Puks brevkasse: Hun vil kun gå i mærketøj

Mandag, 5. juli 2021
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann
Barnebarnet vil kun gå i dyrt mærketøj og nægter at købe genbrug. Skal mormoren føje barnebarnet og betale for hendes dyre tøjstil eller stoppe med at give hende de ting?

Vi har to voksne døtre, den ældste er gift, har to børn og en god økonomi. Det kan man ikke sige om den yngste. Hun er alene med en datter på 15 år, har haft skiftende jobs og altid rod i økonomien. Derfor har hendes far og jeg gang på gang hjulpet hende økonomisk. Det har vi god mulighed for, og hendes storesøster synes også, det er helt i orden.

Læs også: Ægtemand til Puk: Vi har ikke råd til alt det tøj, hun køber

Men hendes datter er desværre meget krævende. Hendes veninder kommer fra familier med en helt anden indtægt, og de går i dyrt mærketøj og har fine sko og tasker. Det vil vores barnebarn også have. Hun bliver rasende, hvis hendes mor foreslår en vinterjakke fra en af de knap så dyre butikker. Så går hun hellere med noget, der faktisk er ved at være for småt.

Har hendes mor sagt nej til noget af det dyre, kommer hun til os og står med sine bedende øjne og spørger, om hun virkelig ikke skal have lov til at følge med veninderne. Det er ikke, fordi vi ikke har råd, sådan til en vis grænse. Men vi synes, det er noget pjat med de dyre mærker. Jeg ved også, at nogle unge piger er begyndt at gå i genbrugstøj af hensyn til miljøet, men hvis vi siger det til hende, så vender hun bare det hvide ud af øjnene. Hun vil sandelig ikke gå i tøj, som andre har haft på.

Læs også: Puks brevkasse: Det handler ikke altid om mode

Skal vi blive ved med at føje hende så nogenlunde og så håbe på, at det går over? Eller skal vi stå fast på, at hun ikke kan få de ting?

Hun er ellers en sød og kærlig pige og passer sin skole. Hun har et fritidsjob, hvor hun passer børn, men den indtægt kan så langtfra dække hendes ønsker. Og det er svært for hende at få tid til mere, når hun også skal passe skolen.

Mormor

Læs også: Brev til Puk: Svigerdatteren er blevet så grådig

Kære Mormor

Hvis jeres barnebarn vil have dyre mærker, så kan hun få dem fra en genbrugsbutik. Det er det ultimatum, I kan stille hende. Der findes vanvittig meget lækkert tøj derude, og det er meget hipt og moderne at tænke bæredygtigt. Jeg handler selv i genbrugsbutikker, og de butikker kan være lige så fine, lækre og eksklusive som butikker med nyt tøj. Nu ved jeg ikke, hvor I bor, men i de fleste storbyer i Danmark er der superfede butikker med brugt tøj. Måske har hun ikke set de rigtige butikker?

Læs også: Mormor til Puk: Kan ikke give flotte gaver, som farmor og farfar kan

Jeg ville forhandle med hende. Hvis hun arbejder, køber genbrug gennem året, så kan I hjælpe hende med et stykke nyt tøj om året. For eksempel en ny jakke.

Dur det? Teenagere skal lære at forhandle og gå på kompromis, ellers får de det svært gennem livet.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: Brev til Puk: Han bad mig tage høje hæle på