
Min mand og jeg er nu begge fyldt 70 år, og det betyder, at vi har mulighed for at fravælge genoplivning efter hjertestop.
Vi havde tænkt os at registrere dette på sundhed.dk, så vi ikke, efter et hjertestop, risikerer at vågne op til et dårligt og uværdigt liv, hvor vi skal være afhængige af andre.
Da vores børn hørte dette, blev de forundrede og syntes, at det var en meget dårlig idé, for de mener sagtens, man kan blive genoplivet og efterfølgende få et godt liv.
Hvad mener du?
Mvh. S.
For det første er det vigtigt at kende sin helbredstilstand, før en sådan beslutning træffes. Er man sund og rask, er chancen for at overleve et hjertestop med en rettidig indsats mellem 50 til 70 procent, og det er faktisk kun omkring fire procent, der efter genoplivning har brug for hjælp i det daglige.
En lille del af de overlevende får lettere kognitive problemer, men langt de fleste får et godt og meningsfyldt liv med deres venner og familie.
Desuden skal I vide, at det kun er genoplivningshjælp fra sundhedspersonale, I kan fravælge. Andre borgere, som jo ikke er bekendte med jeres valg, har pligt til at yde hjælp, hvis I falder om i det offentlige rum.
Jeg synes altså ikke, beslutningen er helt så nem, og der er mange overvejelser at gøre sig. Jeres børn kan ikke blande sig i beslutningen, hvis I er habile, men det er da dejligt, at de gerne vil beholde jer så længe som muligt.
Jeg kan naturligvis ikke tage en beslutning for jer, men nu har jeg givet jer nogle oplysninger, I måske ikke kendte til, og som bør tages med i overvejelserne, før den endelige beslutning træffes.
Kærlig hilsen Lotte.
Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.
Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk
Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.