Louise blev dødssyg af skjulte skimmelsvampe i husbåden

Tirsdag, 27. december 2016
af Caroline Wigdal Foto: Gregers Overvad
I løbet af kort tid havde Louise tabt sig 15 kilo, og diarré og hovedpine var ved at tage livet af hende. Efter to års søgen finder hun sammen med sin kæreste dét, som har gjort Louise så dødssyg.

”Du dufter lidt som min mormors sommerhus!” udbrød en medstuderende på Designskolen i København. Lykkelig for at være blevet optaget på drømmestudiet havde hun slæbt sine 39 kilo hen på skolen, hvor hun forsøgte at ignorere, at epilepsimedicinen fik hende til at se dobbelt. Efter bedste evne fulgte hun med i lektionerne, selv om morfinen gjorde hende træt, og diarréen forstyrrede og tvang hende til at løbe frem og tilbage mellem undervisningslokale og toilet.

Louise Tang Kirk, 29, havde altid holdt af at prøve nye ting, og hvorfor ikke prøve at bo med havudsigt? Sammen med sin kæreste, Bo, købte hun en båd i Holland.

Båden blev begyndelsen på et barskt sygdomsforløb. – Jeg tror, at hvis jeg var blevet boende på båden, var jeg død af det, siger Louise.

Læs også: Sofie Gråbøl spiller rendyrket ondskab i dette års julekalender

Uskyldig influenza

Der var nogle ballastsække med skimmelsvamp i bunden af båden. – Men vi fjernede jo det hele, inden vi sejlede den til Danmark, siger Louise.

Da Louise en aften har besøg af en veninde, bliver veninden straks bekymret over Louises vægtab. – Og så prøvede jeg at hoppe i nogle bukser, som jeg før jul ikke kunne klemme mig ned i. Pludselig faldt de bare af, fortæller Louise.

Efter tre uger tager hun kontakt til en læge, som i første omgang tester hende for mangel på D-vitamin og derefter sender hende videre for at blive undersøgt for sukkersyge. Det bliver den første tur fra én afdeling til en anden. De næste mange måneder bliver hun sendt fra afdelingen for kræftudredning til tropemedicinsk afdeling og videre til tarmafsnittet, imens gør diarré, hovedpine, feber, ledsmerter, næseblod og kvalme, at hun får det værre og værre.

Læs også: Anoreksi kontrollerede Vibeke: Der er en vej ud af mareridtet

Regnbuens svampe

Hos en allergilæge bliver Louise testet for skimmelsvampeallergi. – Men lægerne tester for skimmelsvampen i naturen, og det er kun 3 procent af den danske befolkning, som ikke tåler den. Og jeg kan godt tåle den, siger hun.

På grund af sin diarré flytter Louise hjem til sine forældre, for hun kan ikke rende den lange vej fra båden og ind på toilettet.

Efter fire måneder tager Louise første gang tilbage til båden.

– Og lige med ét, da jeg trådte ind i båden, skreg hele min krop ”nej!”, og jeg var ikke i tvivl. Det var båden, der gjorde mig syg, siger hun. Så Bo lavede et destruktivt indgreb på båden. Inde bag ved isoleringen blomstrede gule, grønne, lyserøde, sorte og hvide svampe aggressivt frem.

Læs også: Rikke fik stress - men blev rask af at bage

Bygger båden på ny

I et år efter opdagelsen af skimmelsvampen flytter Bo og Louise i forskellige lejligheder, men i alle er der en lille smule skimmelsvamp. Til sidst når Louise frem til, at den bedste måde at blive rask på er at bygge en ny båd, så de kan være sikre på, at alt er rent. Derfor sætter de nu båden fra Holland i stand. Den er blevet højtryksrenset, og alt naturmateriale er fjernet.

– Nu glæder jeg mig til at skabe et nyt hjem sammen med Bo, så vi kan leve videre på den drøm om at bo på en båd, som vi begyndte med, siger hun og smiler.

Læs hele historien i Familie Journal, som er på gaden mandag den 26. december 2016.

  • Hvordan har Louise det i dag
  • Alt om Louises sygdomsforløb
  • Bo begyndte også at blive syg