Bananpandekager med kanel
(Ca. 16 stk.)
Ingredienser
1 æg
75 g hvedemel
25 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
1 dl mælk
2 bananer
3-4 spsk. smør
Prøv også: Vaniljepandekager med appelsiner
Kanelsukker:
2 spsk. sukker
1 spsk. sødt kanel
Tilbehør:
2 spsk. hakkede pistacienødder el. valnødder, ahornsirup, agavesirup el. flydende honning.
Prøv også: Pandekager med rabarberkompot og røde bær
Fremgangsmåde
Pisk eller blend ægget med mel, sukker, vaniljesukker og bagepulver. Spæd med mælken til en tynd pandekagedej. Skræl bananerne og skær dem i tynde skiver. Kom lidt smør på en stor pande, og lad det smelte. Brug 1 spsk. dej pr. pandekage og bred den lidt ud til en lille pandekage.
Læg bananskiver tæt oven på pandekagen, mens dejen er våd. Bag 2-3 pandekager ad gangen, vend dem og bag dem lidt på den anden side. Servér pandekagerne direkte fra panden. Rør sukker og kanel sammen og drys over. Dryp med sirup eller honning og drys med hakkede pistacier.
Få mange flere lækre opskrifter på pandekager i galleriet herunder
Pandekager i lange baner


Pandekager med flormelis
Den klassiske pandekageopskrift
(4 pers.)
200 g hvedemel
5 dl mælk
4 æg
Ca. 2 dl øl, danskvand el. bare postevand
2 tsk. stødt kardemomme
1/8 tsk. salt
Ca 30 g smør til stegning
Drys
Flormelis og evt. syltetøj
Kom hvedemelet i en skål. Rør mælken i lidt ad gangen med piskeris eller elmikser. Det er vigtigt, at alle klumper røres godt ud. Når det er lindt, piskes æggene i sammen med kardemomme og salt, og til sidst justeres konsistensen med øl eller vand.
Smørret smeltes på en mellemstor pande og kommes flydende i en lille skål. Steg tynde pandekager ca. 2-3 min. på hver side i ganske lidt smør og server med sigtet flormelis og evt. lidt syltetøj.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen og Kristina Miechels & Foto: Jette M. Vesterager


Pandekager med æggefyld
Spændende frokost med god smag
(4 pers.)
Dej
100 g hvedemel
50 g grahamsmel
3 dl mælk
½ tsk. salt
½ tsk. bagepulver
2 æg
25 g smeltet smør
Fyld
1 stort løg
2 peberfrugter
10 g smør
3 æg
3 spsk. vand
1 tsk. Colmans sennepspulver
Salt og peber
Til gratinering
50 g revet granaost el. gratineringsost
Pisk pandekagedejen sammen og lad den hvile 10 min. Bag 8-10 pandekager på en slip-let pande, brug lidt fedtstof til den første pandekage.
Fyld: Skær løget i skiver og peberfrugterne i strimler. Svits grønsagerne 6-7 min. i smørret ved jævn varme. Pisk æg, vand og sennepspulver let sammen i en skål og hæld det over grønsagerne. Skub æggemassen sammen med en paletkniv, efterhånden som den stivner i bunden. Krydr æggemassen med salt og peber. Rul pandekagerne om æggemassen og læg dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad. Drys ost over. Gratiner pandekagerne 10-15 min. ved 225° og spis dem varme.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen & Foto: Jette M. Vesterager


Hirsepandekager med bærcreme
Disse pandekager er perfekte, når det skal være lidt ekstra lækkert, men stadig sundt
(20 stk.)
30 g havregryn
40 g hirseflager
3 dl kærnemælk
60 g hvedemel
1 spsk. sukker
½ tsk. groft salt
1 tsk. bagepulver
2 æg
Smør til stegning
2 dl fromage blanc
1 spsk. ahornsirup
1 tsk. vaniljesukker
200 g friske bær
Bland havregryn, hirse og kærnemælk og lad det trække i 15 min. Pisk herefter hvedemel, sukker, salt, bagepulver og æg i. Bag dejen i smøret ved jævn varme til små pandekager. Rør fromage blancen med sirup og vaniljesukker og vend bærrene i. Server de lune pandekager sammen med den kolde creme.
Dessertopskrift: Kristina Marckmann & Foto: Jette M. Vesterager


Pandekager med frugtkompot
Super både som dessert og til en festlig brunch
TYKKE, SMÅ PANDEKAGER
(50 stk.)
600 g hvedemel
2 spsk. bagepulver
1 tsk. salt
½ dl sukker
1,3 l kærnemælk
6 æg
50 g smeltet smør
Klaret smør el. neutral olie til at stege i
Sigt mel, bagepulver og salt i en skål. Kom sukker i og lav en fordybning i midten. Pisk kærnemælk med æg og smeltet smør. Hæld det i fordybningnen i en tynd stråle og rør grundigt, så der ikke dannes klumper. Varm panden op, brug evt. en spejlægspande og steg små pandekager i klaret smør eller olie. Pandekagerne skal ikke vendes mere end en gang og skal være gyldne på stegefladen. Lunes i ovnen under alufolie og serveres med frugtkompot. De kan laves dagen før.
FRUGTKOMPOT
10 store æbler, udkernede og i både
10 store pærer, udkernede, skrællede og i både
4 dl sukker
2 dl vand
2 dl hyldeblomstkoncentrat
1 kg jordbær
Kom æbler og pærer i en store gryde eller et ovnfast fad. Kom vand og sukker ved og damp dem møre, men stadig med form, i ca. 10 min under låg. Smag til med halve jordbær og hyldeblomstkoncentrat og opbevar det hele på glas på køl. Kan laves 2-3 dage før, men ikke tidligere pga. jordbærrene. Kommes over pandekagerne evt. sammen med noget tyk, græsk yoghurt og ahornsirup.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen & Foto: Jette M. Vesterager


Pandekager med æblefyld
Traditionel dessert, der kan bages i forvejen og senere gratineres i ovnen
(Ca. 12 stk.)
Pandekager
200 g mel
2 æg
2 spsk. sukker
3 dl fløde el. mælk
1 dl øl
2 spsk. smeltet smør
Æblefyld
¾ kg æbler
25 g smør
Ca. 50 g farin
1 tsk. kanel
Glasering
3 spsk. abrikos- el. orangemarmelade
15 g nødde- el. mandelflager
Pandekager: Pisk alt, undtagen smør, sammen med elpisker, så kommer der ingen klumper. Rør smørret i. Lad dejen hvile ca. 10 min., inden den bages til tynde pande-kager på en ikke for stor slip-let- pande.
Skræl æblerne og skær dem i både. Lad æblerne mørne i en gryde sammen med smør, farin og kanel. Fordel lidt æblefyld på hver pandekage, rul dem sammen og læg dem i ovnfast fad. Smør lidt abrikosmarmelade på og drys med mandelflager. Sæt fadet i ovnen ca. 15 min. ved 175°. Server pandekagerne lune med flødeskum til.
Dessertopskrift: Anne Skovgaard-Petersen & Foto: Jette M. Vesterager


Pandekager med kylling og courgetter
God aftensmad på 25 minutter
(3 pers.)
25 min.
280 g kyllingebryst
1 løg
300 g courgette
1 spsk. olie
1 hakket chili
1 fed hakket hvidløg
1 dl friskbælgede ærter
1 dl cremefraiche
1 tsk. salt
1 knsp. peber
1 pk. færdige madpandekager (findes i supermarkedets køledisk)
75 g revet ost
Skær kyllingebrysterne i strimler, hak løget og skær courgetten i tern. Svits kylling og løg i olie i et par min. Kom courgette, chili og hvidløg ned til kyllingen og lad det simre under låg i 5 min. Tilsæt ærter, cremefraiche, salt og peber og smag fyldet til. Rul pandekagerne sammen om fyldet og læg dem i et ovnfast fad. Drys med revet ost og bag pandekagerne ved 200° i 15 min. Server med grøn salat.
Madopskrift: Kristina Miechels & Foto: Jette M. Vesterager


Sandwichpandekage
Smagfuldt alternativ til bollen
(1 pers.)
1 æg
1 dl minimælk
¾ dl hvedemel
¼ dl grahamsmel
½ tsk. basilikum
Lidt salt
10 g smør
50 g icebergsalat
10 g lucernespirer
1 tomat
¼ avocado
½ appelsin
50 g skinkestrimler
Sådan gør du
Pisk æg, minimælk, hvedemel, grahamsmel og basilikum sammen til en dej. Smag til med salt. Tag en lille pande, ca. 20 cm i diameter, bag to tykke pandekager i smørret og lad dem afkøle. Læg den ene pandekage på en tallerken. Pynt med fintsnittet icebergsalat, lucernespirer, tomatskiver, avocado i skiver, appelsinskiver og skinkestrimler. Læg den anden pandekage ovenpå og server. I denne ret regnes pandekagerne som tilbehør. Ved ”Mest tilbehør” suppleres med 50 g flute.
SAMMENSÆT EFTER DIN SMAG (til 1 pers.)
Mest grønt | Mest tilbehør | Mest protein | |
Svinekød | 50 g | 30 g | 100 g |
Grønsager | 160 g | 90 g | 90 g |
Kcal/ kJ |
550/2301 | 600/2510 | 595/2491 |


Pandekagetærte med pærekompot
Sunde og søde pandekager til middag og dessert
150 g hvedemel
(ca. 2½ dl)
4½ dl mælk
3 æg
1/2 tsk. groft salt
50 g smør
4 pærer
½ dl sød hvidvin
1 spsk. sukker
Skallen fra ½ citron
Pisk melet med mælken til en jævn blanding. Tilsæt æg, salt og smeltet smør og pisk til en ensartet dej. Bag dejen til 10 tynde pandekager på en varm stegepande. Halver pærerne, fjern kernehuset og skær dem i tynde skiver. Bland vin, sukker og citronskal i en gryde og lad det koge sammen. Tilsæt pærerne og lad dem koge med, til de er møre. Læg pandekagerne lagvis med den lune pærekompot og server med flødeskum.
Opskrifter: Kristina Miechels
og Helle Brønnum Carlsen


Crépes Suzette
Pandekageopskriften over dem alle
(4 pers.)
8 dessertpandekager
100 g sukker
50 g smør
50 g grofthakkede mandler
1 spsk. revet skal af usprøjtet appelsin
½ spsk. revet skal af usprøjtet citron
1 spsk. friskhakket ingefær
Den udhulede vaniljestang
3 dl appelsinsaft
Saft af 1 citron
½ dl Grand Marnier
½ dl cognac
Smelt sukkeret gyldenbrunt på en pande. Tilsæt appelsin- og citronskal, ingefær og mandler. Tilsæt smør og lad det smelte. Hæld citron- og appelsinsaft ved og lad det simre et par min. Fold pandekagerne i kvarte, læg dem ned i saucen og varm dem igennem. Hæld Grand Marnier og cognac ved, flyt væk fra emhætten og sæt en tændstik til.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen & Foto: Jette M. Vesterager


Pandekager med frossen bærcreme
En god dessert når man har rester af friske bær, der er blevet lidt slatne
(4 pers.)
45 min. + frysetid
2 æg
2 dl hvedemel
2 dl øl
1 dl vand
2 spsk. sukker
25 g smør
250 g blandede jordbær, hindbær og blåbær
1 bæger mascarpone
2 pasteuriserede æggeblommer
1 dl sukker
Kornene af ½ vaniljestang
150 g mosede bær
Begynd med cremen: Pisk æggeblommer med halvdelen af sukkeret og vaniljekorn. Rør det i mascarponen og mos så bærrene med resten af sukkeret. Rør det i mascarponen, så det danner mønster. Frys cremen i 4 timer eller natten over.
Pisk vand i melet, til det klistrer, og pisk så æg, sukker og øl i til en fin pandekagedej. Steg tynde pandekager i smør på mindre pande og rul pandekagerne eller fold dem og kom kugler af frossen creme og friske, blandede, skårne bær ved.
Dessertopskrift: Helle Brønnum Carlsen & Foto: Jette M. Vesterager