Hjemmebagte lækkerier uden sukker

Her får du tre opskrifter på lækkerier uden tilsat raffineret sukker. Så kan du med god samvittighed spise et ekstra stykke.
Af
Af Line Holt Nielsen. Foto: Carina Krüger
Hjemmebagte lækkerier uden sukker
Hjemmebagte lækkerier uden sukker

Bønnebrownie

(12 personer)

  • 75 g smør
  • 200 g friske dadler uden sten
  • 1 dåse sorte bønner
  • 100 g mandelmel
  • 3 spsk. rent kakaopulver
  • 2 cl friskbrygget espresso eller stærk kaffe
  • 4 æg
  • 1 dl valnøddekerner
  • 50 g mørk chokolade

Se også: Brownie-muffins med valnødder

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175°. Smelt smør, og kør det i en foodprocessor

med dadler, afdryppede bønner, mandelmel, kakaopulver og espresso til en ensartet masse. Pisk æg let, og vend dem i. Hak nødder og chokolade groft, og rør dem i dejen. Hæld dejen i en smurt bradepande, cirka 20 x 25 cm. Bag kagen i 15-20 minutter. Den må gerne være svampet. Lad gerne din bønnebrownie sætte sig natten over, og servér den f.eks. med lidt cremefraiche.

Prøv også: Brownie med citron

Banan-blåbærmuffins

(12 stk.)

  • 2 godt modne bananer
  • ½ dl mælk
  • 2½ dl havregryn
  • 1 dl kokosmel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 125 g blåbær, gerne direkte fra frost
  • 3 æg

Se også: Blåbærmuffins

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175° varmluft. Mos bananerne. Bland dem med mælk, havregryn, kokosmel, bagepulver og blåbær. Pisk æg let, og vend dem i. Fordel dejen i muffinforme, så de er cirka 2⁄3 fyldt op. Bag dine bananmuffins i cirka 25 minutter, til overfladen er gylden, men konsistensen stadig svampet. Lad dem afkøle på en rist, og opbevar dem i en lufttæt beholder. De lækre muffins er fryseegnede.

Prøv også: Muffins med bær

Hjemmelavede sukkerfri træstammer

(4 stk.)

Marcipan:

  • 150 g mandler
  • 120 g friske dadler uden sten

Trøffelfyld:

  • 100 g hasselnøddekerner
  • 150 g friske dadler uden sten
  • ½ dl rent kakaopulver
  • 1 cl rom

Se også: Træstammer med jordbærmarcipan

Fremgangsmåde:

Smut mandlerne. Tør dem i et rent viskestykke, og rist dem på en varm, tør pande i et par minutter. Kør mandler og dadler i en foodprocessor, eller blend dem i en blender til en jævn marcipanmasse. Pak massen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile køligt i mindst 15 minutter. Rist hasselnødderne på en varm, tør pande, til hinderne løsner sig. Gnub dem af i et rent viskestykke. Tag lidt af nødderne fra til pynt. Kør resten med dadler og kakaopulver i en foodprocessor, eller blend dem i en blender til en jævn trøffelmasse. Smag til med rom. Tryk marcipanmassen ud i en aflang firkant, cirka ½ cm høj. Læg trøffelfyldet i en stribe på midten, og rul marcipan omkring. Læg rullen køligt i 15 minutter eller længere. Skær rullen ud i 4 træstammer, og dyp enderne i hakkede hasselnødder. Opbevar dem køligt, indtil de skal spises.

Prøv også: Træstammer

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.