Vores far og søster har snydt os for arv

Fredag, 15. december 2023
Gitte Madsen
Foto: Colourbox
Min far har solgt sin gård til min søster til en fordelagtig pris. Er det lovligt, når han sidder i uskiftet bo?
Blev vi snydt for arven?

Hej Gitte

Blev vi snydt af vores søster?

Jeg er ud af en søskendeflok på fire. Vores mor døde for 18 år siden, og min far sidder i uskiftet bo. Mine forældre drev en hestepension med rideskole og havde i den forbindelse en mindre ejendom.

For omkring seks år siden overtog min søster virksomheden og ejendommen. Vi andre søskende formodede, at alt gik reelt til.

Men desværre kom min far en dag til at tale over sig om min søsters køb af ejendommen. Den havde en værdi af ca. 6 millioner kroner, men min søster købte den for 3,6 millioner.

Min far ønskede ikke, hun skulle sidde for hårdt i det.

Jeg spurgte ham, om det var lavet som et arveforskud, hvilket han svarede nej til.

Men er det lovligt, når han sidder i uskiftet bo? Da det er foregået for år tilbage, og vi har været i god tro, er der så forældelsesfrist for at klage?

På forhånd mange tak.

TP

Kære TP

Der kan næppe herske tvivl om, at din far har misbrugt det uskiftede bo ved at sælge sin virksomhed langt under værdien til din søster.

Som livsarving har man mulighed for at anlægge en sag ved Skifteretten for at få salget omstødt. Dette skulle dog være sket inden et år efter, at du har eller burde have fået kendskab til, hvordan salget skete, og senest fem år efter salget.

Så det ser ud til at være for sent. Men du og dine søskende kan anmode Skifteretten om, at boet skal skiftes, og I kan i den sammenhæng rejse et krav om, at I kompenseres for det beløb, som din far i realiteten har foræret din søster ved at sælge ejendommen for billigt til hende.

Jeg vil dog anbefale, at du og dine søskende i første omgang – i familiefredens navn – taler med jeres far og søster om, hvad der er sket, og ser, om I kan lave en aftale om, hvordan I kan blive kompenseret.

Kan det lade sig gøre, bør I få juridisk vejledning til, hvordan dette skal ske.