Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
Jessica Sloth-Holm var ikke ret gammel, da hun første gang følte, at hun ikke rigtig passede ind sammen med de andre børn. Når de for eksempel så tegnefilm, foretrak hun at leve sig ind i en stumfilm eller en gammel, dansk film i sort/hvid.
– Men det bekymrede mig ikke, at jeg var lidt anderledes. Jeg havde det utrolig godt og trygt, når jeg levede mig ind i en gammel, dansk film. Skuespillerne var som den nærmeste familie, og deres forskellige karakterer blev min trofaste omgangskreds. De var de eneste, som jeg altid kunne regne med, fortæller Jessica, der nu er 32 år. Hun er gift med Bent, 40 år, og er mor til Nico på 11 år og Jasmin på ni år. Familien bor i Aalborg.
Læs også: Morten Korch-helten blev præst - med barnetroen i behold
Først som voksen fik hun diagnosen Asperger, og dermed fik hun en større forståelse for, hvorfor hun allerede som barn begravede sig i den gamle verden og følte sig lidt anderledes. Gennem sin opvækst havde hun nogle voldsomme oplevelser, som har sat sig spor, der blandt andet viser sig som voldsomme angstanfald.
– Når de rammer mig, så bruger jeg igen de gamle, danske film, indskyder hun.
Jessica husker ikke, om der blev læst godnathistorier for hende. Men det står tydeligt, at den danske skuespiller Ib Schønberg meget tidligt blev en stor del af hendes liv.
Når hun kom i seng om aftenen, lagde hun et bånd med Ib Schønberg i kassetteafspilleren, hvor han enten sang viser eller fortalte historier.
– Det var utrolig trygt at falde i søvn til. Hvis jeg vågnede om natten og havde mareridt, så hjalp det, når jeg hørte Ib Schønbergs varme stemme. Jeg tror, han er min skytsengel. I alle tilfælde er han kongen af alle skuespillere. Ingen når ham. Og ingen kommer til det, siger hun.
Læs også: Bliv dus med Morten Korch: Han har betydet meget for mange danskere
Ét bestemt minde har fulgt Jessica hele livet. Hendes mor var meget syg og var på et tidspunkt i biografen for at se filmen ”Gys Og Gæve Tanter” med Maria Garland i hovedrollen. Da moren senere blev blind, afspillede hun og Jessica filmen hver søndag. Når moren hørte stemmerne og dialogen i filmen, kunne hun følge med i den.
– Siden har det været en tradition, at den film bliver afspillet hver søndag. Mor døde, da jeg var barn. Og med filmen genopliver jeg det absolut eneste minde fra min barndom fra den virkelige verden uden for filmenes. Mine børn blev hurtigt træt af den, og de tvinges da heller ikke til at se med.
– Min datter har dog arvet sin mors lidenskab for de gamle film og har forelsket sig dybt i Poul Reichhardt og Ib Mossin. Der hænger billeder af de to filmhelte på hendes værelse, fortæller hun.
For Jessica er interessen for gamle, danske film og skuespillere ikke blot en passion. Det er en livsstil. Hun bruger hver dag mange timer på at studere de enkelte skuespilleres evner og talenter og ser deres styrker og svagheder.
– Jeg lever i romantikkens verden, og som barn så jeg ofte filmen ”Frøken April” med Marlene Swartz i hovedrollen. Hun er en ung kvinde, der kæmper for kærligheden. Når andre børn sagde, at de ville være politi, brandmænd eller måske bagere, når de blev voksne, så ville jeg være Frøken April.
Læs også: På Samsø fandt de tid til familien
Jessica har brugt oceaner af tid på at finde materiale om skuespillerne. Hvornår de er født, døde, hvilke film, de har spillet med i, revyer, sange og så videre. Hun har også været i kontakt med mange, der har haft kontakt til skuespillerne eller har spillet sammen med dem.
– De fleste oplysninger gemmer jeg heroppe, siger hun med et smil og peger på panden, – der er dog ikke mange tilbage, der kan fortælle om de gamle skuespillere og film, så jeg må jo søge mange andre steder.
– Men er der skuespillere, som jeg føler er min nærmeste familie, så er det dem fra Amagergade, siger hun og hentyder til ”Huset På Christianshavn”.
Foruden de gamle film og skuespillerne har Jessica en passion for Morten Korch.
– Jeg elsker hans bøger, Morten som menneske, hans liv, kampe og glæder, fastslår hun.
Jessica er meget aktiv på de sociale medier Facebook og Instagram. Begge steder har hun egne sider og grupper med fokus på sine interesser – interesser, som hun ikke er alene om at have, for hun har utroligt mange følgere.
Læs også: Richard Ragnvalds jul er som en Morten Korch-film
Det startede med, at hun på et tidspunkt blev opfordret til at oprette en gruppe på Facebook om sin interesse. Den hedder ”Morten Korch Og Danske Skuespillere”. Her fortæller hun bl.a. andet løst og fast om skuespillerne. Desuden står hun bag siderne ”Maria Garland – fanside”, ”Morten Korch – Danmarks Morten” og ”Min Søsters Børn – De Rigtige” på Facebook:
Den sidstnævnte side har en speciel baggrund, for Jessica blev kontaktet af Jan Priiskorn Schmidt, som hun mener, er Danmarks største og bedste børneskuespiller. Han spillede bl.a. den ældste dreng i ”Min Søsters Børn”-filmene og stoppede i øvrigt sin skuespillerkarriere, da han var i begyndelsen af 20’erne.
– Jan har hjulet mig rigtig meget, og vi er blevet så gode venner, at vi mødes. Og vi fandt ud af, at vi er fætter og kusine.
Når det gælder de gamle skuespillere, banker Jessicas hjerte meget for Maria Garland.
– Hun er dronningen, understreger hun og tilføjer, at hun er i gang med at samle materiale om den store skuespiller, materiale, som gerne skal ende med en bog om Maria Garland.
Det første, der sker om morgenen i hjemmet i Aalborg, er, at en gammel, dansk film toner frem på tv-skærmen. Og så kører det ellers med film eller gamle serier i baggrunden hele dagen. Det er dog ikke tilfældige film, selv om Jessica har omkring 3.000 at vælge imellem. Hendes mand Bent har overspillet omkring 2.000 til eksterne harddiske, så de kan søge på f.eks. Morten Korch, film fra 1930’erne eller noget helt fjerde.
Læs også: Louise gav mig lyst til at leve
Bent interesserer sig også meget for den danske kulturarv. Han bruger meget tid på at skrive romaner og noveller og arbejder også på en bog om en familie/landsby i Mortens Korchs tid. Han har planer om at få noget af det udgivet.
Jessica sender ham et meget varm smil, da hun fortæller om, hvordan de mødtes.
– Jeg blev opfordret til at møde Bent, fordi han boede ”anderledes”. Jeg tror, det var for at gøre mig forskrækket, fordi jeg er så glad for alt det gamle.
– Men jeg blev glad og overrasket. Bents hjem var indrettet i rigtig gammeldags stil, helt som jeg elsker det. Jeg blev vildt lykkelig, da jeg gik rundt i hans stuer.
Jessica og Bent har da også indrettet deres hjem, så man føler, man træder ind i en film fra 1930’erne: Gamle møbler, olielamper, som dog er med elektrisk lys, gamle malerier på væggene og pynteting, som oldemor elskede dem. Og så er fotografierne på væggene af gamle danske skuespillere.
– Jeg føler jo som sagt, at de er min familie. Derfor hænger de der, siger Jessica.
Og fremtiden?
– Drømmen er et lille, stråtækt hus på landet. Men ellers flytter vi til Morten Korch-land – Fyn – når børnene er fløjet fra reden. Der vil vi kunne udleve vores passion hundrede procent, siger Jessica.
Læs også: Drømmen om et halmhus