Opskrifter

Gratis målebånd

Mandag, 25. januar 2010af Redaktion
Brug det målebånd, der følger med Familie Journal i denne uge, og find ud af, om du har et taljemål, som bringer dig i risikogruppen for type 2-diabetes



Hvad er dit taljemål? Er du i risiko for at udvikle type 2-diabetes? Måske du allerede har type 2-diabetes uden at vide det?
En hurtig måling med målebåndet, som følger med Familie Journal i denne uge, kan fortælle dig, om du er i risikogruppen. Det farlige fedt sidder på maven.

Gratis målebånd
Diabetesforeningen, De Danske Vægtkonsulenter og Familie Journal samarbejder om denne uges uges gratis målebånd og måleskema. Flere danskere skal blive opmærksomme på risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Og har man allerede sygdommen, er det vigtigt at komme i behandling, så man undgår følgesygdomme som blindhed, nyreproblemer, blodpropper, amputation af tæer og fødder mv.
Type 2-diabetes er også blevet kaldt "den stille dræber", fordi man kan gå med sygdommen i mange år uden symptomer - og først får diagnosen, når alvorlige følgesygdomme støder til.

SÅDAN MÅLER DU DIT TALJEMÅL KORREKT

Anbring målebåndet midt mellem det øverste af hoftebenet og det nederste ribben. Det er vigtigt, at maven er afslappet, når man måler.
Taljemålet er et nemt og simpelt mål for overvægt - og det har vist sig at være lige så præcist som BMI-beregninger.
Hvis fedtet er koncentreret omkring maven, dvs. omkring alle de vitale organer, er risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som type 2-diabetes større, end hvis det er placeret andre steder på kroppen.
På siden af målebåndet sidder en lille rude, hvor det er muligt at beregne dit BMI tal. Ud over taljemålet er et BMI over 30 også en risikofaktor for type 2-diabetes.

Gør noget
Tal med din læge, hvis dit taljemål er over 88 cm (kvinde) og 102 cm (mand), lyder anbefalingen fra Diabetesforeningen. Det kan betyde, at du er i risiko for at have type 2-diabetes.
Er taljemålet 80-88 cm (kvinde) og 94-102 cm (mand), bør du søge råd og vejledning til vægttab ved hjælp af kostomlægning og motion, så du ikke udvikler type 2-diabetes.
I måleskemaet, som du kan hente her, kan du notere alle dine kropsmål og din vægt uge for uge, hvis du er i gang med et længerevarende vægttab. Læs mere her.

Få sund mad og motion ind i hverdagen
Uanset dit taljemål er det vigtigt at få sund mad og motion ind i din hverdag. Begge ting forebygger type 2-diabetes. Og har du fået diagnosen, vil både den sunde mad og motionen være med til at forebygge følgesygdomme, som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, læs mere her


Test dig selv for diabetes 2 her


Masser af opskrifter på sund og slankende mad her