i november 2012 skete der noget, der for altid ændrede Jesper Horners liv. Sammen med sin far og en gruppe venner var han på vildsvinejagt i Polen. Den første jagtdag var hans far placeret i et tårn med god udsigt og riflen hvilende på en stang. Pludselig kom et vildsvin løbende direkte mod tårnet. Søren Horner var parat. Han skød én gang og gjorde klar til at skyde igen. Han elskede jagt, og nu kom et stort vildsvin løbende mod ham. I dette sekund var han på alle måder der, hvor han gerne ville være. Og netop i det sekund døde han.

- Jeg tror, han fik det, som vi kalder jagtfeber. Spænding, adrealin. Det var nu, og det kunne hans hjerte ikke klare. Da vi fandt ham, havde han fingeren om aftrækkeren, siger Jesper Horner.

Tømmerhandler Søren Horner blev kun 55 år. Hans søn, Jesper, var endnu ikke færdiguddannet inden for branchen. Han var 19 år. Var han parat til at overtage? Han havde ikke noget valg. Og han gjorde det.

Populære artikler på familiejournal.dk

Hørt fra børnOpskrift på chokoladekage til fødselsdagSødt ophæng med ugler til barnevogn

Trådte i karakter

I dag er Jesper 21 år, og vi møder ham i Horner Tømmerhandel i Varde. Hans kæreste, Jane Søndergaard, sidder og snakker med de to ansatte, der begge er noget ældre end deres chef. Stemningen er afslappet, og duften af træ trænger ind fra lagerhallen. I en tid, hvor branchen er præget af store kæder, er det specielt med en familieejet tømmerhandel, men for Jesper er det normalt. Det har været hans liv siden barndommen, og selv om uddannelsen blev afbrudt i utide, føler han sig udlært:

- Jeg har jo arbejdet med, siden jeg var 11 år, som han siger.

Der er noget sikkert og selvbevidst over ham. Det kan godt ske, at han er ung, men han ved, hvad han har med at gøre. Og den dag i Polen trådte han for alvor i karakter.

- Alt var kaos, men jeg valgte at blive og få det formelle på plads, så vi kunne få min far hjem. Der var meget, der skulle ordnes, og imens kørte alle tankerne inde i mit hoved. Jeg var ked af det, for jeg havde mistet min far. Men jeg vidste også, at nu var det mig, der skulle føre det hele videre, fortæller Jesper.

Da alt var ordnet, deltog han den sidste dag i jagten, før han rejste hjem. Det var en særlig hyldest til hans far og alt det, de havde haft sammen. Og det var for Jesper en måde at sige til sig selv, at det alt sammen fortsætter trods det forfærdelige, der var sket.

Ændrede planer

Det var ikke kun for Jesper, alt ændrede sig. Det gjorde det også for hans kæreste. Jesper havde først været i gang med den praktiske del af uddannelsen hos XL Byg i Vejle og skulle nu have de sidste par år hos Grejs Tømmerhandel.

- Han havde fået lejlighed i Grejs, og jeg var flyttet ind. Vi havde købt gardiner og var ved at indrette os, fortæller Jane.

Meningen var, at Jane skulle pendle mellem Grejs og Aarhus, hvor hun ville læse statskundskab.

- Nu måtte vi jo så flytte til Varde, for Jesper skulle overtage tømmerhandlen. Det gjorde jeg gerne, for jeg vil jo gerne bo sammen med Jesper. Men det betød, at jeg måtte ændre planer, for der er for langt til Aarhus. Nu læser jeg i stedet til lærer, og det er jeg glad for, siger Jane.

De er netop flyttet ind i et hus i Esbjerg, som de har renoveret, og til oktober skal de have barn. Det har fået Jesper til at tænke en hel del over sin tilværelse.

- Jeg har jo oplevet, hvordan min far sad på kontoret og lavede bogføring om søndagen. Han arbejdede rigtig meget, og det var hårdt for ham. Han havde så højt blodtryk, at de på sygehuset måtte opgive en større undersøgelse af hans hjerte. Det er vigtigt at passe på sig selv, og det skal ikke være arbejde det hele, siger Jesper.

Hans farfar nåede aldrig at se Jesper, og Jespers far nåede ikke at se det barnebarn, der kommer til verden til oktober. Sådan skal det ikke gå for Jesper.

Hver dag tænker Jesper på sin far, og det kommer helt af sig selv. Der er så mange spor efter ham i tømmerhandlen.

- Så er det hans tommestok, jeg bruger, og så er det hans yndlingskuglepen. Jeg vil gerne føre Horners Tømmerhandel videre i respekt for det, min far stod for, men jeg gør det på min egen måde, siger han.

Når han tænker tilbage, kan han godt huske dengang, far og søn godt kunne tage deres opgør. De var sammen hele dagen i tømmerhandlen, på fiskeri, på jagt og på cykelture, og det kunne godt slide.

Det har været hårdt for både ham, hans lillesøster og for moren, at "den gamle" aldrig blev gammel. Jespers mor har i sin tid taget en stor tørn i forretnimgen sammen med sin mand, men holder sig nu væk. Der er for mange minder at blive konfronteret med, og det har været barsk at komme videre efter hendes mands død. Nu er hun på vej ud på arbejdsmarkedet, og med en lille ny på vej ser alt lysere ud igen i familien. Og i tømmerhandlen?

- Jeg overtog jo i en tid med byggekrise. Kan man klare det, kan man klare alt, siger Jesper.

Læs også: Tre generationer til motorløb


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.