Sara mødte sin franske drømmemand i Hamborg

Onsdag, 2. maj 2018
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Sara Mørk Abram, hendes mand Sébastien og deres to små børn lever med mange tungemål og kulturer inden for væggene: Hun er dansk. Han er fransk. Familien 
bor i Hamborg-forstaden 
Wedel i Tyskland. Og i hjemmet bliver der talt 
alle tre sprog – plus lidt
 engelsk oven i hatten.
Danskfødte Sara bor i Tyskland og er gift med en franskmand

Som barn havde den nu 33-årige Sara Mørk Abram et særligt forhold til Frankrig, hvor hun ofte var på ferie med sin familie. Og hun og hendes storesøster lavede ofte sjov med, at hun nok en dag ville slå sig ned i Frankrig og blive gift med en franskmand. Den drøm blev der dog slået skår i, da hun i ungdomsårene prøvede kræfter med sommerjobs i blandt andet Frankrig:

– En ting var, at jeg opdagede, at mit franske simpelthen ikke var godt nok, og at det gjorde mig utilpas. Noget andet var, at jeg oplevede franskmændene som korte for hovedet og decideret uhøflige. Især i Paris. Og jeg var i hvert fald stensikker på, at jeg aldrig ville bo i Frankrig. Eller have en fransk mand, for den sags skyld.

Romantik i Hamborg

Den holdning blev der rokket ved, da hun i 2012 tilfældigt mødte franske Sébastien på en café i Hamborg, hvor hun på det tidspunkt havde slået sig ned.

– Han levede helt op til enhver kvindes forestilling om en typisk galant franskmand og var som grebet ud af den drøm, jeg selv havde haft i tidernes morgen, fortæller hun om manden, der i dag er hendes ægtemand og far til deres fælles børn Chloé og Oscar på 3 og 1 år.

Sébastien stammer fra Toulouse i Sydfrankrig, hvor flyproducenten Airbus har til huse, og hvor han arbejdede i firmaets hovedsæde. I dag er han ansat i Hamborg-afdelingen, hvor han arbejder med logistik.

Læs også om danske Charlotte, der fik mand og hotel i Toscana.

– Når jeg har talt om mine negative oplevelser med hans landsmænd, har han forklaret det med forskellen på mentaliteten i syd og nord. Og selv er han i hvert fald typen, der holder døre og stole for mig, og som aldrig forsømmer en lejlighed til at fortælle mig, hvor smuk jeg er. På nogle punkter kammer det næsten en smule over. For eksempel når han altid skal øse mad op på min tallerken. Det er han opdraget til hjemmefra, siger han, men jeg har efterhånden vænnet ham af med det, griner hun.

– Og som min søster jævnligt bemærker: ”Så fik du alligevel din romantiske franskmand!”

Droppede det franske

Sara er vokset op i Rødekro i Sønderjylland og vendte siden næsen mod Aarhus og Handelshøjskolen, hvorfra hun har en master i tysk og international markedskommunikation.

Læs også: Malene forelskede sig i Algarve

– Det vil sige: Jeg begyndte egentlig med både fransk og tysk. Året efter droppede jeg det franske, men nu er jeg taknemmelig for, at jeg trods alt fik lært noget fransk, siger hun.

– Da jeg havde et år tilbage af uddannelsen, kom jeg i fire måneders praktik i firmaet Kröger+Rehn i Hamborg, der blandt andet beskæftiger sig med sommerhusudlejning i Danmark. Og da jeg var færdig med mit masterprojekt, blev jeg fuldtidsansat i firmaet.

Vi har mødt dansktop- og Grand Prix-helten Søren Bundgaard i hans italienske paradis. Se her.

Sprog fylder meget

Sprog er af gode grunde et emne, der fylder en del i en dansk-fransk familie bosat i Tyskland:

– I begyndelsen klarede Sébastien og jeg os med en blanding af tysk og engelsk. Men jeg er naturligvis blevet klart bedre til fransk i dag, lige som han hele tiden lærer dansk. Jeg taler kun dansk til børnene, og Sébastien taler fransk. Chloé taler flydende dansk, men det tyske er ved at tage over, og hun kan sagtens finde på at svare på tysk. Eller tale dansk til mig for derefter at vende sig mod Sébastien og oversætte til tysk! I børnehaven er der i øvrigt børn af mange nationaliteter, og der bliver både talt tysk og engelsk. Og de mange sproglige impulser er tilsyneladende ikke for meget for en 3-årig: Min mor, der er børnehavepædagog, siger, at Chloé taler bedre dansk end mange af de børn, hun arbejder med.

Sagde jobbet op

Familien bor i Hamborg-forstaden Wedel, og det er de glade for:

– Vi er kun en halv times kørsel fra Hamborgs hovedbanegård i bil, og S-banen går også herud. Samtidig bor vi lige ved vandet. Stranden i Wedel er faktisk den eneste strand omkring Hamborg, hvor man må bade om sommeren. Og så er der den nyrenoverede, hyggelige havn, hvor vi holder meget af at tage et smut hen i weekenden.

Læs også: Portugal gjorde Asger rask.

– Vi købte vores hus i Wedel for tre år siden. Siden er det blevet gennem-renoveret, og vi har i høj grad selv været i gang med værktøjet og penslerne. Jeg nyder faktisk at pusle med den slags og synes, det er sjovt.

– Her og nu er jeg arbejdssøgende. Jeg sagde mit job op i begyndelsen af november, da jeg simpelthen savnede udfordringer. Jeg vil gerne videre i karrieren og bygge oven på noget af det, jeg allerede kan, og efterfølgende har jeg gennem arbejdsformidlingen fået hjælp af en coach til blandt andet at finde frem til mine styrker og gøre et godt indtryk ved jobsamtaler, siger Sara, der sagde officielt ja til sin franske kærlighed den 3. oktober 2015 på rådhuset i Aabenraa.

– Nu har jeg jo fortalt om Sébastiens romantiske sider, og med det i baghovedet kunne man måske tro, at hans frieri slog benene væk under mig. Han havde da også købt en ring, da han havde været i Frankrig alene uden mig. Men vi havde været forlovet i et lille år på det tidspunkt, og han er ikke den dygtigste i verden til at holde på en hemmelighed. Så jeg ville lyve, hvis jeg påstod, jeg blev overrasket, siger Sara Mørk Abram med et grin.