Per vejede 176 kilo: Jeg kunne ikke dø fra mine børn

Lørdag, 18. januar 2020
Af Claus Gjedsig. Foto: Poul Anker Nielsen
32-årige Per Vehl Nielsen følte ikke, at hans vægt var noget problem, før han fik en alvorlig snak med en læge. – Jeg blev virkelig flov, siger Per, der på halvandet år har tabt 71 kilo.
Per vejede 176,9 kilo: Jeg kunne ikke dø fra mine børn

Per husker datoen meget tydeligt. Det var 16. marts 2017. Per og hans søskende var indkaldt til et hjertetjek på sygehuset, fordi både deres bedstefarfar og deres mor var døde af hjertestop.

Nu ville lægerne på sygehuset sikre sig, at Per og hans søskende ikke bar på en nedarvet hjertesygdom, og at de levede et sundt og godt liv.

Læs også: Minus 34 kilo på et år

Stor risiko for at dø

Selv om Per var i den meget tunge vægtklasse, følte han, at han havde det godt fysisk. Det var en formsag at komme gennem dette tjek på sygehuset, mente han.

Men virkeligheden var en anden. Pers blodtryk balancerede på den forkerte side af 200. Og så var der vægten. Eller rettere overvægten. Per vejede 176,9 kilo.

”Den vægt er i stykker,” sagde Per med fast stemme.

”Nej, det er den ikke!” svarede lægen.

Per: Jeg kunne ikke dø fra mine børn

– Hold op, hvor var jeg flov. Da jeg så mig i spejlet, var det ikke bare Per, jeg så. Det var den meget store og overvægtige Per, der havde stor risiko for pludselig at dø.

– Og jeg kunne simpelthen ikke dø fra mine børn, siger 32-årige Per Vehl Nielsen fra Sønderjylland.

Læs også: Fedme kan forebygges!

Ny livsstil

Allerede på vej hjem fra sygehuset besluttede Per at lægge sit liv om. Farvel til fedt og sukker og goddag til sund kost og masser af motion. Det var vejen frem.

Per begyndte at motionere to til tre timer dagligt og spise seks mindre måltider om dagen. Kosten bestod for det meste af grøntsager og kylling.

På halvandet år tabte Per sig 71 kilo, og han mærkede hurtigt, at han både fysisk og psykisk for alvor var på vej mod en stor sejr. Og den trængte han også til.

Meget modgang

På sin vej gennem livet har Per mødt meget modstand, og han har flere gange været sendt til tælling. Men hver gang har han rejst sig og er kommet videre.

Det boglige har aldrig haft hans store interesse, og han har altid haft svært ved det. Så da hans klasselærer i 9. klasse sagde, at han lige så godt kunne lade være med at gå op til eksamen, fordi han alligevel ville dumpe, lod Per være.

Senere fik han arbejde på slagteriet Ticans i Fjerritslev i udbeningsafdelingen. Han blev gift og far til to piger: Troya, som i dag er syv, og Fleur, som er otte år.

Læs også: Nu kan jeg løbe fra min mor

Stress og skilsmisse

– Jeg har altid været meget knyttet til min mor. Min far har jeg aldrig haft et rigtigt forhold til. Men min mor døde pludselig af et hjertestop, kun 54 år gammel – det var kort, før jeg fyldte 24.

– Hele min verden brød sammen, fortæller Per, der følte, at han nærmest befandt sig i en glasklokke. Han så og hørte menneskene omkring sig, men registrerede ikke, hvad de sagde.

En dag gik det så helt galt. Per faldt om på sit arbejde.

Diagnosen var stress og depression. Han var sygemeldt i næsten et år og nåede kun tilbage på sit arbejde for en kort bemærkning, inden Ticans’ afdeling i Fjerritslev lukkede. Nu var han tilbage ved nulpunktet – uden arbejde og som ufaglært. Men også med store problemer i ægteskabet. Per valgte at lade sig skille.

Nyt og meget anderledes liv

Per fik forældremyndigheden over døtrene og flyttede til Sønderjylland, hvor han mødte sin kæreste, Linda, som han har fået datteren Neela Olivia med. Linda har i forvejen to sønner. Parret bor ikke sammen, og sådan fungerer det fint for dem alle.

– En ting var, at jeg havde fået et nyt og meget anderledes liv. Min motion var sat i system, så jeg ikke længere brugte så meget tid på det, og jeg kunne prioritere at tilbringe meget tid sammen med mine børn. Noget andet var at komme videre i livet og finde et nyt arbejde. Dét er altså svært, når man er ufaglært, fortæller han.

Læs også: Tabte 72 kg efter fedmeoperation

Pressede på

– Linda pressede på, for at jeg skulle færdiggøre min 9. klasse på VUC og måske også tage 10. klasse i stedet for bare at gå direkte på dagpenge. Men det var jeg ikke meget for – at komme tilbage på skolebænken. Jeg havde sagt til mig selv, at jeg aldrig ville åbne en lærebog igen, men ..., siger Per og fortsætter: – Jeg lod mig overtale.

Det blev en kamp for ham, men han var fast besluttet på at fuldføre. Og det gjorde han med flotte karakterer. Han præsterede endda at få et 12-tal.

– Jeg ville have en uddannelse, men anede ikke, i hvilken retning jeg ville gå. Men efter en snak med min studievejleder og jobcentret hørte jeg, at der var god fremtid i en uddannelse som VVS-energispecialist.

Endt på den rette hylde

I dag er Per voksenlærling i VVS-firmaet Bred i Kollund, og han føler, at han virkelig er kommet på den rette hylde: – Jeg nyder at komme på arbejde hver morgen. Det er meget spændende og udfordrende, siger han.

– Indrømmet: Da jeg besluttede mig for den uddannelse, havde jeg aldrig haft et stykke værktøj i hånden. Jeg anede ikke, hvad en rørtang var, eller hvordan jeg skulle håndtere en vinkelsliber eller en båndsav.

Læs også: Jesper tabte 30 kilo og fik sit selvværd igen

Lykkeligt liv

I dag lever han et lykkeligt liv, hvor børnene inddrages i både den sundere madlavning og motionen. De går mange ture eller cykler sammen i naturen. Og der er også andre, mere håndgribelige, forandringer i Pers liv.

– Tidligere måtte jeg købe tøj på nettet. Tøjforretningerne havde ikke min store størrelse. Nu kan jeg gå i en butik og finde smart tøj, der passer. Min livvidde er gået fra 156 til 101 centimeter og hofterne fra 136 til 99 centimeter. Og så har jeg sagt farvel til blandt andet den blodtrykssænkende medicin. Mit blodtryk har været normalt, siden jeg blev 45 kilo lettere, siger Per, der satser på at nå omkring 96 kilo. Så er lægerne nemlig parate til at fjerne den overflødige hud.

Læs også: Forlæng din mands holdbarhed