Puks brevkasse: Deres lejlighed lugter af døde dyr

Mandag, 28. september 2020
Af Puk Elgård. Illustation: Birgitte Ahlmann
Hvad gør en mor, der ikke kan holde kammeratens selvrensende periode ud? Det er spørgsmålet fra moren, der synes, at alt i sønnens lejlighed lugter af døde, våde dyr. Læs Puk Elgårds bedste råd til læseren her.
Puks brevkasse: Deres lejlighed lugter af døde dyr

Kære Puk – du skulle efter sigende være den store diplomat. Her er mit dilemma.

Min søn bor sammen med en kammerat. De mødte hinanden på efterskolen for snart tre år siden og er ret gode venner. Han kommer fra en noget anderledes familie end vores, men det har indtil nu ikke været et problem, at de er forskellige. Min familie er den borgerlige type, og hans familie er hippie happy.

Læs også: Puks brevkasse: Min mand går hjemme, men gider ikke at gøre rent

Da min søn gik på efterskole med kammeraten, blev kammeraten vegetar. Det var fint nok. Han var kun så meget vegetar, at han godt kunne snuppe en burger på vej hjem fra byen eller spise bacon til morgenmad, når de overnattede her, men han holdt det for det meste.

Så blev han veganer, et års tid efter de flyttede sammen. Han spiser ikke noget, der har været i nærheden af dyr. Fint nok, men nu har hans flip altså nået nye højder, og her står jeg af.

Han har læst en artikel om, at kroppen er selvrensende, og at man ikke behøver at bade eller vaske hår. De to bor i en lejlighed på 42 kvadratmeter, og hans lille forsøg på at være selvrensende virker tilsyneladende ikke. Han stinker.

Læs også: Puks brevkasse: Naboen følger med i alt

Når jeg besøger min søn, lugter alt af døde, våde dyr. Min søn er åbenbart ikke spor generet af det, men det er alle vi, der kommer på besøg. Jeg kan faktisk ikke holde ud at være der.

Nu er det jo sådan i disse tider, at man ikke må fornærme nogen, så jeg tror, han trækker krænkelseskortet, hvis jeg siger, han lugter grimt. Jeg tror inderst inde, han mest finder på det med badet, fordi han ikke gider besværet ved personlig hygiejne.

Hvad gør en mor, der ikke kan holde kammeratens selvrensende periode ud?

Sæbemor

Læs også: Power-rengøring

Kære Sæbemor

Jeg ved såmænd ikke, om jeg er den store diplomat, jeg ville i hvert fald nok selv lade en bemærkning falde om lugten i bageriet.

Læs også: Brev til Puk: Vi er ofre for de andres laster

Vi må gerne vejlede vores unge mennesker, og i det her tilfælde indebærer det at fortælle dem, at der er en ram lugt i lejligheden. Medmindre de skal giftes med hinanden, så skal de jo på et eller andet tidspunkt interagere intimt med andre mennesker, og så holder forsøget med at være selvrensende med høj sandsynlighed op af sig selv. Indtil da ville jeg bare tage det lidt humoristisk.

Jeg kan i øvrigt fortælle dig, at videnskaben diskuterer, hvorvidt der er en sundhedsmæssig grund til at vaske sig eller ej. Vi har som mennesker overlevet generationer uden sæbe og brusebade. I gammel tid lugtede alle ganske forfærdeligt. Det at gå regelmæssigt i bad kom først til med industrialiseringen.

Læs også: Puks brevkasse: Skal jeg fortælle moren, at hendes søn ryger?

Så vidt jeg kan læse mig til, findes der forskellige bakterier på kroppen, og om de skal vaskes af eller ikke, skal jeg ikke gøre mig klog på, men du må i det mindste insistere på god håndhygiejne i disse coronatider. At fortælle de to knægte, at deres lejlighed lugter af døde dyr, er i min verden ikke det samme som at krænke valg af livsstil. Det er en nyttig observation for to unge mænd, der ikke selv kan lugte noget.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: Puks brevkasse: Bedste forstår ikke de unge mennesker