Før vejede Jette 130 kilo: Jeg elsker mit nye, aktive liv

Onsdag, 27. marts 2019
af Greta Johannsen Foto: Maria Hedegaard
Jette Hansen fra Vamdrup blev utrolig ked af det, da hun fik at vide, at hendes overvægt belastede hendes hjerte. Hun gik hjem og gjorde noget ved det, og nu er hun med i konkurrencen om at blive Årets Taber.

Det var det dårlige hjerte, der gjorde forskellen. Jette har levet med et dårligt hjerte, siden hun var 15 år, hvor man fandt ud af, at hun havde en medfødt hjerteklapfejl. Siden har hun gået til kontrol på Odense Universitetshospital én gang årligt, Denne gang, i december 2017, sagde hjertelægen, at nu skulle Jette ændre sin livsstil, hvis hun ønskede at blive meget ældre.

Det gjorde lægen, fordi Jette i december 2017 vejede 130 kilo fordelt på 1,65 cm. Det var alt, alt for meget, og Jette vidste det godt. Hun blev bange og ked af det, for når man kun er 38 år, gift og mor til to små børn, vil man helst høre, at man er sund og rask og kan leve mange år endnu.

Har du mon lavt stofskifte? Bliv klogere med denne test

Kunne hverken cykle eller gå tur

Den dag tog Jette Brøgger Lund Hansen fra Vamdrup en stor beslutning. Hun lagde sin livsstil om og begyndte et nyt liv. Med stor succes endda, for Jette har indtil videre tabt sig 46 kilo, og hun fortsætter, for hun har truffet et vigtigt valg. Hun vil nyde sit liv. Hver dag. Og der skal ikke længere være begrænsninger for, hvad hun kan klare.

– For et år siden opfattede jeg mig selv som en stor, fed flodhest, der bare skulle gemme mig selv af vejen, for hvad ville folk dog ikke tænke, hvis de så mig i svømmehallen eller i noget tøj, der ikke var sort? siger Jette.

– Jeg havde før tabt mig over 30 kilo og taget det hele på igen. Derfor vidste jeg, at hvis jeg ikke fik hjælp,ville det gå galt igen. Hjertelægen havde givet mig det chok, der skulle til. Mit hjerte var voldsomt belastet af min overvægt.

Vi har altid snakket om, at jeg måske skal indstilles til nye hjerteklapper, når jeg er omkring 60 år, men så afgjort ikke nu... Men jeg var altid træt og havde ingen energi. Jeg kunne faktisk hverken cykle eller gå ture med hundene længere. Det var nu, der skulle ske noget, så jeg bad om en henvisning til en diætist, der kunne hjælpe mig, siger Jette.

Læs også: Majken har tabet 40 kilo: Jeg vil gerne være Davids mor længst muligt

Nu med grønsager

Jette tog hjem fra Odense Universitetshospital med en henvisning til en diætist. Den 3. januar havde hun sin første tid hos diætisten i Kolding, og da hun havde været der, satte hun en ny dagsorden hjemme hos Henrik og drengene, Jonas og Malthe, på 7 og 10 år. Og der var en del, de skulle vænne sig til.

– Diætisten havde forbudt mig at tælle kalorier og veje min mad. Det skulle være slut med slankekure – faktisk skulle jeg til at spise mere, end jeg havde gjort før. Jeg har aldrig spist morgenmad, men nu skulle jeg have havregryn med chiafrø og mælk hver morgen.

- Selvfølgelig skulle jeg sige farvel til kager og slik, men ikke fuldstændig. Det var også slut med takeaway-mad og fedtholdige ting. 
I stedet skulle jeg spise mange flere grøntsager og mere fisk hver dag.

Siden har børnene og Henrik opdaget, at svensk pølseret nu indeholder selleri, og at lasagne også smager fint uden pastapladerne, men med squashskiver i stedet. Der bliver tilsat grøntsager i hver eneste middagsret, og der bliver spist mere fisk, end familien nogensinde har gjort før – og der er ingen, der har klaget.

– Vi har snakket om det, og vi har fortalt vores drenge, at mor skal tabe sig, og at vi alle sammen skal blive sundere. Vi har også sagt, at hvis vi alle sammen gør det, kan vi også gøre mange flere ting sammen, lyder det fra Jette og Henrik.

Er du Årets taber 2019?

Viste sig i badedragt

Jette havde besluttet, at hendes nye liv begyndte den dag, hvor hun var hos diætisten første gang. Dagen efter trådte hun ind ad døren til et kursus i vandfitness i Kongeåbadet i Vamdrup. Hun havde sommerfugle i maven, for hvad ville folk dog ikke sige, når hun viste sig i badedragt?

Men nu havde hun endelig taget sig sammen, og selvfølgelig var der ingen, der hviskede om hende eller stirrede på hende. Det var jo slet ikke det, det handlede om. Det handlede i stedet om at have det sjovt.

– Jeg elskede det fra den første dag, selv om det er hårdt for kroppen pludselig at dyrke motion, når man ikke er vant til det, men det er bare noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv, siger Jette.

Henrik, der før havde været vant til, at Jette var hjemme, når han kom hjem fra sit job som landbrugsmedhjælper, kom nu tit hjem til et tomt hus. Jette begyndte nemlig også til zumba og meldte sig desuden til ridning. Med sine 1,65 cm må hun bruge en skammel til at komme op på hesten, men op kommer hun. For Jette er det en helt ny verden, der åbner sig for hende, i takt med at hun opdager, hvad hun faktisk kan klare.

– Før måtte jeg altid sige nej til drengene, når de ville have mig med ud at cykle, for jeg kunne simpelthen ikke. Nu cykler jeg sammen med dem de 2,5 kilometer til skolen hver dag og henter dem igen, og jeg kan også hoppe på trampolin med dem. Det ér faktisk sjovt at dyrke sport, må jeg indrømme.

Læs også: Jesper tabte 30 kilo og fik sit selvværd igen

Et fint hjerte

De to hunde, Rasmus og Zorba, har også nydt godt af de nye tider hos familien Hansen. Jette går minimum en tur på tre kilometer med dem hver dag.

– Jeg har set kiloene rasle af, og jeg er da vildt stolt af, at jeg kan holde det, men jeg må også sige, jeg har fået en fantastisk støtte af mand og børn og mine forældre, der har passet børn, når jeg skulle til dans eller noget andet. De har alle sammen været glade sammen med mig, og det er så skønt at opdage, at jeg pludselig har fået kræfter til at gøre flere ting sammen med familien.

– Det sværeste ved at lægge sit liv om har været i de perioder, hvor vægten har stået stille, uanset hvor meget jeg har motioneret og spist sundt. Så er det nemt at falde tilbage i de gamle mønstre og sige, at så kan det også være lige meget. Jeg er heller ikke holdt helt op med at spise kager og slik. Jeg sparer bare op: Hvis jeg skal til noget i weekenden, spiser jeg sundt hele ugen, og så må jeg godt synde lidt, når jeg er til fest.

- Jeg tror ikke, jeg bare kan holde op med at spise usundt fra den ene dag til den anden, men jeg ved, at jeg kan styre det, også fordi jeg er blevet så glad for, hvordan jeg har det nu, siger Jette.

Og så har Jette fået øjnene op for en helt ny glæde: tøj. Hun elsker farver og tøj, der sidder pænt, og for første gang i mange år kan hun passe det, hun kan lide i butikkerne.

– Jeg er gået fra en størrelse 54/56 til en størrelse 42/44, så jeg har skiftet garderoben ud undervejs, men jeg er ikke færdig endnu. Mit første mål var at komme ned under 100 kilo. Nu vejer jeg 83 kilo, og mit næste mål er at komme ned under 70.

Og hvordan er det så med hjertet?

– Det har det rigtig fint. Faktisk har det aldrig været bedre ifølge hjertespecialisten i Odense, fortæller Jette.