Når planter kriges

Onsdag, 21. april 2010
af Redaktion
Saml nye BBC-naturfilm hver uge
Rafflesiaen er verdens største snylteplante. Den spreder i øvrigt sin pollen via spyfluer, som den tiltrækker med en lugt af rådne fisk
Rafflesiaen er verdens største snylteplante. Den spreder i øvrigt sin pollen via spyfluer, som den tiltrækker med en lugt af rådne fisk

Køb BBC-filmene her
Kampe om territorier og forsyninger udspiller sig ikke kun blandt dyr, men også i planteriget.
Andre planter giver husly til massive, kriblende forsvarsstyrker, som man kan se, når Familie Journal, BBC og David Attenborough i næste uge runder serien "Planternes verden" af med tre betagende afsnit.

Det handler mest om planteriget, men myrer og andre insekter
kribler også lejlighedsvis rundt i "Planternes verden"

Livsnødvendige dramaer
Dramatiske optagelser af orkaner, der river træer op med rode, indleder den dvd, du i næste uge kan købe sammen med bladet.
Naturkatastrofer, som for de fleste levende væsener er entydigt negative begivenheder, er nemlig for visse planter selve grundlaget for deres eksistens. Når skovens ældgamle træer vælter, dannes der nemlig lysninger. Og lyset bringer blomsterfrø, der har ligget i dvale i årtier, til live.
Rejsen ender blandt havets encellede alger, som spiller en større rolle for iltningen af atmosfæren end alle landplanter tilsammen.
Hvilket ikke overraskende munder ud i en opfordring fra Attenborough til os mennesker om at værdsætte vores grønne arv. Uden den går vi nemlig til grunde.

Af Johan Isbrand
Foto: BBC

HER KAN FILMENE KØBES

Dvd'en kan købes sammen med bladet fra mandag 26. april. Den forhandles i kiosker, hos købmænd, supermarkeder og tankstationer.
Følgende større kæder sælger BBC-serien sammen med Familie Journal: Bilka, Føtex, A-Z, SuperBest, SPAR, Løvbjerg, Kiwi, Hydro Texaco, Shell, Statoil, 7-eleven og DSB kiosker.
Tre uger efter at filmene har været til salg i butikkerne, kan de købes i vores shop.
Hvis du har spørgsmål om køb af dvd'erne, kan du skrive til bbc@familiejournal.dk.
For hjælp til køb af BBC-film via nettet: Ring 72 34 22 34 tirsdag og torsdag mellem kl. 9.30 og 11.30.

BBC-SERIEN TIL ABONNENTER
• Hvis du allerede holder Familie Journal, har du fået et brev om, at hele BBC-serien kan købes for 744 kr. (inkl. forsendelse). Du skal blot tage brevet med, når du vil købe BBC-filmene på de relevante udsalgssteder.

• Hvis du endnu ikke er abonnent, kan du tegne et abonnement her - og samtidig sikre dig hele BBC-serien ved at bede om et girokort via tlf. 7234 2051 eller bbc@familiejournal.dk (skriv "girokort" i emnelinjen, tak). Pris for et 13 ugers abonnement inklusiv hele BBC-serien er 1.140,50 kr.

Fakta om filmene
Engelske BBC samt fortæller og forfatter David Attenborough retter i "Planternes verden" fokus mod planternes liv og den vækst, bevægelse, formering og overlevelse, der udgør planterigets spændende verden. Men også svampenes liv kommer serien rundt om.
Underlægningsmusikken af Richard Grassby-Lewis sørger for den rette stemning i de seks afsnit fordelt på to dvd'er. "Koldblodigt eventyr", "Planternes verden", "Livet i underskoven" og "Naturens største vidundere" består sammenlagt af 17 udsendelser på i alt syv dvd'er.
Går du glip af en eller flere, kan hele serien købes her

PRISER
Blad: 28,50 kr.
Dvd: 42,00 kr.
I alt: 70,50 kr.

Læs stort interview med David Attenborough
Læs om den BBC-første serie her
Læs om denne uges BBC-film her