Laila er virkelighedens Gertrud Sand

Tirsdag, 18. november 2014
af Johan Isbrand, foto: Morten Mejnecke
Laila Jerming Jespersen fra Sall nordøst for Aarhus kan ikke få nok af julepynt og betegner spøgefuldt sig selv som virkelighedens svar på Gertrud Sand fra The Julekalender
Lailas venner på Facebook har allerede i flere år fulgt hendes udskejelser som virkelighedens svar på pynteglade Gertrud.
Lailas venner på Facebook har allerede i flere år fulgt hendes udskejelser som virkelighedens svar på pynteglade Gertrud.

Laila Jerming Jespersen fra Sall ved Hammel nordøst for Aarhus ynder at betegne sig selv som virkelighedens Gertrud Sand fra "The Julekalender".

- Når folk på min alder går amok med julen, har de måske en enkelt flyttekasse med pynt at gøre godt med. Jeg har foreløbig 12, siger den 29-årige socialrådgiver, der sidste år forud for sin første højtid i sit og kæresten Kristian Grafs nye og større hjem med sine egne ord var ude i en mindre krise. Hun var kort sagt nervøs for, om mængderne af pynt nu også ville se ud af noget, når hun pludselig havde 338 kvadratmeter at brede sig på. Den 180 kvadratmeter store underetage, som hun logisk nok har valgt at koncentrere sig om indtil videre, på ingen måde kan betegnes som underpyntet.

Julepynt kan sagtens være både hjemmelavet og hæklet. Her får du opskriften på en hæklet Rudolf.

Engle på træet

- Jeg har allerede købt 35 stykker julepynt i år og kommer til at købe i hvert fald 10-20 mere. En af de ting, jeg er gladest for at samle på, er engle til juletræet. Jeg har vel omkring 20 her og nu, og de fleste er fra Sverige. Jeg har endda en engel i toppen af mit juletræ. Hovedparten af de topstjerner, man kan købe, er nemlig knap så pæne, forklarer hun.

Det hjælper naturligvis også på indtrykket, at man allerede foran hoveddøren på gårdspladsen bliver budt velkommen af adskillige nissefigurer. Og at husets julepyntede vinduer - med svenske lysestager, "sne" af hvid skosværte og kunstige sprosser lavet med tape for det gammeldags bondegårdslooks skyld - kan ses på lang afstand, når man kommer kørende dertil.

Marianne laver keramiknisser. Se dem her.

- Noget, jeg har tænkt mig at gøre mere ud af i de kommende år, er belysningen udenfor. Jeg vil gerne have masser af lyskæder i træerne, men udelukkende med gule og hvide lys. Og ikke noget med lysende figurer af julemanden med kane og rensdyr. Det skal være klassisk, siger Laila.

Julen er rød og grøn

Samme holdning er kendetegnende for stuerne, der nok rummer meget pynt, men hvor det gennemgående indtryk er det gammeldags og nedtonede i traditionelle julefarver.

- Lilla, lysegrønt og glimmer finder du ikke hos mig. Adventskransen, der hænger i hjørnet, er måske nok stor, men den er rød og grøn. Det er de rigtige julefarver for mig.

- Jeg finder de fleste af tingene på diverse markeder. På Torrild Julemarked, som jeg besøger hvert eneste år, kan jeg nemt komme til at bruge 700-800 kroner. Jeg køber også pynt i Netto og Rema 1000. Det fra SuperBrugsen er til gengæld vildt grimt. Og så har jeg selvfølgelig arvet en del fra mine bedsteforældre. Ingen af mine søskende er specielt interesseret i det, siger hun.

Pynter i ugevis

Laila er opvokset i Hårby på Fyn og har tre søskende - heraf to på sin mors side, nemlig søstrene Nickie og Heidi. Og hun har ikke sin juleglæde fra fremmede.

- Min mor, Hanne, kan også godt finde ud af at jule, og ligesom mig er hun til gammeldags pynt. Men nu om stunder har hun kun halvt så meget, som jeg har, smiler hun.

- Egentlig synes jeg, julen hører december til, og jeg ville helst vente med pynteriet til den 1. december eller 1. søndag i advent. Men på grund af mængden kan jeg simpelthen ikke nå at blive færdig, hvis jeg ikke begynder i november. Af samme grund opererer jeg med to juletræer. Det ene nyder jeg synet af i stuen julemåneden igennem, og lillejuleaften pynter jeg et friskt træ og udskifter det gamle, som i mellemtiden er blevet knastørt.

Læs her om Leif, der dyrker og sælger juletræer.

Disney-pynt

Ud over at være juleglad har Laila også en anden stor hobby og samlermani: Hun er donaldist - glødende Anders And-fan - og har et helt tegneserieværelse, hvor hun opbevarer sin samling. Selv her går der dog i den grad jul i foretagendet. Laila har nemlig også en betragtelig samling af Disney-julepynt.

- Her kan man tale om, at mine to største interesser bliver forenet, fastslår Salls egen Gertrud.

Populære artikler på familiejournal.dk

Opskrift på en anderledes æblekage
Opskrifter på nordisk strikSjov video: udbryder hesten Mariska

Skærmtrolden Johannes Langkilde har et juleminde, der involverer Anders And. Læs den sjove historie her.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.