Sangen gav scleroseramte Misen glæden tilbage

Lørdag, 10. december 2016
af Johan Isbrand, Foto: Gregers Overvad
Det var en aha-oplevelse for sangerinden Misen Groth, da hendes sangstemme gik verden rundt på lydsporet til tv-serien "Ørnen". For hun kunne jo stadig synge, selv om hun fik konstateret sclerose i 2000. Nu har hun skrevet en bog om sit liv med sygdommen.

I 2013 meldte sangerinden Misen Groth sig til et skrivekursus på Skriveværkstedet i København.

– Jeg har skrevet sangtekster og puslet med ord hele mit liv, og planen var egentlig at komme i gang med at skrive noveller. Men på kurset skulle vi udfylde et skema, hvor vi blandt andet skulle lave et resumé og et uddrag af en historie, vi kunne tænke os at skrive. Og for mig lå det lige til højrebenet at skrive om den sclerose, jeg fik konstateret i år 2000, fortæller hun.

– Både læreren og de andre kursister blev grebet af min tekst. De mente, jeg var god til at formidle mine følelser. Og læreren overbeviste mig om, at historien skulle skrives. Ved nærmere eftertanke måtte jeg også erkende, at der manglede en bog om sclerose, som jeg selv ville have lyst til at læse, og som ikke fokuserede på kørestole og elendighed, siger Misen.

Nu er bogen udkommet under titlen ”Jeg kan da stadig synge”. Og selv om det er barske løjer at blive inviteret indenfor i sangerindens tankeverden i den første, nedslående og forvirrende tid, efter at hun havde fået diagnosen, er det mest af alt en opløftende bog om at ”genfinde glæden”, som der står på forsiden. Men hvad er det for oplevelser, der har bragt den i dag 51-årige Misen op af det sorte hul og tilbage til livsmodet og optimismen?

Misen og tv-serierne

Sådanne oplevelser er der flere af. Men som titlen på bogen antyder, handler en af dem om sang og musik. Mange kender Misens sangstemme uden at kende hendes navn. Den var nemlig en vigtig del af Jacob Groths musik til tv-serien ”Ørnen” og ikke mindst den stemningsfulde kendingsmelodi ”Forgiveness”. Musikken udkom i 2005 og blev endnu et skridt i positiv retning for Misen.

Hilda Heick er også debuteret som forfatter. Læs mere her.

– Jeg havde tidligere sunget kor på Jacobs musik til blandt andet ”Taxa” og ”Rejseholdet”. Og denne gang var det en spændende bestillingsopgave, der også handlede om at fortælle hovedpersonens historie gennem sangene. Det var sjovt, og resultatet blev supergodt. Samtidig nåede serien og musikken vidt omkring i verden. Og pludselig sad jeg i timevis og svarede på mails fra søde mennesker i Australien og Mexico, der fortalte om, hvor meget sangene betød for dem, husker hun.

– Det var en ren optur, og det slog mig pludselig, at jeg jo rent faktisk stadig kunne synge. Deraf titlen på bogen. Og jeg var så optaget af, hvor godt det gik for vores musik, at jeg ikke hele tiden tænkte på min sclerose, siger Misen Groth.

Læs også: Inge-Marie Nielsen hylder kærligheden og Grete Klitgaard.

I Familie Journal nummer 50, der kan købes i kioskerne fra den 12. til den 18. december, kan du læse hele artiklen om Misen og sclerosen og blandt andet høre om

· Hendes sønner og træningen, som er to andre faktorer, der har hjulpet hende

· Hendes nye cd, hvor hun har fået nye musikalske legekammerater og kaster sig ud i nye stilarter

· Hvordan Misen har det fysisk og psykisk i dag

Læs også: Annette og Michael kæmper mod hendes sclerose.