Brev til Puk: Skal vi tilbage til skoleuniformerne?

Mandag, 16. maj 2022
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann
Der er nogle forældre, som mener, at børnene ikke skal gå i mærketøj, da det giver en ulighed i klasserne. Det har læseren dog svært ved at forstå og vil gerne give sin datter en Gucci-skoletaske, når nu hun kan. 

Det her er nok et first world-problem, men jeg tillader mig alligevel at bringe det op.

Jeg er mor til tre børn, og jeg har den glæde at give dem dejligt tøj og indimellem også dyrt tøj.

Nu er de andre forældre på skolen begyndt at skrive indlæg på Aula (kommunikationsplatform i bl.a. folkeskolen), om det ikke ville være en god idé, at visse børn ikke kom i mærketøj, da det giver en ulighed i klasserne, når enkelte kan gå med Gucci, Kenzo, Ralph Lauren osv., samtidig med at andre slet ikke har råd til den slags.

I min optik kan jeg ikke se problemet. Ja, der er da ulighed i verden, folk har forskellig økonomi, men hvad sker der ved, at børn lærer det?

Hvorfor må jeg ikke give min datter en Gucci-skoletaske, når nu jeg kan. Jeg har selv arbejdet mig op og selv tjent mine penge. Jeg har lavet min egen karriere og kan ikke se, hvorfor andre skal blande sig i, hvordan mine børn går klædt.

Skal vi virkelig tilbage til skoleuniformerne?

Jeg læser normalt ikke Familie Journal, men faldt over bladet, og så dit ansigt. Og da jeg engang har set et billede af dig i et par Gucci-sko, tænker jeg, du måske kender glæden ved lidt luksus.

Du behøver egentlig ikke svare. Jeg ville bare have mit synspunkt frem.

B.

Kære B.

Den går ikke. Man kan ikke bare sende en bredside afsted og så afstå fra svaret.

Ja, jeg har Gucci-sko. Jeg har også et par Gucci-bukser og en kjole fra samme mærke, men jeg er 54 år.

Da jeg var barn, syede min mor trøjer til mig af gamle håndklæder og lavede shorts til mig af det vaskeskind, man pudsede bilen med.

Jeg var et af de børn, der ikke havde råd til mærketøj. Min far forklarede mig, at Adidas-sko (som jeg meget gerne ville have) og de sko, man købte i Brugsen (som jeg helst ikke ville have), var helt de samme. Det ene par havde bare tre striber, de andet par havde to striber, men skoene var der ikke forskel på.

Jeg lurer på, hvad du vil med det statement at give din børn mærkevaretøj på? Er det for deres skyld? Er det for din skyld?

Når de andre forældre appellerer til, at man skruer ned for det dyre tøj, er der så en lille del af dig, der kan forstå det? Eller føles det som et angreb på din person?

Du har ret, goderne er ulige fordelt her i verden, men min holdning er nu, at det skal man nok lære hen ad vejen. Det behøver måske ikke være allerede i skolen.

Da du jo ikke har bedt om et svar, vil jeg i stedet bare opfordre dig til at tænke lidt over, om du gør dine egne børn en tjeneste ved at sætte dem i den situation, at de bliver anledning til en diskussion. Jeg forstår godt trangen til at forkæle sine unger, den kender vi alle, men hvis dine børn bliver omdrejningspunkt i en konflikt, fordi du insisterer på at vælge deres tøj, så er jeg ikke så sikker på, du forkæler dem på den rigtige måde.

Vil du ikke bare lige love mig at tænke lidt over det?

Venlige hilsner fra Puk