Opskrifter

Festkage i lag

Lørdag, 1. juni 2019Af Christine Bille Nielsen. Foto: Carina Krüger.Foto: Carina Krüger.
Hvad enten det er til et bryllup, en stor fødselsdag eller det helt tredje, så er denne hjemmelavede festkage perfekt til lejligheden. Du kan evt. tilføje lidt frugtfarve til smørcremen og ændre på pynten for at få kagen til at passe perfekt i temaets ånd.

Ingredienser til festkage i lag:

(30 stk.)

Kagebunde:
400 g smør
8 æg
600 g sukker
600 g hvedemel
200 g kartoffelmel
4 tsk. bagepulver
4 dl mælk

Bærcreme:
2 blade husblas
500 g frosne skovbær el. blandede bær
5 dl piskefløde
100 g flormelis

Prøv også: Festkage: Blåbærbombe

Smørcreme:
5 spsk. piskefløde
1 vaniljestang
400 g blødt smør
800 g flormelis

Pynt:
Blomster i mange farver el. én særlig nuance

Se også: Chokoladekage med hindbærmousse

Fremgangsmåde:

Kagebunde:
Smelt smørret og lad det køle lidt af.
Pisk æg og sukker til en hvid, skummende creme.
Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver sammen og vend i æggemassen sammen med smør og mælk.
Fordel dejen i 2 store bradepander med bagepapir (ovnens bradepander).
Bag kagen i 25-30 min. ved 180°.
Stik midt i kagerne med en strikkepind. Sidder der ubagt dej på, skal kagerne bages længere.
Lad kagerne køle af.

Lav skabeloner til kagerne, inden du skærer dem ud. Der skal være 3 store kagebunde, 3 mellemstore og 3 små. Størrelserne afhænger af størrelsen på bradepanden. Det er en god idé at skære den største kage til, så den passer til det fad, du skal samle og servere kagen på. Brug almindeligt A4-papir og læg skabelonerne på kagebundene, inden du skærer, så du er sikker på, at der er plads til dem alle. Umiddelbart kan de se små ud, men kagen skal nok blive rigeligt stor.

Obs! Hvis du kun har én bradepande til ovnen, må du lave 2 halve portioner af kagedejen og bage kagerne én ad gangen. Dejen falder desværre sammen, hvis ikke den bliver bagt med det samme, så det dur ikke at lave en fuld portion og bage halvdelen ad gangen.

Bærcreme:
Opløs husblassen i koldt vand.
Kog bærrene hurtigt op i deres egen saft.
Blend dem til en grov bærpuré.
Kram husblassen fri for vand og smelt den i bærpuréen, mens den er varm.
Lad puréen køle lidt af.
Pisk fløde og flormelis til blød flødeskum.
Vend flødeskummen hurtigt i puréen.
Læg kagerne sammen hver for sig.
Saml den store kage på det fad, den skal serveres på.
Fordel bærcremen mellem kagebundene, så den passer til mængden af kager.
Smør kanterne pænt med cremen.
Lad kagerne sætte sig i køleskabet i 3-4 timer.

Prøv også: Marengsreder med citrussalat

Smørcreme:
Lad fløden få stuetemperatur, inden du laver cremen.
Skrab kornene ud af vaniljestangen.
Pisk vaniljekorn og smør luftigt.
Pisk flormelissen i lidt ad gangen og lad det være helt rørt ind i cremen, inden du pisker mere i.
Pisk fløden i lidt ad gangen og stop med at piske, så snart det hele er pisket i.

Kage:
Sæt kagerne oven på hinanden.
Smør med en metalpalet eller spisekniv uden takker smørcremen på toppen og på siderne af kagerne som små bølger. Pas på, at der ikke kommer kagekrummer i cremen. Hav en skål med kogende vand stående til at varme palet eller kniv med indimellem, så cremen let kan smøres på, og tør den af med en klud hver gang, så den ikke er våd.

Pynt:
Skær blomsterne til og sæt dem i kagen, så de falder ned langs hver side, og læg lidt rundt omkring i kanterne, eller hvor du synes, det bliver flottest.

Obs! Hvis du ikke pynter med spiselige blomster, så husk at gøre gæsterne opmærksomme på, at de ikke skal spises, eller sørg for at anrette stykkerne uden blomster.