Kære Puk
Middagsgæster er blevet en plage
”Heine,” står der kort og godt på den store, fritstående plakat af den blonde herre med solbrillerne, som er i færd med at spille guitarsolo på sin elektriske guitar. Og lytter man til Dansktoppen på DR’s P5 eller ser tv-udsendelsen af samme navn på dk4, er der muligvis en lille klokke, der vil ringe, hvorpå man vil begynde at nynne sangen ”Der er ingen som dig”.
For i efteråret 2018 dukkede Heine op på den folkelige danske musikscene med netop dette udspil, som var hans første single i eget navn, og som nåede helt op til førstepladsen på den statslige kanals liste. Siden er det kun gået fremad for den 55-årige sanger med efternavnet Mindstrup.
– Men så kom coronakrisen, og pludselig var der slået en streg over samtlige musikjob i min kalender, fortæller han.
Plejehjem og bocentre blev dog hans redning som musiker:
– Jeg tilbød institutionerne at komme og gøre det samme, som jeg plejer at gøre hos dem, og til samme pris, men rykke koncerten ud i det fri. Og det var præcis, hvad borgerne havde brug for. Ikke mindst fordi mange af dem var ensomme og kede af det, da de ikke kunne få deres pårørende på besøg.
Læs her om danser og dansktopsanger Thomas Evers Poulsen og hans mor.
Således står Heine denne formiddag foran Botilbuddet Rødbo i Ballerup og er i færd med at rigge sit musikanlæg til, mens personalet triller forventningsfulde kørestolsbrugere ud i det perfekte forårsvejr under den blå himmel. Hans søn Anders på 21 år giver en hånd med. Anders er tillige booker for sin far, så det er ham, der ringer til institutionerne og får aftalerne på plads.
– Sådan tjener han lidt ekstra, mens han læser økonomi, siger Heine og tager en slurk af den kaffe, som en ansat på stedet har bragt ham.
Det er blevet tid til at sætte festen i gang. Heine slår stemningen an med John Mogensens ”Nina, kære Nina”. Publikum har ganske afgjort ingen problemer med at huske teksten. Der bliver sunget flittigt med. Og når musikeren opfordrer sine tilhørere til at løfte hænderne over hovedet og klappe i takt, får han ligeledes mange med på legen.
Heine er da også en erfaren spillemand, som har underholdt siden sin pureste ungdom.
Læs også: Frank og Yvonne elsker musikken og hinanden.
– Jeg allierede mig med en keyboardspiller, og så var vi ellers ude hver eneste weekend som ”suppe, steg og is”-musikere. Men da jeg fik børn, blev spilleriet sat på pause, fortæller sangeren, der ud over Anders også har datteren Jane på 25 år og bor i Dragør med hustruen Anette.
– I de år, hvor jeg nedprioriterede musikken, havde jeg to isenkrambutikker. Da min far gik på pension, begyndte han at arbejde for mig og gjorde en stor indsats for kæden. Da han døde, solgte jeg lokalerne og var igen en fri fugl. Og da var det, musikken igen kom ind i billedet.
Da Heine ikke udelukkende kunne leve af at spille op til dans, kørte han også kurérkørsel i sit eget énmandsfirma, hvor opgaverne er at transportere mindre pakker fra ét sted i landet til et andet i en fart. Han har firmaet endnu.
– Halvdelen af min indtjening stammer nok derfra, og den anden halvdel fra musikken. Men jeg arbejder målbevidst på, at musikken skal fylde stadig mere.
For fem år siden begyndte han et samarbejde med tekstforfatteren Betina Bryrup Pedersen under navnet Blå Magi.
– Takket være Jørgen de Mylius og Keld Heick endte vi med at blive spillet en del i radioen. Det blev en god sommer, der for alvor gav mig blod på tanden, husker Heine.
Få historien om tragedien, der bragte sanger René Franz og hans datter tættere sammen.
Solosinglen ”Der er ingen som dig” begyndte som et temmelig rocket nummer fra Heines sangskriverhånd. Han præsenterede den for musikeren og produceren Ole Kibsgaard, som dog havde sin helt egen idé om, hvordan den skulle skæres: Han lagde blæsere på og gav sangen et strejf af 1960’ernes Motown-hits.
– Det virkede. Og når jeg er ude at spille til fester, skal jeg naturligvis på et tidspunkt også altid spille den. Der er ikke noget bedre end at spille sin egen sang. Særligt, når jeg kigger rundt og konstaterer, at folk synger med og tydeligvis kender den fra radioen.
Heines næste udspil bliver en mere poppet sag med titlen ”Det er ikke for sent”. Han har både sang og video klar.
– Men jeg venter med at udgive den til 1. oktober. Jeg vil være sikker på, at coronafaren er drevet over først.
Denne dag på Rødbo bliver der plads til både Shu-bi-dua, Bamses Venner, John Mogensen og Kim Larsen. Under sidstnævntes klassiker ”Midt om natten” synger tilskuerne ivrigt med på omkvædet. Og sangeren svarer selv på tekstlinjen ”Håber, vi får i morgen med”.
– Selvfølgelig gør vi det! Vi får en dejlig dag i morgen, råber han.
Sangerinde Anne Marie Lindegaard har en svimlende, privat kærlighedshistorie. Få den her.
Et par evergreens på engelsk bliver det også til, og de udenlandske ord lægger ingen dæmper på fællessangen. Ovenikøbet er Albert Hammonds 70’er-hit ”It Never Rains In Southern California” som skabt til en dansk forårsdag helt uden regn.
– Er der nogen af jer, som har boet på Vesterbro? spørger Heine de tilstedeværende og kaster sig ud i dansktopklassikeren ”Jeg vil bo på Vesterbro”.
En time går dog hurtigt i godt selskab, og pludselig er vi fremme ved finalenummeret, Kim Larsens ”Om lidt bli’r her stille”. Musikeren supplerer sangens afsluttende ord, ”Vi ses måske igen”, med en lille afskedshilsen:
– Det håber jeg, vi gør, Rødbo!
Musikken bragte "X Factor"-deltageren og hendes kæreste sammen. Læs historien her.