Kan jeg få hjælp med ratepensionen?

Tirsdag, 7. november 2023
Gitte Madsen
Foto: Colourbox
Hvis man begynder udbetaling af en ratepension, bliver man så modregnet i ældrechecken og boligstøtten? Få svaret her.
ratepension

Jeg har dette spørgsmål til dig: Hvis man begynder udbetaling af en ratepension, som er på lidt mere end en million, bliver man så modregnet i ældrechecken og boligstøtten? Og hvad sker der, hvis man ikke når at få udbetalt hele beløbet, inden man dør?

Skal der så betales 68 procent i skat?

FB

Hej FB

Det beløb, der bliver udbetalt fra en ratepension, er en skattepligtig indtægt, som indgår ved beregningen af ældrechecken og boligstøtten sammen med dine øvrige indtægter.

Det er derfor en rigtig god idé at få hjælp til at planlægge over hvor mange år, ratepensionen skal udbetales og dermed, hvor meget der udbetales hvert år. På den måde kan man få et klarere overblik over, hvordan det vil påvirke din folkepension og boligstøtte.

Alt dette kan dit pensionsselskab eller din bank formodentlig hjælpe dig med.

Når man opretter en ratepension, indsætter de fleste banker/pensionsselskaber automatisk nærmeste pårørende som begunstiget. Dør du, inden ratepensionen er udbetalt, bliver restbeløbet udbetalt til din nærmeste pårørende, med mindre du har indsat en anden begunstiget i stedet.

Er du i tvivl om, hvad der gør sig gældende for din ratepension, kan du kontakte din bank eller dit pensionsselskab og spørge dem.

Der skal betales boafgift af det beløb, som udbetales. Hvor meget det drejer sig om, er afhængig af, hvor tæt beslægtet modtageren har været med afdøde. Men der skal maksimalt betales 36,25 procent af beløbet.

Gitte

Spørg Gitte

Gitte Madsen er uddannet socialrådgiver, og har et langt livs erfaring på områder, der har med juridiske og sociale spørgsmål at gøre.

Skriv til Gitte på e-mail: gitte@familiejournal.dk