Opskrifter

Fristende fiskeretter

Mandag, 30. juni 2008af X
Brug de lange sommerdage til at opsøge havne, hvor der landes fisk og få en anderledes fiskeret på menuen

Salat med sprød Læsøskinke og havkat


(4 pers.)

300 g havkatfilet
8 skiver Læsøskinke (el. anden god tørret skinke)
½ icebergsalat
½ l blandede salatblade

Dressing:
Saften af ½ citron
2-3 spsk. mild olivenolie
½ fed finthakket hvidløg
1 tsk. dijonnaise
2 spsk. hakket purløg
Salt og peber

Læg filet i ovnfast fad, drys med salt, peber og 3 dråber olie og steg det i ovnen ved 210° i 3 min. Lad det varme færdigt i fadet. Fisken skal akkurat være gennemstegt. Skæres i 12-16 passende stykker. Salaterne skylles og dryppes af på et klæde. Skinken ristes i ovnen ved 210° i 5 min. Knækkes i passende stykker. Salaten rives i mundrette stykker og vendes med dressingen, der piskes sammen og smages til. Fisk og skinke anrettes på salaten, der serveres som forret og spises straks.


Fotos: Jette M. Vesterager

Rødspætte i ovn med nye
sommerløg og grønærter


(2 pers.)

2 hele flåede rødspætter el. rødtunger
20 g smør
Saften af ½ citron
Salt og peber
3 kviste dild
2 nye rødløg med top
200 g ærter til at bælge
400 g nye kartofler
Reven skal af ¼ citron
1 dl dobbeltfløde (el. cremefraiche 38%)
Salt og peber

Læg fiskene i et smurt ildfast fad og kom smør, salt, peber, dild og citronsaft over. Skrab kartoflerne og kog dem 20 min. med salt. Flæk rødløg i kvarter og læg ved fisken og stil dem i ovnen ved 200° i 10 min. Bælg ærterne. Bland dem med fløden og den revne citronskal og hæld over fisken, der stilles i ovnen igen i 20 sek. Server på benet med grønsager og sky til de nye kartofler.




Knurhaner med salviefyld på grillen


(4 pers.)

4 hele rensede knurhaner, ca. 400 g stykket
Salt og peber
8 blade salvie
2 spsk. olivenolie
1 fed hvidløg
Evt. lidt strimlet chili
Snor

Tænd for grillen i god tid. Da fisken ikke skal have så længe er det vigtigt, at kullene har den rette temperatur fra starten. Rens knurhanerne fra bugen. Læg et snit fra gatåbning til kæbe og tag forsigtigt alle indvolde og evt. rogn ud. Det er vigtigt, at dette sker, så indvoldene (især galdeblæren) ikke brydes. Det er i øvrigt interessant at se på - især hvis man får hele, oppustede svømmeblærer. Når fisken er helt renset, skylles også fra mundsiden, og gællerne fjernes. Så lægges der salt, peber, salvie, finthakket hvidløg og evt. chili i bugen på fisken. Fisken gives et par snit i kødet. Her gnides salt og olie ind, og der fyldes også olie i krydderurtebugen. Lukkes med snor. Grilles i middelafstand ca. 12-15 min. med mange rundvendinger. Serveres med dampet sommerkål og nye kartofler.

Opskrifter: Helle Brønnum Carlsen