Jeg tror, jeg har pollenallergi over for bynke, for jeg har nyst og haft løbenæse samt kløen i øjnene i et par uger. Ser jeg i pollenkalenderen, svarer det til, at bynke lige nu udsender sine pollen.
Det er første gang, jeg har haft disse symptomer, men jeg genkender det fra min bror, som hele sit liv har haft allergi over for birk og har symptomer som mine, bare i foråret.
Jeg har hørt, at både bynke- og birkeallergi kan relateres til allergi over for visse fødevarer. Er det rigtigt, og hvilke fødevarer drejer det sig i så fald om?
Mvh. S
På din beskrivelse lyder det, som om du har pollenallergi, og det kan man faktisk udvikle gennem hele livet, så der er intet underligt i, at du først oplever det nu.
Har man allergi for bynke, kan man krydsreagere med gulerod, peberfrugt, selleri, persillerod, pastinak og melon. Ca. hver anden med allergi for både birke-, græs- og bynkepollen får også symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager. Blandt dem, der kun har birkepollen-allergi, oplever kun hver tredje krydsreaktioner.
Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer, såkaldte allergener, i pollen og lignende allergener i fødevarer.
I sjældne tilfælde kan personer med krydsallergier få nældefeber over hele kroppen, astma, mave-tarm- symptomer eller et såkaldt allergisk chok, men som regel opleves krydsallergi som kløe eller irritation i munden, måske en smule hævelse af læberne og ikke så meget mere.
Hvis du hæver i mund eller svælg eller får svær astma, skal du straks kontakte en læge, så du kan komme i behandling.
Kærlig hilsen Lotte
Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.
Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk
Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.