Budgetvenlig opskrift: Millionlinser med kartoffelmos
Det er ikke blot sundt at skifte oksekødet i en millionbøf ud med linser, men også budgetvenligt. Kristine Melgaard-Mani deler sin opskrift på millionlinser her.
Af
Kristine Melgaard-Mani

Annonce
35 min
4 personer
Millionlinser
3 mellemstore løg
1 spsk smør
7 dl grøntsagsbouillon
3 dl tørre puy-linser/delikatesselinser
4-5 laurbærblade
Salt og peber
2 tsk engelsk sauce
Evt. madkulør
Kartoffelmos
1½ kilo kartofler
2 spsk smør
½ dl mælk (eller kogevand fra kartoflerne)
Salt og peber
Til servering
Purløg
Syltede rødbeder
Til hverdag deler Kristine Melgaard-Mani ud af sine bedste sparetips på sin Instagram. Du kan læse artiklen med hendes bedste tips her:

Artikler
Kristines familie mærker også stigende priser: Sådan sparer vi på dagligvarer
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne (skær evt. de største i mindre stykker, så alle kartofler i gryden har nogenlunde samme størrelse).
- Kom dem i en gryde med koldt vand (uden salt), så det lige akkurat dækker, og kog op.
- Lad dem koge i 20-25 minutter, til de er meget møre.
- Tag gryden af varmen, hæld kogevandet fra, men gem ca. 1 dl i en skål.
- Kom smør i gryden til kartoflerne og lad det smelte, og tilsæt derefter mælk, en lille sjat kogevand, salt og peber.
- Mos kartoflerne med et piskeris eller en kartoffelmoser.
- Tilsæt evt. mere kogevand til ønsket konsistens, og smag til.
Millionlinser
Imens kartoflerne koger, tilberedes millionlinserne.
- Hak løgene.
- Smelt 1 spsk smør i en gryde, lad det bruse af, og tilsæt løgene. Steg dem i 5-6 minutter, til de har fået lidt farve og er blevet let bløde (tilsæt evt. ekstra fedtstof om nødvendigt).
- Skyl linserne under den kolde hane i en sigte og kom dem og bouillon i gryden til løgene. Kom laurbærblade, salt og peber i.
- Kog op, og lad det simre ved middelvarme i 20-30 minutter, til linserne er møre. Spæd evt. med lidt ekstra vand undervejs.
- Tilsæt engelsk sauce og evt. en smule madkulør.
- Smag til med salt og peber, og fisk laurbærbladene op.
Servering
- Servér millionlinser med kartoffelmos, og top med klippet purløg og syltede rødbeder.
Tip:
Du kan også servere millionlinserne med kogte kartoffeltern og spejlæg som alternativ til klassisk biksemad. Top med klippet purløg, syltede rødbeder og lidt engelsk- eller HP-sauce.
Har du rester?
Millionlinser og kartoffelmos kan holde 3-4 dage på køl og kan også fryses.
Du kan også bage resterne af kartoffelmosen:
- Sæt klatter af kartoffelmos på en bageplade med bagepapir (ca. 1 spsk kartoffelmos pr. stk.).
- Tryk kartoffelmosen flad, pensl med olivenolie, og drys med lidt salt og evt. tørrede krydderurter og/eller revet parmesan.
- Bag i ovnen ved 200 ° varmluft i ca. 15 minutter til kartoffelmosklatterne er gyldne.

Opskriften er fra Kristine Melgaard-Manis kogebog "Bælgfrugter på bordet" fra forlaget Grønningen.
Foto: Grønningen
Annonce
Annonce