Mad i det fri
Mad på bål
Grillede pølser med ketchup og snobrød
Det er et sikkert hit hos børn, hvis man tænder bål og går i gang med pølser og snobrød
(Til 6 børn)
6 krydrede pølser
6 alm. pølser
1/2 flaske Heinz økoketchup (det er den bedste, mener børneekspertpanelet)
Dej:
5 g gær 3
dl vand
1 dl surmælksprodukt naturel
1 spsk. salt
150 g durummel
Ca. 300 g hvedemel
Olie
Begynd med dejen, der røres sammen, til den er næsten fast, men dog stadig lidt klistret. Så stilles den på køl til næste dag. Her æltes den med lidt mere mel og pakkes i en skål til bålpladsen. Husk kniv og bræt, og hvad man ellers kan få brug for. Inden du kommer til stedet, skal du have pinde, du skal rense og bruge til at vikle pølser af dej om. Hold så snobrødene i en vis afstand fra bålet, så det ikke sortner helt. Det skal også bages indeni - i hvert fald lidt. Pølserne grillsteges over bålet på andre pinde, dyppes i ketchup og spises
Mad på grill
Grillet lammesteak med tabouleh
(2 pers.)
4 skiver lammesteak skåret af køllen
Salt og peber
Lidt balsamicoeddike
Rosmarin
100 g bulgur el. couscous
Saften af 1/2-1 citron
2 spsk. olivenolie
2 fed finthakket hvidløg
2 udkernede og hakkede tomater
1 bdt. hakket koriander
1/2 bdt. hakket bred persille
1/2 tsk. stødt koriander
1/2 tsk. stødt spidskommen
Evt. lidt stødt kanel
Kog bulgur efter anvisning på pakken (ca. 4 min). Overhæld den drænede bulgur med olivenolie, citronsaft, hakket hvidløg, salt og peber. Lad det trække. Når det er blevet køligt, vendes resten i, og det hele kan stå i timer på køl, til det skal spises. Lammesteaks marineres med salt, peber, rosmarin og eddike i 2-3 timer på køl og grilles så ca. 10 min. på hver side i middelafstand fra gløderne.
Kold sommermiddag
Basilikummarineret kyllingefilet med grønsagspizza
(6 pers.)
6 stykker kyllingefilet
2 spsk. olivenolie
1 tsk. salt kværnet peber
Marinade:
2 spsk. hvid balsamicoeddike
3 spsk. olivenolie
3/4 tsk. salt
kværnet peber
1 dl hakket basilikum
Pizza:
1 rulle færdig pizzadej (kølevare)
1 courgette, ca. 300 g
1 spsk. olivenolie
3/4 dl pesto genovese
250 g små tomater
1 stort nyt løg
150 g rygeost uden kommen (40%)
1/2 tsk. salt
kværnet peber
Pensl kyllingekødet med olie og giv det salt og peber. Varm en (grill)pande op og brun hurtigt fileterne på begge sider. Steg dem færdige i ovnen ved 150° 10-15 min., til indertemperaturen er 70°. Tag kyllingen ud og køl den af. Bland ingredienserne til marinaden. Når kyllingen er kold, skæres den i tynde skiver, som lægges på et fad. Dryp marinaden over og stil det koldt til serveringen.
Pizza: Skær courgetten i lange tynde strimler og steg dem i en smule olie på begge sider. Fold pizzadejen ud på det medfølgende bagepapir. Smør pesto på bunden. Skær løget i tynde skiver og læg dem på sammen med courgetter og halverede tomater. Fordel rygeosten over. Bag pizzaen ved 225° 12-15 min. midt i ovnen. Skær pizzaen i 6-8 stykker og server med kylling og grøn salat.
Campingmad
Risgryde med chorizo og relish
(4 pers.)
3 dl vildrisblanding el. løse ris
1 bouillonterning
1-2 gulerødder
250 g broccoli
4-8 chorizopølser afh. af størrelsen
4 forårsløg
1-2 dl mild ajvar relish
Bland risene med den mængde vand, som står på posen. Kom bouillonterning i og kog risene under låg. Skær gulerod i tynde skiver og broccoli i små buketter. Kom gulerødder i gryden, når der et 10 min. tilbage af risenes kogetid og broccolien i, når der er 5 min. tilbage. Læg samtidig delte pølser og fintsnittede salatløg i gryden. Lad det blive gennemvarmt under låg. Smag til med ajvar relish eller chilisauce.
Tip:
Ajvar relish er en krydret sauce med peberfrugter som hovedingrediens. Der findes både mildere og stærkere varianter af ajvar. De fleste indeholder foruden peberfrugter olie, aubergine, hvidløg, vineddike og salt. De stærkere varianter er krydret med chili.
Irske havrebrød:
21/2 dl havregryn
11/2 dl mel
11/2 tsk. bagepulver
1/2 tsk. salt
11/2 dl kærnemælk
2 spsk. olie
Bland havregryn, mel, salt og bagepulver i en skål. Kom kærnemælk og olie i og ælt dejen ganske kort, til den hænger sammen. Form dejen til en kugle og tryk den flad med hånden. Del kuglen i trekanter. Varm en tykbundet (grill)pande op og læg brødene på. Dæmp varmen til middel. Bag brødene 4-5 min. på hver side, til de er gyldenbrune. Spis dem nybagte mens skorpen er sprød eller pak dem i et viskestykke, mens de køler af, så bliver skorpen blødere.