Udkørt læser: Mine mange blærebetændelser

Tirsdag, 20. maj 2025
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Smerter ved vandladning er enormt generende. Men faktisk kræver en test, som viser bakterier i urinen, ikke nødvendigvis behandling. Få Familielægens svar her.
Kvinde tager sig til maven
– Ildelugtende og grumset urin er i sig selv ikke et tegn på urinvejsinfektion, forklarer Lotte Bang.

Kære Lotte Bang

Jeg er gennem længere tid blevet behandlet talrige gange for blærebetændelse med diverse antibiotika.

Mine symptomer er hyppige toiletbesøg samt svie for neden. Sommetider har jeg slet ingen symptomer, og derfor tester jeg selv ca. hver tredje måned. Min læge har dog sagt, at jeg ikke skal teste min urin, når det ikke svier ved vandladning.

Samtidig fik jeg at vide, at de ikke tester de ældre på plejehjem. Med tanke på at mange er demente og ikke selv kan udtrykke sig, må man håbe, at personalet er opmærksomme på, om urinen pludselig er plumret og ildelugtende.

Hvornår skal man egentlig teste for blærebetændelse?

Mvh. Å.

Kære Å

Det er næsten aldrig nødvendigt at teste for blærebetændelse, medmindre der er symptomer på dette. Dog testes gravide automatisk, også når de ikke har symptomer. Det skyldes, at visse uopdagede bakterier kan være skadelige for graviditeten

Fund af bakterier i urinen uden symptomer kaldes asymptomatisk bakteriuri. Asymptomatisk bakteriuri forekommer hos begge køn og i alle aldersgrupper, men er hyppigst hos ældre, og faktisk har op til halvdelen af alle ældre kvinder på plejehjem asymptomatisk bakteriuri.

Disse fund af bakterier skal altså ikke behandles, og derfor er der ingen grund til at teste urinen. De forsvinder som regel igen, og faktisk er det helt normalt at have bakterier i blæren indimellem. Det i sig selv er ikke skadeligt.

Til gengæld er det ikke sundt at blive behandlet med antibiotika, som har mange bivirkninger. Det kan selvfølgelig være nødvendigt, men kan det undgås, er det ofte en stor fordel.

Ildelugtende og grumset urin er i sig selv ikke et tegn på urinvejsinfektion. Det kan derimod skyldes mange andre ting, så heller ikke i disse tilfælde skal man blindt teste, medmindre der altså er andre indikationer på blærebetændelse.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk