Kapelmesteren blev konfettimester for en aften

Torsdag, 26. juni 2014
af Johan Isbrand, foto: Morten Mejnecke
Bornholmerrevyens kapelmester, revyveteranen Lars Fjeldmose, formåede i den grad at gøre sig bemærket i sine to første revysæsoner på klippeøen: I 1985 begravede han teatret i konfetti. Året efter spillede han klaveret gennem gulvet.
Lars Fjeldmose fik allerede som 12-årig sin debut i showbiz, da han spillede en gennemgående børnerolle i familieserien "Sonja fra Saxogade".
Lars Fjeldmose fik allerede som 12-årig sin debut i showbiz, da han spillede en gennemgående børnerolle i familieserien "Sonja fra Saxogade".

Practical jokes er udbredte i revy- og teaterverdenen. Og som veteran med 29 revyer på cv'et - heraf 16 på Bornholm - kender 58-årige Lars Fjeldmose selvsagt også til den side af livet på og omkring scenen. Han har dog selv stået bag en spøg af de mere atypiske al den stund, at de kreative løjer var en integreret del af forestillingen og tilmed havde en mildt sagt spektakulær finale.

- Vi skal tilbage til den første Bornholmerrevy i nyere tid, nemlig den i 1985. Her havde vi som afslutning et nummer, hvor skuespillerne dystede mod hinanden i dårlige vittigheder. Og på et vist tidspunkt skulle jeg afbryde dem med en bemærkning om, at det ikke var spor sjovt, og at jeg i hvert fald selv sagtens kunne komme op med noget, der var sjovere. Hvorpå jeg lavede et eller andet vanvittigt, og der gik hurtigt sport i, at jeg skulle finde på noget nyt hver aften.

- Stuntet kunne for eksempel bestå i, at jeg i forvejen havde indspillet en bid af mit klaverspil på bånd, men tilsat en stribe kluntede fejl og uvedkommende toner. Når vi så nåede til det afgørende øjeblik i forestillingen, satte jeg spolebåndoptageren i gang og stillede mig op på klaverstolen, så det fra publikumsrækkerne så ud, som om jeg spillede med tæerne.

Læs om Kerteminderevyens slagfærdige skuespiller Hanne Hedelund her

Populære artikler på familiejournal.dk

Hørt fra børnOpskrift på chokoladekage til fødselsdagSødt ophæng med ugler til barnevogn

300 poser konfetti

- Den allersidste aften mente jeg dog, den skulle have fuld gas. Jeg havde derfor i hemmelighed indkøbt 300 fødselsdagsflag og lige så mange poser konfetti. Poserne viste sig at være ret store. Og der kan altså være en hel del konfetti i en pose på størrelse med en halv liter mælk. Nu var det sådan, at jeg hver aften inden forestillingen gik rundt blandt publikum og solgte programmer. Og denne sidste aften benyttede jeg lejligheden til at uddele poserne med konfetti, idet jeg omhyggeligt forklarede, at når jeg gav tegn fra scenen, skulle folk gøre to ting: Dels skulle de fiske de flag frem, som jeg tidligere samme dag havde placeret enkeltvis under hver af salens stole, og vifte med dem. Og dels skulle de kaste konfettien op i luften.

Mød en anden revyveteran, Jan Schou, her

Under hele revyen holdt tilskuerne dygtigt på den lille hemmelighed. Og da øjeblikket var inde, råbte Lars et højt og tydeligt "Nu!" ud i salen. Samtidig tændte han for båndoptageren, der satte i gang med musikstykket "Pomp and Circumstance" - det berømte højdepunkt fra BBC's promenadekoncerter.

- Og så blev der ellers smidt konfetti. Jeg har aldrig set så meget af det i mit liv. Det dalede ned i flere minutter, og folk samlede det jublende op fra gulvet og gav det en flyvetur mere. Skuespillerne blev fuldstændig tavse og stod helt lammede og betragtede det overvældende syn.

Op på ølkasserne

- Efterfølgende lå laget af konfetti flere centimeter tykt i Rønne Theater. Det var endda af den billige slags, som afgav farve på gulve og tæpper, når det blev blandet med ølsjatter. Og i flere år efter dukkede der i øvrigt rester af stadset op, når der blev gjort rent på stedet, husker Lars med et grin.

- Det år spillede jeg i øvrigt på et gammelt flygel, som de sovjetiske soldater havde efterladt, da de forlod Bornholm i 1946. Det havde stået i Almindingen og var kraftigt medtaget af vand og visne blade, og da vi året efter gik i gang med at forberede en ny sæson af revyen, indså vi, at den ikke gik længere. Derfor lånte vi et flygel af den lokale musikskole. Samtidig fik man den idé, at man ville hæve mig op på et podie, og sådan et fremtryllede man ved hjælp af nogle ølkasser med en spånplade ovenpå.

Den synkende skude

Det fungerede tilsyneladende. Men instrumentets tre tunge ben belastede det skrøbelige arrangement lidt mere end forventet. På et tidspunkt havde det ene jernhjul støt og roligt gnavet sig ned gennem spånpladen. Og midt under forestillingen brasede flyglet simpelthen gennem podiet og endte med at stå helt på skrå og ligne et synkende skib.

- Jeg spillede naturligvis lystigt videre på tangenterne, der nu befandt sig i en underligt stejl vinkel. Og publikum troede slet og ret, at det var en gimmick.

- Det lånte flygel viste sig knap så svært at reparere, som man kunne have frygtet, selv om lyren var brækket af. Og episoden er gået over i Bornholmerreyvens historie som "den aften, kapelmesteren spillede klaveret gennem gulvet", fortæller Lars Fjeldmose.

Her kan du møde to unge mænd, der også kan noget med et klaver. Og med ord

Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.