Puks brevkasse: Min veninde er tiltrukket af et uhyre

Lørdag, 4. januar 2020
Af Puk Elgård. Illustation: Birgitte Ahlmann
Læseren, der skriver til Puk Elgård, har en veninde, der skriver med de indsatte i fængslerne, og hun er især blevet glad for en meget farlig fange. Læseren er bekymret for, at veninden er ved at falde for sådan et uhyre. Læs, hvad Puk Elgård råder læseren til her.
Puks brevkasse: Min veninde er tiltrukket af et uhyre

Jeg er stærkt bekymret for min veninde, som ellers er en fornuftig pige. Hun fik en datter ret tidligt i sit liv, har fast arbejde, er single og har været det en del år.

Nu har hun fået et kald i sit liv, som hun siger. Hun skriver med indsatte i fængslerne og især en meget farlig fange. I hvert fald efter min mening. Hun er begyndt at få følelser for ham, og hun går endda så langt, at hun mener, de skal køre et fast forhold, og at han er god inden i.

Læs også: Min kæreste var nedladende overfor mine venner

Hun kan godt se, at det, han har gjort, som i mine øjne er helt forfærdeligt, ikke er i orden, men hun mener, han handlede i et svagt øjeblik fuld af usikkerhed, og at han nu angrer og er misforstået.

Det løber mig koldt ned ad ryggen, når hun fortæller om deres forhold, men hun vil simpelthen ikke høre på mig. Hun siger, jeg er fordømmende og ikke kender ham. Nej, gud ske tak og lov for det, tænker jeg bare.

Jeg er bekymret for, at hun inddrager sin datter i det forhold. Hvad gør jeg? Hvorfor bliver hun tiltrukket af sådan et uhyre? Jeg kan slet ikke forstå det eller genkende min veninde.

Veninden

Læs også: Nu har Allberte kærlighed og karriere

Kære Veninden

Din veninde er bestemt ikke den eneste, der bliver tiltrukket af farlige mænd. Jeg har gennem mit job som journalist haft samtaler med kvinder, der dater mordere, og de kvinder er almindelige kvinder, der er godt begavede. Da jeg jo ikke er psykolog, og da dette er et alvorligt emne, har jeg valgt at underbygge mit svar til dig med en faglig substans.

I et interview i Kristeligt Dagblad svarer psykolog og professor Henrik Høgh-Olesen fra Aarhus Universitet på, hvorfor kvinder falder for farlige mænd:

”Der findes ikke et klart svar på, hvorfor nogle kvinder bliver tiltrukket af farlige mænd, men tendensen går langt tilbage i tiden.

Hvis man ser på urmennesket, så blev kvinder dengang tiltrukket af stærke mænd, der kunne give kvinden beskyttelse. I dag bliver kvinder stadig tiltrukket af stærke, maskuline og risikovillige mænd, og selv om der opstår et paradoks, når man udsætter sig selv for fare ved at indgå i en relation med en farlig kriminel for at opnå “beskyttelse”, bliver alle mennesker i en vis grad tiltrukket af det uhyrlige. Vi er draget af det, vi er bange for. Der er ofte længst kø ved den farligste rutsjebane i forlystelsesparken, fordi mennesker søger den vej.”

Læs også: Jeg er ikke et offer

Din veninde er en af mange kvinder, der er tiltrukket af psykopater og mordere. Peter Madsen, der slog Kim Wall ihjel i ubåden, Peter Lundin, der dræbte og parterede sin kone og hendes børn, og Anders Breivik, der skød 69 mennesker på øen Ytøya, får breve og har kontakt med kvinder, som er villige til at indgå en tæt relation med dem på trods af deres umenneskelige og bestialske gerninger.

Du kan måske få din veninde til at læse nogle afhandlinger om psykopater og derved måske drage nogle paralleller i forhold til sig selv og den mand, hun er optaget af.

Læs også: Heidi har levet med vold hele livet

I den artikel i Kristeligt Dagblad, som jeg henviste til, siger psykologisk rådgiver og sygeplejerske Berith Siegumfeldt:

”Psykopater er mesterskuespillere. De ved godt, hvad det er, vi mennesker falder for. Og de er lynhurtige til at gå ind og afkode, hvem der skal være deres næste offer. De planlægger det hele og går især efter empatiske mennesker, for dem ved de, at de kan snøre. De præsenterer sig for dig som værende dit livs soulmate. De bekræfter dig på alle mulige måder. "Vi har så meget til fælles," er en sætning, de bruger rigtig meget. På den måde går de ind og giver deres offer en masse selvtillid.”

Der er masser af læsestof på nettet om emnet, og der ligger også artikler, hvor en af de kvinder, der var gift med Peter Lundin, udtaler sig. Du og din veninde må i gang med at læse. Om ikke andet bliver du måske klogere på, hvordan du kan hjælpe din veninde og i første omgang forstå, hvorfor hun er tiltrukket af den farlige type mænd.

Kærlig hilsen Puk

Læs også: Min kæreste har forandret sig