Opskrifter

Forårsdesserter, dine gæster vil elske

Søndag, 15. marts 2020Af Camilla Biesbjerg Markussen, Camilla Zarah Lawes, Inge Skovvdal, Marie Melchior og Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth og Inge Skovdal.Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth og Inge Skovdal.
Foråret byder forhåbentlig på solskin, blå himmel og overskud til at gå i køkkenet. Her får du skønne desserter, der emmer af forår, og som dine gæster vil elske.
Forårsdesserter, dine gæster vil elske

Lys brownie med hurtig jordbæris

(20 små stykker)

  • 130 g smør
  • 2 æg
  • 150 g sukker
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 200 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 vaniljestang
  • 100 g hvid chokolade
  • 50 g smuttede mandler
  • Flormelis
  • 1 lille bradepande, 15 x 20 cm

Jordbæris:

  • 400 g frosne jordbær
  • 1 vaniljestang
  • 12 spsk. flormelis
  • ½ l piskefløde

Prøv også: Hvid chokoladebrownie med jordbærcreme

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 175°. Smelt smørret, og stil det til side. Pisk æg og sukker til en lys og luftig masse. Rør appelsinskal i det smeltede smør. Bland mel, bagepulver og vaniljekorn, og rør det i æggemassen. Rør smørret i. Hak chokoladen i store stykker, og vend dem i dejen. Hæld dejen i en bradepande beklædt med bagepapir.

Drys med grofthakkede mandler. Bag kagen i ca. 25 minutter. Lad den køle helt af. Sigt flormelis over, og skær den i firkanter. Jordbæris: Blend frosne jordbær, vaniljekorn og flormelis godt sammen i en foodprocessor. Tilsæt

fløde, og blend igen. Smag til med flormelis.

Tip til servering: Isen er bedst, hvis den bliver spist med det samme, men du kan også stille den på frys, til den skal serveres.

Se også: Skønne brownies

Panna cotta med flødeskum og citronsirup

(4 personer)

  • 3 blade husblas
  • 1 vaniljestang
  • ½ l piskefløde
  • ½ dl rørsukker
  • ½ usprøjtet citron

Citronsirup:

  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1 usprøjtet citron

Prøv også: Panna cotta med appelsin

Pynt:

  • ¼ l piskefløde
  • ½ usprøjtet citron

Se også: Panna cotta med rugbrødscrumble og syltede rabarber

Sådan gør du:

Læg husblasbladene i blød i en skål med koldt vand. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bring forsigtigt fløden i kog sammen med vaniljekorn og vaniljestang. Tilsæt sukker, og lad det småkoge i 5 minutter. Fjern vaniljestangen, og tilsæt 1 tsk. fintrevet citronskal. Klem vandet af husblassen, og smelt den i den varme flødeblanding under omrøring. Fordel cremen i 4 glas, dæk med husholdningsfilm, og sæt dem på køl i mindst 4 timer.

Citronsirup: Kog vand og sukker sammen ved svag varme, til sukkeret er opløst. Tilsæt citronsaft og fintrevet citronskal, og kog i yderligere 2-4 minutter. Sæt siruppen på køl.

Pynt: Pisk fløden til skum. Pynt panna cottaerne med citronsirup, flødeskum og lidt revet citronskal.

Prøv også: Ymerfromage med vanilje

Blåbærtærte med mascarponecreme

(1 tærte)

  • 100 g mandler
  • 150 g hvedemel
  • 75 g flormelis
  • 125 g smør
  • 1 æg
  • 100 g mørk chokolade
  • 1 aflang tærteform (eller en tærteform på Ø 24 cm)

Se også: Smuldretærte med blåbær

Mascarponecreme:

  • 250 g mascarpone
  • 2½ dl piskefløde
  • 1 vaniljestang
  • 2 spsk. sukker

Pynt:

  • 250 g friske blåbær
  • 1 lille håndfuld frisk mynte
  • ½ usprøjtet citron

Prøv også: Blåbærtærter

Sådan gør du:

Skold og smut mandlerne. Kør dem i en foodprocessor sammen med mel, flormelis, smør og æg til en fast dej. Lad dejen hvile på køl i 30 minutter. Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Beklæd tærteformen med bagepapir, og læg dejen i formen, så den dækker formens bund og indvendige kanter. Prik huller i dejen med en gaffel, og bag den i en 175° varm ovn i 15-20 minutter. Lad den køle helt af. Hak chokoladen, smelt den over vandbad, og pensl tærtebunden med chokoladen i et jævnt lag. Lad tærtebunden stå køligt, til chokoladen er stivnet.

Mascarponecreme: Pisk mascarpone, fløde, vaniljekorn og sukker sammen til en luftig masse. Fordel cremen oven på den afkølede tærtebund. Pynt: Drys blåbær, mynteblade og evt. lidt revet citronskal over kagen.

Se også: Blåbær-cheesecake

Islagkage med citron og brændt marengs

(6 personer)

  • 4 usprøjtede citroner
  • 1 dåse kondenseret mælk, 397 g
  • 2 æggeblommer
  • 5 dl piskefløde
  • 1 pakke ladyfingers (24 stk.)
  • 1 aflang brødform, ca. 1½ l

Se også: Hindbær-chokolade-islagkage

Brændt marengs:

  • 2 æggehvider
  • 100 g sukker
  • 1 lille creme brulé-gasbrænder

Sådan gør du:

Riv skallen fint, og pres saften af 2 af citronerne. Rør skal og saft sammen med kondenseret mælk og æggeblommer til en jævn blanding. Pisk fløden til skum, og vend det forsigtigt i citronblandingen, så du får en luftig iscreme.

Beklæd brødformen med husholdningsfilm, så filmen hænger ud over formens kanter. Pres saften af de 2 sidste citroner ned i en dyb tallerken. Dyp 1 ladyfinger ad gangen i saften, så kun den ene side af småkagen bliver våd.

Se også: Islagkage med chokolade, pistacie og jordbærsorbet

Fordel iscreme og ladyfingers i lag i formen, så der bliver 3 lag af hver – start og slut med et lag iscreme, og læg ca. 8 ladyfingers i hvert lag, afhængig af størrelsen på formen (skær dem evt. til, så de passer i bredden). Dæk formen med den husholdningsfilm, som hænger ud over kanterne, og sæt den i fryseren i mindst 6 timer, til isen er helt frossen, evt. natten over.

Tag isen ud af fryseren, 10 minutter før den skal serveres.

Brændt marengs: Pisk æggehvider let stive i en skål. Tilsæt sukker lidt ad gangen, og pisk, til marengsen er tyk og skinnende. Vend isen ud af formen, og anret den på et fad. Smør marengsmassen ud på toppen af isen, og brænd marengsen gylden i overfladen med en gasbrænder. Servér straks.

Prøv også: Islagkage med blåbær og chokoladeis