Opskrifter

Hvedeknopper og lemoncurd

Onsdag, 24. april 2013af Redaktion
Skal der serveres hveder op til store bededag, så prøv med denne skønne opskrift. Prøv evt. at udskifte smørret med lemoncurden. Uhm!

Ingredienser til hvedeknopper

(9 stk.)

100 g smør
150 g grahamsmel
Ca. 450 g hvedemel
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
50 g gær
2½ dl lunt vand
1 æg



Tip

Hvederne bliver lidt grove og får struktur. De kan selvfølgelig også bages med rent hvedemel, 550-575 g.

Hvedeknopperne kan bages dagen før og lægges i en plastpose, til de skal flækkes og ristes, eller de kan bages flere dage før og fryses.

Er bradepanden større, kan man lægge sammenkrøllet alufolie i den ene ende, så den får de rigtige mål. For at få den pæneste facon på hvedeknopperne, skal der bruges en bradepande, der måler ca. 20 x 24 cm.

Fremgangsmåde

Smuldr smør med mel, salt og sukker i en skål. Rør gæren ud i lidt af vandet. Kom resten af vandet i og hæld det i skålen. Tilsæt æg og ælt dejen blank og smidig på bordet. Del den i 9 stk., tril dem til boller og læg dem ret tæt sammen i en mindre, smurt bradepande. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse tildækket og lunt ca. 1 time. Bag hvedeknopperne 15-20 min. ved 225°. Afkøl hvedeknopperne på en bagerist og bræk dem fra hinanden. Flæk dem og rist dem gyldne i ovnen ved 225° med den overskårne side opad.


Ingredienser til lemoncurd

3-4 usprøjtede citroner
2 æg
325 g syltesukker
175 g smør

Fremgangsmåde

Skræl 4-5 strimler tynd citronskal med kartoffelskrælleren. Pres citronerne, der skal bruges 2 dl saft. Bland æg, syltesukker, citronsaft og skal i en tykbundet gryde. Sæt gryden på pladen og pisk, til det begynder at tykne. Tilsæt smørret i små klumper under fortsat piskning, til cremen tykner, den må ikke koge. Tag gryden fra varmen og tag citronskallen op. Efter et par timer på køkkenbordet piskes cremen igennem, hældes på glas og sættes i køleskabet.

Lemoncurd er en form for citronsmørcreme, der er godt på hvederne, men også i tærter og på ristet brød. Den skal stå i køleskabet og kan holde sig en måneds tid.

Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Find flere opskrifter her...
Nødde-chokoladesmør
Mormors linser


Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop