Opskrifter

Varme hveder: Sådan bager du de klassiske og de grove

Tirsdag, 5. maj 2020Af Line Holt Nielsen. Foto: Carina KrügerFoto: Carina Krüger
Store Bededag er lige rundt om hjørnet, og så er det tid til varme hveder. Her får du opskriften på de klassiske og de grove hveder. Velbekomme.
2 skønne slags hveder, du let kan bage

Klassiske hvedeknopper

(16 stk.)

  • 1 dl sødmælk
  • 3 dl vand
  • 25 g gær
  • ½ tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg
  • 1½ tsk. stødt kardemomme
  • 700-800 g hvedemel
  • 80 g blødt smør

Prøv også: Hvedeknopper og lemoncurd

Fremgangsmåde:

Lun mælk og vand, til blandingen er lillefingervarm. Udrør gær heri. Tilsæt salt, sukker, æg, kardemomme og 2⁄3 af hvedemelet. Rør blødt smør i dejen, og tilsæt resten af hvedemelet lidt efter lidt, til den slipper skålens kanter. Ælt dejen godt, og stil den til hævning et lunt sted i cirka 1 time. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og form cirka 16 boller. Stil dem med kort afstand på bagepapir i en lille bradepande med høje kanter. Lad dem efterhæve i ½ time. Varm ovnen op til 200°. Bag hvedeknopperne i cirka 20 minutter.

Se også: Grovbrød hævet i kurv

Koldhævede grove hveder

(16 stk.)

  • 2½ dl mælk
  • 1 dl vand
  • 20 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg
  • 1 spsk. stødt kardemomme
  • 200 g grahamsmel
  • 650 g hvedemel
  • 50 g smør

Prøv også: Opskrift på hveder

Fremgangsmåde:

Lun mælk og vand, til blandingen er lillefingervarm. Udrør gær heri, og tilsæt salt og sukker. Rør æg i 1 ad gangen, og tilsæt kardemomme og begge typer mel. Bland smør i dejen, og ælt den glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et køligt sted natten over eller længere. Stil skålen med den koldhævede dej ved stuetemperatur 1 time. Form 16 boller, og stil dem på en bradepande med bagepapir tæt op ad hinanden. Lad bollerne hæve tildækket på køkkenbordet i 1-2 timer. Tænd ovnen på 180° varmluft. Bag de grove hveder i cirka 20 minutter.

Se også: Frokostboller med havregryn