Opskrifter

Økologiske surdejsbrød

Torsdag, 31. juli 2008af X
Surdej:60 g økologisk rugmel60 g økologisk grahamsmel1 stor ært gær, ca. 5 g¼ tsk. salt1 tsk. honningCa. 2 dl koldt vand Dej:400 g økologisk rugmel5

Surdej:
60 g økologisk rugmel
60 g økologisk grahamsmel
1 stor ært gær, ca. 5 g
¼ tsk. salt
1 tsk. honning
Ca. 2 dl koldt vand

Dej:
400 g økologisk rugmel
5 dl vand
1 dl surdej
250 g økologisk hvedemel
2 tsk. salt
½ dl solsikkekerner
½ dl sesamfrø


Rør surdejen sammen aftenen før og dæk den til. Mål 1 dl surdej af til det første brød. Brug resten af surdejen til surbrødet eller kom den i et højt syltetøjsglas, så der er luft over dejen, og drys lidt salt på.

Dej:
Rør alle ingredienserne sammen med håndmikser eller i røremaskine. Kom dejen i en stor smurt rugbrødsform, der kun fyldes halvt. Lad den hæve tildækket ca. 2 timer til dobbelt størrelse. Bag brødet nederst ved 200° ca. 1 time.

Gammeldags surbrød:
½ dl yoghurt
1 dl surdej
1 tsk. salt
1 tsk. honning
3½ dl lunt vand
Ca. 600 g sigtemel


Bland yoghurt, surdej, salt, honning og vand og kom melet i lidt ad gangen, til dejen har passende og ret fugtig konsistens. Ælt dejen godt og kom den i en smurt form på 2 l. Lad brødet hæve lunt tildækket et par timer til dobbelt størrelse. Prik brødet med gaffel og pensl med æg. Sæt det i ovnen på nederste rille ved 200° og bag ca. 30 min.

TIP
Surdejen rækker til både surbrød og det grove brød. Tag ca. 1 dl dej fra, når dejen er rørt færdig, stil den i køleskab og drys med lidt salt, så er der til et nyt brød, og sådan kan man fortsætte.


Opskrift: Anne Skovgaard-Petersen