Opskrifter

Bûche de Noël: Fransk juletræstamme

Fredag, 1. december 2023Af Line Holt Nielsen. Foto: Maria TegnerFoto: Maria Tegner
Bûche de Noël eller Yule Log Cake er en cremet voksendessert med nougat, likør og mørk chokolade.

Opskriften er til 10 personer.

1 t
10 personer
Nougatfyld
100 g mørk chokolade
200 g blød nougat
2 dl piskefløde
Chokoladekage
130 g sukker
4 æg
125 g hvedemel
2 spsk. rent kakaopulver
1/4 tsk. bagepulver
50 g mandelmel
1 1/2 spsk. rørsukker til formen
Sirup
3 spsk. rørsukker
3 spsk. vand
3 spsk. solbærlikør
Overtræk
100 g mørk chokolade
1 dl piskefløde
Flormelis
Frisk rosmarin
Frosne friske tranebær

Sådan gør du

Nougatfyld

  1. Opvarm chokolade og nougat i mindre stykker i en lille gryde sammen med fløde.
  2. Rør cremen glat, og lad den afkøle helt i en skål dækket med husholdningsfilm.
  3. Pisk cremen kort med et piskeris.

Chokoladekage

  1. Pisk sukker og æg luftigt.
  2. Bland hvedemel, kakao, salt og bagepulver. Si blandingen i æggemassen, tilsæt mandelmel og rør sammen.
  3. Fór en bageform (ca. 22 x 30 cm) med bagepapir, og drys rørsukker på.
  4. Bred dejen ud i formen, og bag kagebunden i 8 minutter ved 200°.

Sirup

  1. Kog alle ingredienserne op i en lille gryde. Lad det simre i nogle minutter under omrøring, og tag blandingen fra varmen.
  2. Smør kagebunden med sirup.
  3. Fordel ¾ af nougatcremen oven på, og rul kagen sammen ligesom en roulade.
  4. Smør resten af cremen på rouladens overflade.

Overtræk

  1. Læg finthakket chokolade i en skål.
  2. Opvarm fløde til lige under kogepunktet, hæld det over chokoladen, og rør det forsigtigt sammen.
  3. Lad overtrækket afkøle let, og fordel det over nougatcremen.
  4. Brug en gaffel til at lave barkmønster i overfladen.
  5. Skær enderne til, så kagen ligner en træstamme.
  6. Pynt med kristtjørn og bær – eller med frosne rosmarinkviste og tranebær – og drys flormelis over.