Opskrifter

Julefrokost menu

Fredag, 28. november 2014af Helle Brønnum Carlsen, foto: Carina Krügerfoto: Carina Krüger
Skal du holde julefrokost med traditionel julemad, så er menuen her

Medisterpølse

1½ kg flæskesmåkød
2 løg
30 g groft salt
5 g kværnet peber
8 g stødt allehånde
½ tsk. stødt nellike
½ tsk. fintrevet muskatnød
Ca. 4 dl suppe
Ca. 3 m svinetarm

Kør kød og det grofthakkede løg en gang i kødhakkeren. Kom krydderier og halvdelen af suppen i og jævn farsen med så meget suppe, den kan tage. Stop farsen i tarmene med en pølsestopper eller på maskinen. Kog pølsen ved svag varme i 8 min. Prik pølsen, så væde løber fra, og de ikke sprækker. Steg pølserne sprøde i smør på pande. Kan fryses i rå eller kogt tilstand.

Leverpostej

(1 bakke)

300 g kalvelever
150 g fersk spæk
1 løg
2 fed hvidløg
2 ansjoser
25 g smør
½ dl mel
1½-2 dl mælk
Salt og peber
½ tsk. allehånde
1-2 æg

Tænd ovnen på 180°. Kør lever, spæk, løg, hvidløg og ansjoser gennem kødhakkeren en gang. Smelt smørret i en gryde, kom melet ved, når smørret er smeltet, og pisk. Hæld mælken ved og pisk, til afbagningen er glat. Tilsæt krydderierne og kom afbagningen i det hakkede kød. Tilsæt 1-2 æg, så massen bliver blød som havregrød. Kom farsen i en smurt postejform og bag den i 1-1½ time i ovnen.

Rullepølse

1½ kg svinebryst (slaget)
2½ spsk. groft salt
2 tsk. sukker
2 skalotteløg
4 tsk. friskkværnet peber
½ tsk. stødt nellike
2 tsk. stødt allehånde
½ spsk. knust salt

Kogelage:
2 l vand
2 løg
2 gulerødder
½ selleri

Bland salt og sukker. Bred slaget ud og fordel salt/sukkerblandingen jævnt over det hele. Sæt slaget i køleskabet godt indpakket, læg det i et fad, da der kommer en del væske fra kødet. Lad det tørsalte i 1 døgn. Skyl kødet i koldt vand og dup det tørt. Pil løgene og hak dem fint. Bland dem med salt og krydderi og smør det på slagets ene side. Rul slaget sammen til en roulade og snør stramt. Kog rullepølsen i vand
med urter, skum jævnligt af og kog i 2 timer. Afkøl rullepølsen i kogelagen i 20 min. Tag den op og læg pølsen i en presse eller i pres mellem to plader og nogle sten. Det skal ske ved under 5°. Kan holde sig 1
måned i køleskabet, når den er hel, eller 2 måneder i fryseren.

Krydrede eddikesyltede rødbeder

500 g rødbeder
½ l eddike
1 dl balsamico
150 g sukker
3 timian kviste
2 nelliker
2 kanelstænger
10 sorte peberkorn

Vask rødbederne og kog dem i vand med lidt salt i ca. 40 min. Hæld koldt vand på rødbederne og gnid skallen af. Skær dem i skiver. Kog eddike, balsamico, sukker og timian sammen. Kom resten af krydderierne i kogelagen. Kom rødbederne i og lad dem koge op. Tag dem op og kog lagen ind i 1-2 min. Kom rødbederne i et glas, hæld lagen over og dæk til, når de er afkølede.

Er du også vild med jul? Så vær med i vores Facebook-gruppe JUL - mad, pynt og ideer HER!

Skønne småkager