Sorgen bor i mig til evig tid

Onsdag, 5. november 2014
af Anne Kjøge, foto: Lars Horn
– Første gang, jeg hørte mig selv fortælle, at Helle var død, brød min verden fuldstændig sammen – igen, fortæller Lene Risgaard fra Løgstør. Hun kæmper indædt for at få os alle sammen til at være opmærksomme i trafikken, så hendes 19-årige datter ikke mistede livet for ingenting.

Populære artikler på familiejournal.dk

Opskrift på en anderledes æblekage
Opskrifter på nordisk strikSjov video: udbryder hesten Mariska

Et helt år efter ulykken samledes familien til Lenes fødselsdag. Hendes to døtre havde købt en mikroovn til hende, men Lene tøvede med at pakke ud. Hun ville jo lige vente på Helle...

Helle, som altid har manglet siden den fatale dag, da hun blev offer for en uopmærksom bilist. På et splitsekund afsluttedes den 19-årige malerlærlings liv og naglede for evigt en sorg i Lenes hjerte. Helle var hendes midterbarn. En glad pige med en sød kæreste og en drøm om at stifte familie.

Den nu 54-årige Lene Risgaard fortæller hen over året ofte om sin datters meningsløse død. Hun holder foredrag om sikker trafik og gør således en indsats for at mindske antallet af dødsulykker.

Vi ses - jeg elsker dig

Over en tredjedel af dødsulykkerne i trafikken herhjemme sker på grund af uopmærksomhed. Nogen kigger væk fra vejen et øjeblik... Ved 50 kilometer i timen har man på fem sekunder kørt 70 meter. Svarende til at overhale 5 store turistbusser med lukkede øjne. Det var sådan et blik ud ad en siderude, der kostede Lenes datters liv.

Læs også: Det kan være svært at genfinde hinanden

- Jeg skulle på ferie, og Helle havde netop været forbi for at ønske mig en god tur. Jeg kan stadig se hendes lange, sorte hår flagre efter og hendes sidste ord til mig: "Vi ses om en uge - jeg elsker dig."

Lene hørte godt voldsom udrykning kort efter, men forbandt den overhovedet ikke med Helle.

Da hun får en opringning med besked om at komme til Farsø Sygehus, er hun stadig ikke mere foruroliget, end at hun tænker, hun må hen og formane sin datter om at køre mere forsigtigt - derefter kan hun stadig nå til Billund Lufthavn i tide. Men på hospitalet når ingen at sige noget, før Lene med et blik på sygeplejerskerne forstår, at der er sket noget helt igennem forfærdeligt.

Jeg måtte tilgive ham

Lene kender den mand, der i sin pickup, tørnede frontalt ind i Helles lille bil, fordi han vinkede til nogen langs vejen.
- Men de to følelser - sorg og had - de kan bare ikke følges ad. Jeg besluttede ret hurtigt, at jeg måtte tilgive ham, og det har jeg fortalt ham, siger Lene.

Tiden efter ulykken var naturligvis helt uoverskuelig, alligevel genoptog Lene sit arbejde som ufaglært assistent på et ældrecenter. Hun var nemlig optaget på uddannelsen til sosu-hjælper, og en veninde overbeviste hende om, at hun ikke kunne lade den chance glide sig af hænde.

- Men på dagcentret turde de gamle jo knap tale til mig. Alle vidste, hvad der var sket, og det endte med, jeg bad om min chefs tilladelse til at stille mig op og fortælle om ulykken.

Lene fortæller fortsat om den tragiske ulykke - og om Helle. Lene ville ikke have, at hendes 19-årige datter skulle være død for ingenting, så en dag kontaktede hun Rådet for Sikker Trafik.

- I begyndelsen led jeg forfærdeligt over at tale om Helle. Første gang, jeg hørte mig selv fortælle, at hun var død, brød jeg sammen, og jeg endte med stress og sygemelding. Nu lever jeg højt på den respons, jeg får, når jeg har holdt foredrag. Typisk på erhvervsskoler og andre uddannelsesinstitutioner for unge.

Læs Også: Annelone fandt sin bror efter 40 år

Det er 10 år siden, Lene mistede sin ene datter - og hendes to andre døtre mistede deres søster. Lene har holdt cirka 60 foredrag, og hun bliver altid rørt over at opleve, hvordan de unge tager hendes historie til sig.

- Selv Karl Smart-typerne bliver opmærksomme, og hvis blot nogle af dem efterfølgende kører mere besindigt, har vores møde ikke været forgæves.

- Men sorgen vil bo i mig til evig tid, og mit engagement hos rådet er blevet min lykkepille. Vi er omkring 10 pårørende, der holder foredrag, og når vi mødes, hygger os også sammen som en slags tæt familie. Selv om vi alle sammen er helt enige om, at vi aldrig burde have mødt hinanden.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.