René Franz: Min sorg har bragt os tættere sammen

Mandag, 30. december 2019
af Johan Isbrand, Foto: Thomas Laursen
I sommer optrådte dansktopstjernen René Franz for første gang nogensinde sammen med sin datter, Mia, der er vokset op med hans folkelige toner i ørerne. Og forholdet far og datter imellem er kun blevet tættere som følge af de ulykkelige begivenheder, der ramte René i juli, da han mistede sit livs kærlighed til kræften.
René Franz og datteren Mia har musikken til fælles, og hans sorg har bragt dem tættere sammen

Mia Franz Christensen vakte interesse blandt repræsentanter for den danske presse ved Dansktop Prisen 2019 i Boxen, Herning, i foråret, da hun ankom på den gyldne løber i selskab med sin far, 53-årige René Franz, der var én af aftenens mange fremmødte dansktopstjerner.

Et spørgsmål, der gik igen blandt journalisterne, handlede om Mias alder. Ifølge fordommene er dansktopmusik en fornøjelse, som kun det ældre publikum giver sig hen til. Kunne det virkelig være sandt, at Mia på 23 var til den slags?

Og ja, det kunne det:

– Jeg havde glædet mig i flere uger til showet i Boxen, og det var lige så stemningsfyldt og sjovt, som jeg havde forventet. Men jeg er også vokset op med dansktop i kraft af far og har tit været ude at høre ham spille, siger Mia.

Anne Marie og Sten Lindegaards kærlighed overgår alt. Læs historien her.

Det er hele måden at være sammen på omkring den folkelige musik, der tiltaler hende:

– Jeg drikker ikke ret meget. Og til dansktopkoncerter er der masser af par, der danser uden at være det mindste fulde. Alligevel er de glade, for det er musikken og fællesskabet, der er det vigtige. Og der er plads til alle.

Duet med datteren

Der er en betydelig chance for, at vi får Mia at se og høre som udøvende dansktopkunstner i den kommende tid. Far og datter tog nemlig i sommer det første spæde skridt i den retning, da de optrådte sammen på Hestehaven Camping ved Fjellerup Strand på Djursland, hvor René altid tilbringer en god del af sit sommerhalvår.

– Det blev rigtig godt modtaget. Så nu arbejder vi på at sammensætte et 40 minutters program, der blandt andet skal rumme to-tre duetter. Det skal være et tilbud til folk, der gerne vil hyre mig til et musikjob. De skal have muligheden for at betale lidt ekstra og så få Mia med i købet, forklarer René.

Kandis-trommeslageren og hans syngende hustru elsker musikken og hinanden. Læs her.

Vi har sat far og datter stævne i Auning, hvor Mia bor med sin mor, Renés ekskone Bente.

Valget af mødested har flere grunde. Dels passer det godt i forhold til Mias nuværende arbejde for tøjwebshoppen New Wear. Og dels leder René for tiden efter en permanent, fremtidig bolig. Han har i mange år boet i Silkeborg, men bor lige nu midlertidigt i Karup, indtil han finder det helt rigtige.

Kærlighed og sygdom

René er en af de dansktopsolister, der er beriget med en stor gruppe af dedikerede fans. Han udsendte i efteråret albummet ”Mindernes arkiv”, som er hans niende udgivelse.

Titelnummeret om at miste sin elskede har tekst af Aksel Christiansen, men sangen udtrykker ganske præcist den sorg og den ulykkelige situation, der har præget Renés liv gennem de seneste måneder. For den fulde forståelse af baggrunden skal vi dog nogle år tilbage i tiden:

– Mias mor var min første store kærlighed. Hun havde to børn fra et tidligere forhold. Vi mødte hinanden i 1992, og jeg friede til hende på min 30-års fødselsdag fire år senere. Vi blev gift i maj 2000, da Mia var fire år. Siden blev forholdet ramt af den berømte syvårskrise, og det endte med skilsmisse i 2010, men vi har et superfint forhold til hinanden i dag, siger René.

Læs den smukke historie bag ElsborgMaribos hit "En kærlighedssang".

I nogle år var han tilbageholdende med at kaste sig ud i kærligheden.

– Men i 2013 traf jeg Karen, som blev min forlovede. Som jeg ser på det, er jeg ubeskriveligt heldig og privilegeret at have fået lov til at møde mit livs kærlighed ikke bare én, men to gange.

Og ikke blot var René lykkelig. Også Mia oplevede, at hendes nye papmor tog hende til sig i en situation, hvor hun ikke havde det let. Hun gik på det tidspunkt på efterskole og var hårdt ramt af kærestesorger, men hun mærkede fuld støtte og omsorg fra sin fars nye kæreste.

– Men i 2015 fik hun konstateret brystkræft. Hun var sej og kæmpede som en vanvittig. Men da hun for halvandet år siden måtte indse, at det kun gik én vej, og at der ikke var noget, lægerne kunne gøre for at redde hende, kunne jeg fra det ene øjeblik til det næste se opgivenheden lyse ud af hende, husker René.

Rørende oplevelser

Karen døde den 9. juli. Og i føromtalte afskedssang fra Renés nyeste album hedder det indledningsvist:

”Det er svært a stå tilbage / i en verden uden den / som gav mig de bedste dage / og som altid var en ven”.

Mias afsked med sin fars elskede var også smuk:

– Jeg købte en stjerne på himlen til hende på en hjemmeside på nettet. Det betyder meget for mig, at hendes stjerne er et sted deroppe og vil være der til evig tid, siger hun.

Lotte Riisholt har også haft brystkræft, men kom godt igennem det. Mød hende her.

Far og datter har set ekstra meget til hinanden siden og er enige om, at begivenhederne har bragt dem endnu tættere sammen.

– Jeg kan ofte se det på dig, når du er ude at optræde, siger Mia henvendt til René.

– Du kan stå på scenen og smile, og pludselig forsvinder smilet. Det er tydeligt, at du i det øjeblik trækker dig væk og søger tilflugt i din helt egen tankeverden.

Sangeren føler, at hans travle liv som musiker gør det svært at få sorgen bearbejdet. Jobbet bringer ham dog selvsagt også rørende oplevelser:

– Jeg optræder jævnligt til sølv- og guldbryllupper. Og jeg sidder altid med følelsen af, at det er flot klaret af hovedpersonerne at have holdt sammen i så mange år. Det mest fantastiske er dog, når parret kaster sig ud i dansen sammen til et stille nummer og kysser hinanden, som var de helt nygifte. Det varmer mit hjerte, siger René Franz.

Læs også: De fandt kærligheden i sorgen.

Se her, hvordan det gik, da Familie Journal besøgte René Franz