Kærligheden fik Claire fra Malta til Vejle

Torsdag, 9. april 2020
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Jonas Henriksen tog til solrige Malta for at tage et semester af sin uddannelse. Da han mødte lokale Claire Schembri, var der omgående gnist, og da han tog tilbage til Danmark, fulgte hun hurtigt efter. Nu bor de i Vejle, Claire har lært dansk på rekordtid, og hun længes aldrig efter sin fødeø.
Claire Schembri faldt for Jonas Henriksens danske mentalitet, og i dag bor de sammen i Vejle

Claire Schembri, 25, er født og opvokset i den solrige østat Malta og er vant til et markant behageligere klima.

– Men vejret kan ikke gøre mig trist, og jeg har aldrig hjemve. De par gange om året, hvor Jonas og jeg besøger Malta, bliver jeg faktisk lidt klaustrofobisk. Øen er kun omtrent halvt så stor som Bornholm og har næsten en halv million indbyggere. Og så kommer alle turisterne oveni. Jeg længes hurtigt efter Danmark igen, fortæller hun.

Jonas med efternavnet Henriksen er hendes 27-årige danske kæreste. Parret bor sammen i Vejle. Og historien begyndte i august 2014, da Jonas ankom til Malta for at tage et semester af sin uddannelse som eksportingeniør.

– Jeg rejste med en studiekammerat. Udgangspunktet var, at vi skulle et sted hen, hvor man talte engelsk, så valget stod mellem England og Malta. Her havde Malta nogle klare fortrin i form af sol, sommer, strand og lækre damer, så vi betænkte os ikke så længe, fortæller han med et smil.

Som Claire med et glimt i øjet fastslår, nåede Jonas dog kun at nyde sin singlestatus i to måneder, inden hun kom ind i hans liv.

Fælles værdier

– Vi mødtes til en fest på det universitet, hvor vi begge studerede. Jeg læste turismestudier, hvilket gav god mening i et turistland som Malta, indskyder hun.

Læs også: Anne glemte aldrig sin ungdomskærlighed

Aftenen efter aftalte de at gå på en bar og få en drink sammen. Begge havde anseelige tømmermænd, men samtalen gled let.

– Jeg var overrasket over, hvor intelligent Jonas er, og hvor mange værdier og synspunkter vi har til fælles. Faktisk har jeg aldrig klikket så godt med et andet menneske, som jeg gjorde med ham, siger Claire.

Der blev i det hele taget talt meget på parrets tidlige stævnemøder, og oplevelsen var overvældende positiv for dem begge. Jonas siger:

– Ét er at finde en person, man har meget til fælles med. Noget andet er at gøre det i et andet land. Vi mærkede aldrig, at vi havde forskellige kulturbaggrunde. Og i hvert fald slet ikke på nogen negativ måde.

Læs også: Malene forelskede sig i Algarve

Claire tager over:

– Maltesiske mænd er som regel meget macho. Som dansk mand har Jonas en helt anden opdragelse og opførsel. Han er rigtig sød mod kvinder.

Taler flydende dansk

Glæden var dog alt for kortvarig – i januar måtte Jonas hjem til Danmark og færdiggøre sine studier.

– Jeg var knust, da han tog af sted. Men vi var fast besluttede på at fortsætte vores forhold på trods af afstanden. Vi talte sammen over Skype hver uge. Og allerede et par måneder efter var jeg på besøg i Danmark for første gang, fortæller Claire.

Mød danske Kaare og thailandske Ying, der fandt lykken sammen i Sønderjylland

Herfra var det kun et spørgsmål om tid, før hun var klar til at tage det næste skridt og flytte til Danmark.

– Allerede inden jeg flyttede fra Malta, sendte jeg ansøgninger til danske firmaer, men fik aldrig svar. I Danmark sendte jeg flere ansøgninger, men der skete stadig ikke noget.

I første omgang kom Claire til Horsens, hvor Jonas studerede. Her blev hun også tilmeldt Sprogcenter Horsens, hvor hun som arbejdsløs blev sat på et intensivt kursus i dansk.

– Det gik hurtigt fremad med sprogkundskaberne. Blandt andet fordi jeg også øvede mig hjemme, for jeg brugte appen Duolingo til at udvide mit ordforråd, siger Claire, som nu taler det danske sprog flydende og stort set uden accent.

En nutidig viking

I februar 2016 skete der omsider noget på jobfronten, da Claire fik arbejde på et vekselkontor i Billund Lufthavn. Hun ønskede dog at forbedre sine fremtidige jobmuligheder og besluttede derfor at tage en dansk uddannelse.

Læs også: Sara mødte sin franske drømmemand i Hamborg

– Det var ikke noget, jeg tidligere havde set som en mulighed. Men i januar 2017 gik jeg alligevel i gang med uddannelsen som multimediedesigner i Kolding. Sideløbende fortsatte jeg med at arbejde på deltid i lufthavnen.

Blot en måned senere afsluttede Jonas sin uddannelse. I dag arbejder han for Centrum Pæle i Vejle.

I januar 2019 var det Claires tur til at færdiggøre sin uddannelse. Hun arbejder nu i virksomheden Neets, der leverer AV-kontrolsystemer til mødelokaler.

– Når vi har fri, nyder vi at hygge os hjemme med vores katte, Zeus og Odin. Men vi går samtidig begge op i sund kost, aktiv livsstil og motion. Vi går i træningscenter, men har ikke kunnet blive enige om hvilket, så vi træner hvert sit sted. Desuden går jeg til dans, fortæller Claire.

Også Jonas har en overgang udfoldet sig på et dansehold.

Læs også: Vores venskab blev til kærlighed og familie

– Jeg har gået til kizomba sammen med Claire, men i længden var hendes ambitioner højere end mine, så jeg stoppede. Mit eneste mål med undervisningen var faktisk at blive i stand til at svinge Claire på dansegulvet.

Jonas har til gengæld en hobby, som han er helt ene om.

– Jeg er voldsomt interesseret i vikinger og danskernes rødder. Jeg plejer at joke med, at jeg er en nutidig viking, der har været på togt ude i Europa og hentet en smuk kvinde med mig hjem til Danmark, siger han med et bredt smil i retning af Claire, som besvarer munterheden med en overbærende hovedrysten.

De dybe, frugtbare samtaler, der har været en del af parrets forhold fra begyndelsen, klinger fortsat i huset i Vejle.

– Danskerne er nede på jorden og gode til at tale ordentligt til hinanden og forklare, hvad de mener. Gennem vores samtaler har vi udviklet os sammen og lært en masse af hinanden, fastslår Claire.

Læs om Kandis-trommeslageren og hans syngende hustru, der elsker musikken og hinanden