Varme hveder: Sådan bager du de klassiske og de grove

Store Bededag er lige rundt om hjørnet, og så er det tid til varme hveder. Her får du opskriften på de klassiske og de grove hveder. Velbekomme.
Af
Af Line Holt Nielsen. Foto: Carina Krüger
2 skønne slags hveder, du let kan bage
Annonce
2 skønne slags hveder, du let kan bage

Klassiske hvedeknopper

(16 stk.)

  • 1 dl sødmælk
  • 3 dl vand
  • 25 g gær
  • ½ tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg
  • 1½ tsk. stødt kardemomme
  • 700-800 g hvedemel
  • 80 g blødt smør

Prøv også: Hvedeknopper og lemoncurd

Fremgangsmåde:

Lun mælk og vand, til blandingen er lillefingervarm. Udrør gær heri. Tilsæt salt, sukker, æg, kardemomme og 2⁄3 af hvedemelet. Rør blødt smør i dejen, og tilsæt resten af hvedemelet lidt efter lidt, til den slipper skålens kanter. Ælt dejen godt, og stil den til hævning et lunt sted i cirka 1 time. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og form cirka 16 boller. Stil dem med kort afstand på bagepapir i en lille bradepande med høje kanter. Lad dem efterhæve i ½ time. Varm ovnen op til 200°. Bag hvedeknopperne i cirka 20 minutter.

Se også: Grovbrød hævet i kurv

Koldhævede grove hveder

(16 stk.)

  • 2½ dl mælk
  • 1 dl vand
  • 20 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg
  • 1 spsk. stødt kardemomme
  • 200 g grahamsmel
  • 650 g hvedemel
  • 50 g smør

Prøv også: Opskrift på hveder

Fremgangsmåde:

Lun mælk og vand, til blandingen er lillefingervarm. Udrør gær heri, og tilsæt salt og sukker. Rør æg i 1 ad gangen, og tilsæt kardemomme og begge typer mel. Bland smør i dejen, og ælt den glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et køligt sted natten over eller længere. Stil skålen med den koldhævede dej ved stuetemperatur 1 time. Form 16 boller, og stil dem på en bradepande med bagepapir tæt op ad hinanden. Lad bollerne hæve tildækket på køkkenbordet i 1-2 timer. Tænd ovnen på 180° varmluft. Bag de grove hveder i cirka 20 minutter.

Se også: Frokostboller med havregryn

Annonce
Annonce

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.