På kunstskolen kan jeg udfolde mine evner

Onsdag, 4. marts 2015
af Johan Isbrand, foto: Gregers Overvad
På den kreative skole Gro Akademi i Hvalsø kan autistiske Jonas Greis Jørgensen tegne, designe spil, skrive eventyr og popsange og i det hele taget udfolde sit mangeartede talent.
Jonas kigger et udvalg af sine japansk inspirerede tegninger igennem med underviseren og kunstneren Steinunn, der har været en del af hans liv i ti år.
Jonas kigger et udvalg af sine japansk inspirerede tegninger igennem med underviseren og kunstneren Steinunn, der har været en del af hans liv i ti år.

Populære artikler på familiejournal.dk

Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøje

Det er ikke hverken talent, fantasi eller humor, 30-årige Jonas Greis Jørgensen mangler.

- Og så er han langt dygtigere til computere end jeg, siger islandskfødte Steinunn Helga Sigurdardottir, 54, med henvisning til, at det meste af Jonas' kunst bliver til på hans bærbare computer.

Underviseren og hendes elev har kendt hinanden i 10 år. Nemlig lige siden, Jonas startede som elev på kunstskolen Rammen i Køge, hvor Steinunn arbejdede på det tidspunkt. Det er et tilbud under FOF til voksne med særlige behov, og filosofien er, at eleverne skal udvikle sig gennem daglige udfordringer.

Psykisk og fysisk er Jonas ikke helt som flertallet. Han har infantil autisme og lider derudover af kikkertsyn, hvilket for ham indebærer et begrænset synsfelt på omtrent en halv meter. Til gengæld blev han allerede som ung bevidst om sine kreative evner.

Marcus har også infantil autisme. Læs om ham og hans mor her.

Et spil for de øvede

- Jeg gik på et kunst- og krea-hold på Blindeinstituttet i Hellerup, hvor jeg bor. Men jeg var åbenbart for dygtig. Til sidst var det nemlig mig, der underviste underviserne og ikke omvendt. Så jeg kom på kunstskolen Rammen, hvor jeg gik i mange år, fortæller Jonas, som forlod skolen i sommeren 2013. I øvrigt stort set samtidig med, at Steinunn sammen med kollegaen Henrik Bekker forlod Rammen. De ville starte deres eget sted, og i august 2014 kunne de slå dørene op for Gro Akademi, hvor Jonas i dag er en af de i alt seks elever.

Hans interesse for computerspil, eventyr, rollespil, japanske tegneserier og film og japansk popkultur skinner igennem i alt, hvad han laver. Og ikke overraskende drømte han allerede som barn om at blive spildesigner. Han fremviser sit selvopfundne spil Troldmandskrig for Familie Journals udsendte. Det er bygget op omkring en mængde kort med forskellige troldmænd og monstre på. Hver figur har sit eget specielle sæt magiske evner, og kortene er farverigt og detaljeret illustreret på begge sider.

Tvillingerne Rune og Andreas har også opfundet deres eget spil. Læs om dem her.

- Jeg har selv tegnet alle kortene og opfundet reglerne. Og jeg havde på et tidspunkt møde med chefen og direktøren for K.E. Leg, der står bag masser af kendte bræt- og kortspil, og præsenterede Troldmandskrig for dem. De mente dog, det var for svært, fortæller han.

Min kvindelige side

En vigtig figur i Jonas' eventyrlige univers er heltinden Amaya Rose. Han har skrevet en 65 sider lang fortælling om Amaya og er i gang med en fortsættelse.

- Jeg har opfundet hende, men på et tidspunkt begyndte hun at leve sit eget liv og træffe sine egne valg i historien. Amaya er en del af mig. Du kan sige, at hun er min feminine side. Men vi har også meget til fælles. Vi har begge temperament og kan begge være stædige. Og hvor jeg har nogle handicap, som jeg er tvunget til at leve med, har hun sine magiske evner, som hun egentlig helst ville være foruden, men som hun må affinde sig med og lære at kontrollere. Min pointe er, at man er nødt til at acceptere sig selv med de egenskaber, man nu er født med, forklarer Jonas.

Livet uden kærester

Jonas også en musikalsk side og har skrevet en hel række sange. En af dem handler om ikke at kunne føle kærlighed.

- Jeg har aldrig haft en kæreste, og som 30-årig er det lidt svært for mig at skulle lære en masse kæresteting helt fra grunden, men jeg kunne da godt tænke mig det, hvis jeg fandt den rigtige.

Mød en mand med succes i både musik og kærlighed her.

- Jeg tager selv toget fra København til Hvalsø fire dage om ugen for at gå her på Gro Akademi. Jeg har et dybt fællesskab med flere af eleverne. Vi har forståelse for hinandens kunst, og når en af os har brug for opbakning, er vi der for hinanden. Vi er faktisk som en lille familie.

Ifølge Steinunn er Jonas' selvtillid er vokset meget af at gå på skolen. Hun fastslår, at han hviler i sig selv, hvor han før i tiden godt kunne være fræk og have tendens til at tro, han kunne gå på vandet. Her kan Jonas dog ikke dy sig for at bryde ind:

- Jeg er stadig fræk og sjov. Men jeg er det på den gode måde, fastslår han med et drilsk smil om munden.

Håndarbejde kan også være kunst. Se bare her.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.