Varme hveder: Sådan bager du de klassiske og de grove
Klassiske hvedeknopper
(16 stk.)
- 1 dl sødmælk
- 3 dl vand
- 25 g gær
- ½ tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 2 æg
- 1½ tsk. stødt kardemomme
- 700-800 g hvedemel
- 80 g blødt smør
Prøv også: Hvedeknopper og lemoncurd
Fremgangsmåde:
Lun mælk og vand, til blandingen er lillefingervarm. Udrør gær heri. Tilsæt salt, sukker, æg, kardemomme og 2⁄3 af hvedemelet. Rør blødt smør i dejen, og tilsæt resten af hvedemelet lidt efter lidt, til den slipper skålens kanter. Ælt dejen godt, og stil den til hævning et lunt sted i cirka 1 time. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og form cirka 16 boller. Stil dem med kort afstand på bagepapir i en lille bradepande med høje kanter. Lad dem efterhæve i ½ time. Varm ovnen op til 200°. Bag hvedeknopperne i cirka 20 minutter.
Se også: Grovbrød hævet i kurv
Koldhævede grove hveder
(16 stk.)
- 2½ dl mælk
- 1 dl vand
- 20 g gær
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 2 æg
- 1 spsk. stødt kardemomme
- 200 g grahamsmel
- 650 g hvedemel
- 50 g smør
Prøv også: Opskrift på hveder
Fremgangsmåde:
Lun mælk og vand, til blandingen er lillefingervarm. Udrør gær heri, og tilsæt salt og sukker. Rør æg i 1 ad gangen, og tilsæt kardemomme og begge typer mel. Bland smør i dejen, og ælt den glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et køligt sted natten over eller længere. Stil skålen med den koldhævede dej ved stuetemperatur 1 time. Form 16 boller, og stil dem på en bradepande med bagepapir tæt op ad hinanden. Lad bollerne hæve tildækket på køkkenbordet i 1-2 timer. Tænd ovnen på 180° varmluft. Bag de grove hveder i cirka 20 minutter.
Se også: Frokostboller med havregryn