Opskrifter

Opskrifter: 3 lækre lagkager

Søndag, 19. april 2020Af Cecilie Fahlström. Foto: Stine Christiansen og Anette NilssonFoto: Stine Christiansen og Anette Nilsson
Her får du opskrifterne på tre lækre lagkager, der emmer af forår og festlige stunder. Bag enten en lagkage med passionsfrugt, blåbær eller citron.

Passionslagkage med kokosfrosting

(10 personer)

Passionsbunde:

  • 240 g smør
  • 375 g sukker
  • 8 æggeblommer
  • 280 g hvedemel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 90 g passionsfrugtpuré (specialbutikker)
  • 2 vaniljestænger
  • 6 æggehvider
  • Lidt smør og mel

Kokosfrosting:

  • 350 g flormelis
  • 110 g usaltet smør
  • 120 g flødeost naturel (ikke light)
  • 2 tsk. kokosessens (specialbutikker)

Topping:

  • 100 g jordbærchokolade (specialbutikker)
  • Blomster

Se også: 17 lækre opskrifter på lagkage

Fremgangsmåde:

Passionsbunde: Tænd ovnen på 180°. Beklæd bunden på 5 springforme, Ø 16 cm, med bagepapir, smør siderne, og drys med mel. Bank det overskydende mel ud. Har du ikke 5 springforme i samme størrelse, kan dejen bages ad flere omgange i samme springform. Smelt smørret, og stil det til side. Hæld sukker i en skål sammen med æggeblommer. Pisk det lyst og luftigt. Sigt mel og bagepulver i æggeblommeblandingen, og vend det sammen. Sørg for, at konsistensen er fin og ensartet uden klumper. Rør forsigtigt det smeltede smør og passionsfrugtpuréen i. Rør vaniljekorn i. Pisk æggehviderne luftige og stive i en anden skål. Vend forsigtigt æggehviderne i dejen. Fordel dejen ligeligt i springformene, og bag dem i 10 minutter. Skru derefter ned på 165°, og bag videre i yderligere 25 minutter. Tag bundene ud af ovnen, og lad dem afkøle helt.

Kokosfrosting: Pisk flormelis og smør sammen i en skål ved medium hastighed. Pisk flødeost i, til det er godt blandet. Pisk videre på høj hastighed i ca. 5 minutter, indtil frostingen er let og luftig. Tilsæt kokosessens, rør, og smag til. Placér en passionsfrugtbund på et kagefad, og smør et lag kokosfrosting ovenpå – hvis bundene buler på toppen, skal du først skære bulen af, så overfladen er plan. Læg næste bund ovenpå, og gentag med et lag kokosfrosting. Fortsæt, indtil alle bunde er stablet. Smør kagen op i siderne med den resterende kokosfros-ting – man skal kunne se lidt af bundene – og stil den på køl i 30 minutter, indtil frostingen er stivnet.

Topping: Smelt jordbærchokoladen over vandbad. Brug en ske til at dryppe fine striber fra toppen ned ad kagens sider. Dekorér kagens top med blomster. Læg evt. et tilklippet stykke husholdningsfilm eller bagepapir oven på kagens top, uden at det er synligt, så blomsterne ikke rører kagen direkte.

Prøv også: Lagkage med bær

Citronlagkage med blåbærfrosting

(8 personer)

Citronbunde:

  • 185 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 225 g smør
  • 250 g sukker
  • 2 usprøjtede citroner
  • 4 æg
  • 1 vaniljestang
  • Lidt smør og mel til formene

Blåbærfrosting:

  • 500 g stuetempereret smør
  • 500 g flormelis
  • 2 spsk. piskefløde
  • 3-5 tsk. frysetørret blåbærpulver (specialbutikker)

Desuden:

  • Lilla pastafarve
  • Blåbær

Prøv også: Lagkage med blåbær og hindbær

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 180°. Beklæd bunden af 2 springforme, Ø 17 cm, med bagepapir. Smør siderne, og drys med mel. Sigt mel og bagepulver sammen i en skål, og stil det til side. Smelt smørret, og stil det til side. Bland sukker, citronskal og 2 tsk. citronsaft i en stor skål. Pisk æg og derefter vaniljekorn i citronsukkeret. Sigt melblandingen i, og rør forsigtigt rundt, så der ikke er klumper. Fordel dejen i springformene, og bag dem i 15 minutter. Skru ned på 165°, og bag i yderligere ca. 30 minutter, indtil overfladen er gyldenbrun. Tag bundene ud af ovnen, og lad dem afkøle helt.

Blåbærfrosting: Hæld smørret i en røremaskine, og pisk det lyst og luftigt i 3-5 minutter. Tilsæt flormelis 1 spsk. ad gangen ved mellem hastighed. Skru op på høj hastighed, og pisk fløden i frostingen lidt ad gangen, til den er hvid og meget luftig, 3-5 minutter. Tag halvdelen af frostingen fra, og stil den til side. Bland frysetørret blåbærpulver i den resterende frosting. Smag til, og tilsæt mere efter behov. Skær bundene til, så de er helt lige og vandrette på overfladen. Placér en citronbund på et kagefad, og fordel en god portion blåbærfrosting ovenpå. Placér næste bund ovenpå, og tryk den let ned i frostingen. Smør hele kagen op med et tyndt lag blåbærfrosting. Sørg for, at frostingen på kagens overflade er flot glattet ud med en paletkniv. Stil kagen på køl i ca. 30 minutter. Fordel den hvide frosting i 3 skåle. Lad den ene skål med frosting forblive hvid, og farv frostingen i de 2 resterende skåle henholdsvis lyslilla og mørklilla. Fyld de 3 frostings i 3 sprøjteposer med runde tyller.

Tag kagen ud af køleskabet, og dekorér dens sider: Sprøjt en lodret stribe med de 3 frostingposer ved først at sprøjte 2 prikker af den mørkeste frosting nederst, så 2 prikker af den lyslilla frosting og øverst 2 prikker af den hvide frosting. Brug bagsiden af en teske til at skrabe frostingprikkerne mod højre. Sprøjt en ny række af frostingprikker, der overlapper den forrige række. Gentag mønsteret ved at trække frostingen mod højre med en paletkniv eller teske. Fortsæt hele vejen rundt om kagen. Pynt kagens top med blåbær.

Se også: Klassisk lagkage

Lagkage med citron og flødeostglasur

Lagkagebunde:

  • 3 æg
  • 125 g sukker
  • 50 g hvedemel
  • 50 kartoffelmel
  • ¾ tsk. Bagepulver

Citroncreme til lagkagen

  • 1 usprøjtet citron
  • 85 g sukker
  • 2 æg
  • 1 spsk. smør

Fyld til lagkagen

  • 2½ dl piskefløde
  • 2 dl friske hindbær

Glasur til lagkagen

  • 150 g philadelphiaost
  • 2½ spsk. blødt smør
  • 75 g flormelis
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • ¾ dl hindbær

Pynt til lagkagen

  • 25 g mørk chokolade
  • Friske hindbær
  • ½ usprøjtet citron

Prøv også: Marengs-lagkage med bær

Fremgangsmåde:

Lagkagebunde: Pisk æg og sukker til en let og luftig æggesnaps. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver og vend det forsigtig i æggemassen. Smør og drys en springform på ca. 20 cm med mel, hæld dejen i og bag bunden nederst i ovnen ved 175º i ca. 30 min., til kagen er gennembagt, tjek evt. med en kødnål. Lad kagen køle af, inden den deles i tre bunde.

Pres saften af citronen, riv skallen og kom det i en gryde. Tilsæt sukker og æg og varm det op under omrøring, til cremen begynder at tykne, den må ikke koge. Tag gryden af varmen og rør smørret i. Afkøl cremen i vandbad. Pisk fløden og vend hindbærrene i. Læg kagen sammen med et lag citroncreme og et lag hindbærflødeskum mellem hver bund. Rør philadelphiaost, smør, flormelis og vaniljesukker til en sej glasur. Pres hindbærrene igennem en sigte og rør hindbærpuréen i glasuren. Fordel glasuren over kagen. Smelt chokoladen over vandbad, dryp den ud på bagepapir i det ønskede mønster og lad det størkne. Pynt kagen med chokoladen, hindbær og revet citronskal.

Se også: Jordbær-chokoladelagkage